News

Scandal între Andrei Caramitru și Mihail Neamțu: „Ești un apucat, un curajos doar din spatele tastaturii”

02.06.2019 | 19:50
Scandal între Andrei Caramitru (USR) și Mihail Neamțu (PNL) *foto: colaj facebook

Duminica liniștită din politica românească a fost zguduită de un scandal între doi dintre influencerii opoziției. Este vorba despre Andrei Caramitru, fost consilier al președintelui USR Dan Barna și Mihail Neamțu, una dintre vocile importante din interiorul Partidului Național Liberal. Totul a pornit de la o o postare a lui Neamțu, cel care a explicat că Alianței 2020 USR-Plus nu îi pasă de „creștinism, patriotism și istorie”.

De unde a pornit scandalul dintre Mihail Neamțu și Andrei Caramitru

Scandalul a pornit de la o declarație a lui Mihail Neamțu prin care arată că USR Plus ar face jocurile Rusiei, alături de o poză cu Dacian Cioloș și Emanuel Macron:

„Sper că e clar pentru toată lumea:

– Alianța 2020 (USR/Plus) susține la nivel european politicile lui Macron/Verhofstadt: migrație necontrolată, porți deschise pentru populațiile africane, toleranță față de Islamul politic, secularism agresiv și globalism fără frontiere. Pentru că nu le pasă de creștinism, patriotism și istorie, liderii USR/Plus vor abandona Basarabia în ghearele Rusiei.

– PNL apără liberalismul economic și ordinea morală de inspirație iudeo-creștină. Dreapta susține reforma Statului, inițiativa privată, familia și libertatea de conștiință (inclusiv dreptul cetățenilor de-a iniția referendumuri). Fără o renaștere demografică, România n-are viitor.

Să nu ziceți că nu v-am spus. O Duminică frumoasă!”

Postarea lui Mihail Neamțu, contestată de Andrei Caramitru *foto: captură facebook
Postarea lui Mihail Neamțu, contestată de Andrei Caramitru *foto: captură facebook

O reacție din partea USR-Plus a venit de la Andrei Caramitru, fost consilier al lui Dan Barna și membru important în USR: „Mihai Neamțu și aripa ultra-conservatoare din PNL: niște imbecili. La fel ca si aripa USL-ista. Le e frica de o alianța guvernamentală cu USR/PLUS (care va fi făcută de aripa “normala” din PNL). Aici e problema din PNL. Aripile astea care încă sunt acolo. Sa ii dați afara mai oameni buni ca altfel va duc in jos rău de tot.”

Răspunsul lui Andrei Caramitru pentru Mihail Neamțu
Răspunsul lui Andrei Caramitru pentru Mihail Neamțu

Mihail Neamțu i-a răspuns lui Andrei Caramitru, care l-a refuzat: „Ce să răspund unui dezaxat?”

După postarea lui Andrei Caramitru, Mihail Neamțu i-a comentat acestuia și l-a invitat la o dezbatere: „Domnule Caramitru, nu cred că v-am jignit vreodată sau că am atacat birjărește vreun lider USR/Plus. Sunteți inteligent? Folosiți argumente logice și cuvinte măsurate. Lumea știa că vindeți bilete la teatrul național, nu la teatrul de comedie. Poate eu sunt „imbecil”, dar dacă sunteți dvs. sunteți un apucat, curajos doar în spatele tastaturii și laș în confruntările directe? Alegeți o zi și o oră unde putem dezbate și analiza diferențele doctrinare între partida macronistă și partida populară din Parlamentul UE. Atunci vă vom crede că reprezentați elementul de civilizație și noutate elvețiană în politica românească. Mulțumesc!”

Mihail Neamțu i-a cerut socoteală lui Andrei Caramitru
Mihail Neamțu i-a cerut socoteală lui Andrei Caramitru

Replica nu a întârizat să apară din partea fiului marelui actor, care l-a numit pe teologul Neamțu un mincinos și chiar un dezaxat: „Nu e doar o minciună uriașă ce spune acest personaj. Dar este mai manipulator și mai josnic decât ce a spus Dragnea in ultimii 2 ani (nici el nu s-a gândit sa ne acuze că lucram pentru Rusia sau pentru islamiști). Discursul este mai extremist decât cel al lui Le Pen sau Salvini. Vorbim deja de legionarism, de extrema dreaptă aici. Eu l-am taxat de imbecil. Trebuia să mai adaug și ticălos. Îmi mențin afirmația. Acum cere o “dezbatere” cu mine. Ce sa dezbat cu oameni dezaxați? Nu ma cobor la nivelul lor si nu îi ajut sa își crească profilul public. Asta e ultima postare pe tema asta. Și cer formal PNL să îl excludă pe acest individ din partidul lor – le face foarte mult rău.”

Răspunsul lui Andrei Caramitru pentru membrul PNL
Răspunsul lui Andrei Caramitru pentru membrul PNL

Nu este primul duel între PNL și Alianța 2020 USR Plus, după ce cele două partide au fost principalele câștigătoare ale alegerilor europarlamentare de duminică, 26 mai. Președintele USR, Dan Barna, a avut o reacție destul de tăioasă la adresa lui Ludovic Orban, cu privire la faptul că Alianța va avea un candidat la alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an.