News

Scandal la dezvelirea statuii unui principe maghiar în Alba Iulia. Senatorul Călin Matieș a intrat peste președintele Ungariei cu un portret al lui Avram Iancu

A fost scandal, sâmbătă, la Alba Iulia, la un eveniment prilejuit de dezvelirea statuii unui principe maghiar. Senatorul PSD, Călin Matieș, a intrat peste președintele Ungariei cu un portret al lui Avram Iancu.
21.05.2022 | 14:32
Scandal la dezvelirea statuii unui principe maghiar in Alba Iulia Senatorul Calin Maties a intrat peste presedintele Ungariei cu un portret al lui Avram Iancu
Senatorul Călin Matieș a adus portretul lui Avram Iancu la un eveniment la care participa președintele Ungariei, la Alba Iulia. Sursa foto: colaj Fanatik / ciarulunirea.ro
ADVERTISEMENT

Katalin Novak a fost învestită, sâmbăta trecută, în funcţia de președinte al Ungariei. La doar o săptămână distanță, aceasta a ajuns în România, acolo unde a participat la dezvelirea statuii unui principe maghiar.

Senatorul Călin Matieș a adus portretul lui Avram Iancu la un eveniment la care participa președintele Ungariei, la Alba Iulia: ”Acesta este pământ românesc”

Ceremonia de dezvelire a statuii principelui Bethlen Gabor a făcut parte din cadrul evenimentelor organizate cu prilejul Zilei Unității Reformate maghiare.

ADVERTISEMENT

La festivitatea de sâmbătă din orașul Unirii Românilor nu au lipsit momentele de tensiune. În plin eveniment, senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a ajuns în preajma președintelui Ungariei.

Conform procedurilor de securitate, în momentul în care senatorul român s-a apropiat de președintele Ungariei, forțele de ordine au format un ușor cordon de siguranță.

ADVERTISEMENT

Politicianul social-democrat i-a dăruit acesteia un buchet de flori și un tricolor. Matieș a ținut să-i transmită oficialei de la Budapesta că Transilvania a fost, este și va fi mereu românească.

Matieș a avut cu el și un portret al lui Avram Iancu pe care l-a așezat, simbolic, în fața statuii principelui maghiar.

ADVERTISEMENT

Senatorul român, nemulțumit că statuia principelui maghiar apare în fața Universității 1 Decembrie

După momentul de tensiune, Călin Matieș a explicat, la Antena 3, ce l-a revoltat la evenimentul organizat în Alba Iulia.

Acesta reproșează autorităților locale faptul că au acceptat ca statuia unui principe maghiar să stea în fața Universității 1 Decembrie 1918.

ADVERTISEMENT

”I-am spus doamnei președinte că acesta este pământ românesc și va rămâne în vecii vecilor pământ românesc. Anul acesta comemorăm 150 de ani de la moartea eroului național, Avram Iancu, iar în fața universității 1 Decembrie 1918 punem statuia unui principe maghiar.

În loc să punem statuia unui erou național, al lui Horia, Cloșca și Crișan care au pătimit în cetatea asta.

Putea fi așezată oriunde în cetate, dar nu aici. Nu aici în fața Universității, nu aici de-a dreapta lui Mihai Viteazu”, a spus senatorul PSD la postul de știri.

ADVERTISEMENT
Tags: