ADVERTISEMENT
Sport

Scandal înainte de startul oficial al JO Tokyo 2020: directorul de ceremonii, dat afară pentru o replică de acum 23 de ani

Kentaro Kobayashi, directorul de ceremonii de la JO Tokyo 2020, a fost dat afară cu o zi înainte de startul oficial. Motivul: o glumă de acum 23 de ani.
Autor: Andrei David | 22.07.2021 | 12:17
Scandal înainte de startul oficial al JO Tokyo 2020: directorul de ceremonii, dat afară pentru o replică de acum 23 de ani
Kentaro Kobayashi, directorul de ceremonii de la JO Tokyo 2020, a fost dat afară cu o zi înainte de startul oficial. Motivul: o glumă de acum 23 de ani.. FOTO: twitter

Kentaro Kobayashi a plătit cu postul pentru o replică dintr-un show de umor, din urmă cu 23 de ani. Japonezul era directorul de ceremonii și ar fi trebuit să conducă festivitatea de deschidere, care va avea lor mâine, 23 iulie, de la 14:00, ora României.

ADVERTISEMENT

Motivul invocat pentru demiterea directorului a fost o „glumă“ din 1998. Kobayashi, comediant, actor, regizor și artist manga, realiza un, în 1998, un show de divertisment pentru copii.

În urmă cu 23 de ani, el a folosit expresia „să ne jucăm de-a Holocaustul“, iar înregistrări video au reapărut acum, cu puțin timp înainte de deschiderea oficială a JO Tokyo 2020. Seiko Hashimoto, președintele Comitetului Olimpic Tokyo 2020, a confirmat demiterea acestuia și motivul care a dus la această decizie.

ADVERTISEMENT

Kentaro Kobayashi și-a atras multe critici din cauza acelor cuvinte din 1998. Centrul Simon Wiesenthal, o organizație care apără drepturile omului, a comentat, prin vocea șefului Rabbi Abraham Cooper: „Nicio persoană, oricât de creativă ar fi, nu are dreptul de a se amuza pe seama victimelor genocidului nazist.

Regimul nazist a gazat și germani cu dizabilități. Orice asociere a acestei persoane cu Jocurile Olimpice de la Tokyo ar fi o insultă adusă memoriei celor 6 milioane de evrei și o crudă bătaie de joc la adresa Jocurilor Paralimpice“.

ADVERTISEMENT

Kobayshi a oferit, de asemenea, un punct de vedere: „Divertismentul nu ar trebui să creeye disconfort oamenilor. Îmi dau seama că a fost o alegere stupidă de cuvinte la vremea respectivă și îmi pare rău“.

Demiterea lui Kobayashi, ultima dintr-o serie de controverse

Kentaro Kobayashi nu este primul caz controversat de la Jocurile Olimpice. De altfel, el a fost numit după ce predecesorul lui a fost nevoit să demisioneze.

ADVERTISEMENT

În luna martie, Hiroshi Sasaki a declanșat un imens scandal în Japonia după ce a afirmat despre Naomi Watanabe, o femeie comediant cu probleme de greutate, că ar putea fi „Olimpig“, un joc de cuvinte între olimpic și pig (n.r. – porc în limba engleză).

Yoshiro Mori, președintele comitetului de organizare al Jocurilor Olimpice, a fost, la rândul lui, nevoit să demisioneze din cauza unor remarci sexiste. El a spus că femeile vorbesc „prea mult“, iar „ședințele la care participă și oficiali femei durează prea mult“.

ADVERTISEMENT

De asemenea, la începutul săptămânii, compozitorul Keigo Oyamada, cunoscut sub numele Cornelius, a fost anunțat că, pentru festivitatea de deschidere, nu vor mai fi folosile creațiile sala, așa cum fusese stabilit inițial.

Muzicianul a demisionat după ce declarațiile lui dintr-un interviu din anii ’90 au fost readuse în actualitate. Oyamada a povestit, atunci, că în perioada școlii și-a batjocorit colegii, unii dintre ei cu dizabilități.

ADVERTISEMENT

În ciuda tuturor acestor controverse, Seiko Hashimoto, doamna președinte a Comitetului Olimpic Tokyo 2020, a declarat că nu va demisiona din funcția sa.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Fanatik
  • Nr. 724: 40 de pagini + Poster. Doar 10 lei!
  • Super-Poster cu programul complet al sezonului regulat din Liga 1