News

Scandal între primării, Nicușor Dan i-a scos din pământ palmierii lui Robert Negoiță. Arborii n-au stat plantați decât două zile. Update

Primarul Sectorului 3 a venit cu o "surpriză" pentru mii de bucureșteni. Acesta a plantat plante exotice în zona Unirii. Se pare că palmierii nu sunt pe placul lui Nicușor Dan.
15.05.2023 | 13:43
Scandal intre primarii Nicusor Dan ia scos din pamant palmierii lui Robert Negoita Arborii nau stat plantati decat doua zile Update
Războiul palmierilor, în zona Unirii. Foto: Captura YouTube.
ADVERTISEMENT
15-05-2023
14:36

Palmierii au fost scoşi şi retrimişi lui Robert Negoiţă

Palmierii plantați sâmbătă de Robert Negoiță în zona Pieţei Unirii au fost scoși luni de Nicușor Dan, încărcaţi în camioane şi retrimişi la Primăria Sectorului 3.

Momentul a fost un prileg pentru primarul sectorului 3 de a se lansa într-un nou atac la adresa primarului general. “În loc să demonstreze că este în stare să facă ceva, iată că primarul care nu face nimic face ceva rău. Cu ce îl supărau câțiva copaci într-o zonă în care aerul este foarte poluat”, a declarat Robert Negoiţă.

 

Acesta spune că palmierii pe care Nicușor Dan i-a scos de la Piața Unirii sunt aclimatizaţi şi rezistă şi iarna, adăugând că a cumpărat în jur de 200 de astfel de arbori și că îi va planta în tot sectorul 3.

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a ordonat autorității locale responsabile cu administrarea spațiilor verzi (ALPAB) să îndepărteze palmierii plantați ilegal în zona Unirii de către lucrătorii Primăriei Sector 3. Această decizie a fost anunțată oficial prin intermediul unui comunicat de presă emis de Primăria Generală. Astfel, în cursul zilei de astăzi, reprezentanții ALPAB vor îndepărta arborii în cauză, având grijă să nu le provoace vreun rău și vor completa golurile rezultate prin scoaterea acestora cu pământ pentru a readuce terenul la nivelul inițial.

Palmierii vor fi eliminați și returnaţi Primăriei Sectorului 3

Palmierii, achiziționați de Primăria Sectorului 3 la prețul de 1.000 de lei fiecare, vor fi eliminați conform dispoziției primarului general. Inițiativa de plantare a palmierilor fusese lansată de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, sâmbătă, 13 mai. Cu toate acestea, acțiunea de plantare a palmierilor a fost oprită în aceeași zi de către Poliția Locală, ca urmare a unei decizii luate la nivelul Primăriei Generale.

ADVERTISEMENT

„Bucureștiul nu e nici Dubai, nici grădina cu maimuțe a primarului Negoiță. (…) Încercăm să oprim această invazie a kitsch-ului. (…)

De prea mult timp Negoiță profită că legislația e încurcată. PMB are procură împotriva primarului sectorului 3 pentru această amenajare, și totuși el continuă să facă amenajări. Centrul Capitalei nu e nici Dubai, nici grădina cu maimuțe a lui Negoiță. Aceste lucruri trebuie să înceteze de azi, a declarat viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, pentru digi24.

ADVERTISEMENT

Într-un anunț oficial emis de Primăria Generală, se menționează că această acțiune de plantare a palmierilor în zona Unirii s-a desfășurat fără obținerea unui aviz din partea Administrației Străzilor București, ceea ce a constituit o încălcare a reglementărilor legale. Prin intermediul comunicatului, se evidențiază faptul că Primăria Sectorului 3 a reamenajat zona respectivă fără a avea documentele necesare pentru a desfășura această activitate conform legislației în vigoare.


Primarul Robert Negoiță a comunicat cetățenilor că palmierii plantați sunt aclimatizați și pot rezista la temperaturi de până la minus 15-20 de grade Celsius. De asemenea, acesta a susținut că prețul acestor arbori a fost relativ redus, de aproximativ o mie de lei fiecare, incluzând transportul și TVA-ul. El a asigurat populația că palmierii vor supraviețui în București și că, în cazul în care vor fi temperaturi scăzute, aceștia vor putea fi protejați într-un mod corespunzător.

ADVERTISEMENT

„Această acțiune se desfășura ilegal, fără aviz de la administratorul drumului (Administrația Străzilor București). Menționăm că Primăria Sectorului 3 a resistematizat zona fără a avea documente legale”, precizează reprezentanții Primăriei Generale.

“Surpriza” primarului nu a fost apreciată de Nicușor Dan

Primarul Sectorului 3 a anunțat într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook că aceasta era “surpriza” pe care o pregătea pentru locuitorii orașului. Acesta a menționat că palmierii plantați în Piața Unirii sunt ieftini, costând sub 1.000 de lei bucata. Primarul a subliniat că acești palmieri sunt aclimatizați și au fost aduși de la distanțe mari, fiind necesar să beneficieze de o perioadă de adaptare și îngrijire adecvată pentru a se dezvolta în mod optim.

ADVERTISEMENT

Primarul a asigurat că, în cazul în care unul dintre palmieri nu supraviețuiește, acesta va fi înlocuit cu o plantă sănătoasă, iar obiectivul este să se realizeze o amenajare verde diversificată și estetic plăcută. Cu încredere, el a exprimat speranța că acești palmieri vor crește mari și sănătoși, contribuind la frumusețea peisajului pe o perioadă îndelungată.

„Specialiștii ne asigură că vor supraviețui în perioada iernii, nu au probleme până la -15, -20 grade. Când a fost ultima oară – 20 de grade în București? Hai să fim serioși că s-a schimbat vremea. Chiar dacă vor fi temperaturi mai scăzute, îi protejăm, venim și îi împachetăm când știm că va veni un val de aer foarte rece”, a explicat primarul.

Cât au costat palmierii lui Negoiță

Robert Negoiță a vorbit și despre costuri, potrivit edilului  palmierii sunt ieftini și nu afectează bugetul primăriei: „Și, da, costă doi lei, costă foarte puțin, până într-o mie de lei bucata cu transport și TVA inclus. Dacă găsiți un preț mai bun la plante atât de mari, vă rog să-mi aduceți la cunoștință că sunt foarte interesat. Avem garanția că dacă unul moare, va fi înlocuit cu o plantă sănătoasă.

Ne dorim nu numai să avem cât mai mult verde, ci și cât mai multă diversitate și cât mai frumos. Palmierii chiar sunt frumoși și am mari speranțe că vor crește mari, vor fi sănătoși și îi vom avea o perioadă lungă”, a mai explicat edilul.

 

ADVERTISEMENT