ADVERTISEMENT
Carousel hot news

Scandal! Crăciunescu şi Deaconu se ceartă pe linia porţii

"Golul-fantomă" de la partida  dintre Petrolul şi Gaz Metan Mediaş, reuşită care a adus trei puncte medieşenilor, a creat un scandal de amploare între Cosmin Contra şi centralul partidei,...
Autori: Adrian Dumitru, Vasile Pârvan | 07.10.2013 | 16:19
Scandal! Crăciunescu şi Deaconu se ceartă pe linia porţii

“Golul-fantomă” de la partida  dintre Petrolul şi Gaz Metan Mediaş, reuşită care a adus trei puncte medieşenilor, a creat un scandal de amploare între Cosmin Contra şi centralul partidei, Cristi Balaj. Arbitrul central a fost aproape să primească o corecţie fizică din partea lui “Guriţă”, fostul internaţional fiind cu greu oprit de elevii săi pentru ca lucrurile să nu degenereze. Toată situaţia putea fi rezolvată cu un sistem aprobat de FIFA şi implementat la începutul acestui an în Premier League denumit “Hawk-eye”.

ADVERTISEMENT

Succesul şi uşurinţa cu care acest sistem se aplică pe stadioanele din Anglia i-au făcut pe britanici să laude noua tehnologie, care oferă brigăzii de arbitri un ajutor decisiv în momentele în care este depăşită de rapiditatea unei faze. Sistemul “Hawk-eye” se utilizează într-un mod simplu, iar tehnologia constă în montarea, lîngă bară, a aplicaţiei, iar dacă există vreo fază controversată, noua tehnologie procesează în timp record imaginile în format 3D şi analizează acţiunea care dă bătăi de cap “centralului”. Arbitrul are fixat la mînă un dispozitiv care emite vibraţii puternice în cazul în care mingea trece de linia porţii şi astfel golul este validat! Dar de ce oficialii Ligii 1, un campionat cu acuzaţii tot mai dese asupra arbitrajului, nu iau în calcul acest sistem?

Dispută Deaconu-Crăciunescu! Cine are dreptate?

Fostul preşedinte al CCA, Ion Crăciunescu, ştie că pe vremea mandatului pe care l-a avut în fruntea Comisiei Centrale a Arbitrilor s-a creat o aplicaţie pentru această tehnologie, însă totul a fost sistat odată cu plecarea sa. “Ar fi foarte bine să se pună senzori pe linia porţii sau dacă va apărea şi al cincelea arbitru. Nu ştiu de ce nu s-a aplicat acest lucru pentru că noi am sesizat acest lucru la UEFA. Se puteau găsi şi soluţii pentru a acoperi toate costurile, în condiţiile în care numai UEFA ne plătea 90.000 de euro”.  Chiar dacă ar fi o investiţie profitabilă pentru campionatul românesc, iar problemele de arbitraj s-ar diminua considerabil, actualul preşedinte al CCA dezvăluie motivele care impiedică în momentul de faţă implementarea acestui sistem. “Ca “Hawk-eye” să fie implementat în LIGA 1 trebuie ca echipele româneşti să plătească între 200.000 şi 300.000 de euro! Sumele sînt prea mari”, a declarat, pentru FANATIK, Alexandru Deaconu.

“Atît asistentul, cît şi Balaj au procedat corect şi au luat deciziile care trebuiau. Nu e momentul ca acest sistem să se implementeze în fotbalul românesc”

ADVERTISEMENT

Adrian Porumboiu, fost arbitru internaţional

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!