News

Scandal la Cluj. Primăria vrea să dea unei străzi numele lui Nicolae Paulescu. Medicul a fost membru al Gărzii de Fier

Primăria Cluj se află în mijlocul unor controverse după ce a anunțat că vrea să numească o stradă după Nicolae Paulescu, recunoscut pentru activitatea științifică, dar și pentru pozițiile antisemite.
13.02.2022 | 17:56
Scandal la Cluj Primaria vrea sa dea unei strazi numele lui Nicolae Paulescu Medicul a fost membru al Garzii de Fier
Primăria condusă de Emil Boc vrea să numească o stradă după Nicolae Paulescu, politician antisemit. Credit foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Primăria condusă de Emil Boc se află în centrul unor controverse legate de una dintre măsurile anunțate. Mai exact, oficialii instituției au decis să numească o stradă din municipiu după Nicolae Constantin Paulescu.

Această figură istorică este recunoscută pentru studiile științifice care au dus la descoperirea pancreatina, un compus asemănător insulinei. Cu toate acestea, activitatea sa politică este cea care a făcut ca Primăria Cluj să fie criticată pentru această decizia de a numi o stradă după el, notează Adevărul.

ADVERTISEMENT

Mai exact, Nicolae Paulescu a fost unul dintre cele mai importante figuri antisemite din politica românească interbelică. În plus, el a fost unul dintre fondatorii Ligii Apărării Național-Creștine, alături de A.C. Cuza și un membru al Mișcării Legionare.

Cum explică Primăria Clujului această decizie?

Reprezentanții Primăriei Cluj le-au confirmat jurnaliștilor de la Newsweek că este luată în calcul această numire a străzii și au oferit și o explicație pentru această decizie.

ADVERTISEMENT

Mai exact, oficialii sunt de părere că personalitatea lui Nicolae Paulescu nu poate fi rezumată doar la pozițiile sale politice și că, în acest caz, primează activitatea sa științifică.

“Moştenirea unor oameni ca Nicolae Paulescu nu pot fi rezumate de nici o civilizaţie matură la opiniile politice ale acestora, valoarea lor ca oameni de ştiinţă fiind recunoscută la nivel internaţional”, au explicat reprezentanții Primăriei Cluj.

ADVERTISEMENT

În plus, aceștia mai susțin că decizia de a numi o stradă după Paulescu nu încalcă prevederile Ordonanței 31/2002 care interzice organizațiile și simbolurile fasciste, legionare, xenofobe.

Decizia Primăriei Cluj este criticată

Marco Maximillian Katz, fondatorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului critică decizia oficialilor din primăria clujeană și susține că aceasta reprezintă o încălcare a legilor.

ADVERTISEMENT

“Atribuirea numelui antisemitului Nicolae C. Paulescu unei străzi din Cluj va constitui nu numai încălcarea legii care interzice reabilitarea şi promovarea Mișcării Legionare ci şi încălcarea angajamentelor de combatere a antisemitismului în România, asumate de Guvernul României la nivel internaţional”, a transmis Marco Maximillian Katz.

În plus, Centrul a trimis o scrisoare către primarul Emil Boc în care i se cere edilului să ia o decizie în acest caz și să ia în calcul contextul politic în care ne aflăm.

“Lăsăm la latitudinea dumneavoastră decizia finală pe această tema extrem de controversată şi nocivă pentru sănătatea societăţii în care trăim şi care este, în ultima perioada, tulburată, de politicieni iresponsabili care, pentru a îşi satisface nevoile personale, atentează la unitatea şi liniştea naţională,  prin tentative repetate de rescriere a trecutului”, au transmis reprezentanții centrului.

ADVERTISEMENT
Tags: