News

Scandal la prima oră într-un parc auto STB! Ce i-au reproșat angajații directorului instituției. „Vă rog, nu filmați/ Așa lucrez eu până răsare soarele”. Video

Scandal la prima oră într-un parc auto STB! Ce i-au reproșat angajații directorului instituției. Adrian Criț a mers să-i înduplece pe șoferi să iasă pe traseu, dar aceștia nici n-au vrut să audă
20.01.2022 | 15:10
Scandal la prima ora intrun parc auto STB Ce iau reprosat angajatii directorului institutiei Va rog nu filmati Asa lucrez eu pana rasare soarele Video
Scandal la prima oră într-un parc auto al STB-ului! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Greva spontană declanșată de angajați l-a scos din casă pe directorul STB de la primele ore. Acuzat de salariați că a fost numit politic, pe filieră liberală, Adrian Criț a mers să discute cu salariații companiei pe care o conduce. A avut o singură doleanță – a solicitat să nu se filmeze.

Unii dintre angajați s-au plâns de condițiile de muncă și i-au cerut directorului chiar să urce cu ei în cabină. Măriri de salariu garantate pe loc, dar și pe hârtie, au mai solicitat oamenii. Adrian Criț le-a promis că toate se vor rezolva, dar i-a rugat să iasă pe traseu.

ADVERTISEMENT

Scandal la prima oră într-un parc auto al STB!

Niciun angajat STB de la depourile Bujoreni, Bucureștii Noi și Berceni, dar nici din celelalte autobaze nu acceptat lucrul acesta și situația din Capitală a devenit una critică. Metroul a fost asaltat de călători, în condițiile în care FANATIK a scris AICI despre tarifele UBER și Bolt, tarife care au explodat de la prima oră a zilei.

„Nu vreau să fiți manipulați, credeți-mă o să aveți parte de toate drepturile”, le-a transmis Adrian Criț oamenilor de la Depoul din Bucureștii Noi. „Nu credem asta, dacă le aveam le aveam de la început”, au acuzat oamenii cu doar câteva clipe înainte ca Adrian Criț să sesiseze că este filmat și să solicite oprirea camerei.

ADVERTISEMENT

„Eu am venit aici și gândiți-vă și la condițiile de muncă care vi s-au oferit în ultimul an”, a mai spus directorul companiei. „Care condiții de muncă? Domnule Crițu eu așa lucrez în vagon. Mă vedeți? Eu așa lucrez până iese soarele. Degeaba mă credeți, dar eu de 39 de ani lucrez așa”, a mai zis o femeie.

„De ce ați spus că ni s-au dat măriri de salariu? Noi luăm bani mai puțin pe fluturaș. Unde e mărirea, nu ieșim pe traseu. Ne dați scris că sunteți dispus. Și cât ni se dă? Iar ni se dă 10% și din bucăți?”, au mai întrebat angajații STB.

ADVERTISEMENT

Cât este salariul unui angajat STB

Culmea, recunosc chiar liderii de sindicat, salariile nu sunt tocmai mici în cadrul companiei, dar valul de scumpiri din ultima perioadă și tăierea unor sporuri le-au redus veniturile.

Astfel, dacă ne raportăm la cel mai mic salariu pe care îl ia un angajat al Societății de Transport Bucureşti, atunci trebuie să știți că discutăm despre nivelul mediu net la nivelul țării.

ADVERTISEMENT

„Salariul unui conducător de vehicul este în jur de 4.200 lei. El nu ia mai mult de 3.000-3.500 lei net. Cei care prestează serviciul pot spune dacă este un salariu pe măsură. Nu este vorba de o grevă. Sindicatul a început să gestioneze lucrurile de acum 2 luni, suntem în etapa în care cerem măsuri”, a zis chiar Vasile Petrariu, unul dintre liderii de sindicat de la STB.

Acum, salariații companiei vor să-și renegocieze contractul colectiv de muncă, o renegociere care trebuie să aducă, atenție, cel puțin 10% în plus la leafă. Adrin Criț, directorul STB a tras și el un semnal de alarmă și a explicat că, în realitate, impactul unor creșteri salariale ar fi unul uriaș și de nesusținut.

Ce mesaj au primit salariații înaintea grevei

Interesant este că salariații STB au fost anunțați înainte de declanșarea grevei că o asemenea faptă ar putea fi pedepsită. Consiliul de Administrație le-a explicat angajaților că legea este foarte clară, în sensul că CCM, contractul colectiv de muncă, se prelungește de drept până după încetarea stării de alertă.

„Protestul la care ați fost chemați să participați este unul organizat și ilegal”, au mai zis reprezentanții Consiliului de Administrație.

„Vă adresăm rugămintea de a nu participa la această acțiune, deoarece Societatea va întreprinde toate demersurile legale care se impun pentru atragerea răspunderii disciplinare, patrimoniale, și, după caz, chiar penale a persoanelor implicate”, au mai notat aceștia într-un comunicat care a ajuns la toți salariații companiei.

ADVERTISEMENT