Fotbal intern

Scandal monstru de arbitraj la ultima semifinală de Cupă dintre Astra și Dinamo: „A fost furt calificat!”. Video

11.05.2021 | 10:29
Scandal monstru de arbitraj la ultima semifinala de Cupa dintre Astra si Dinamo A fost furt calificat Video
ADVERTISEMENT

Ultima oară când Dinamo a jucat în semifinalele Cupei României cu Astra, în 2003, „câinii” au reușit să cucerească trofeul și i-au eliminat dramatic pe ploieșteni în urma unui scandal-monstru de arbitraj.

Dinamo şi Astra Giurgiu se vor întâlni marţi, de la ora 20:15, în manşa retur a semifinalelor Cupei României. În tur, formaţia giurgiuveană s-a impus, scor 1-0, însă între timp Eugen Neagoe a fost înlocuit cu Ionuţ Badea la cârma echipei deţinute de Ioan Niculae.

ADVERTISEMENT

Deși echipa a fost mutată la Giurgiu între timp, amintirea acelei semifinale de coșmar pentru cei de la Astra a rămas vie, chiar și după atâția ani, după ce au pierdut calificarea în ultimul minut.

Dinamo obținea dramatic calificarea în finala Cupei României după ce arbitrii au „îngropat-o” pe Astra

Dinamo a mai jucat o semifinală de Cupa României împotriva Astrei în 2003, când „alb-roșiii” au reușit chiar să câștige trofeul după o finală cu FC Național, scor 1-0. Și atunci, la fel ca în acest moment, Cupa României rămăsese singura modalitate prin care sezonul să fie salvat.

ADVERTISEMENT

Astra Ploiești reușea să câștige prima manșă la Ploiești cu scorul de 2-1 și era cu un pas în finală. Ploieștenii aveau însă să fie dezavantajați flagrant la retur de către arbitrul central Sorin Altmayer.

„Cavalerul negru” a dictat eronat o lovitură liberă din care „câinii” au reușit să înscrie, „golul de aur”, alături de alte câteva faze litigioase. În plus, jucătorul lui Dinamo, Cornel Frăsineanu, ar fi trebuit să vadă în trei rânduri cartonașul roșu, iar alte patru atacuri periculoase ale „câinilor” nu au fost oprite pentru offsaid de arbitrul asistent Ioan Mureșan,

ADVERTISEMENT

Ioan Niculae tuna și fulgera după meci: „A fost furt calificat!”

Patronul celor de la Astra, Ioan Niculae, a fost unul dintre cei mai vehemenți la finalul partidei și a plecat val vârtej de la stadion, deși de obicei mergea la vestiare pentru a vorbi cu jucătorii: „Eu zic că nu se poate să faci ce a făcut el. A fost furt calificat! Dar sunt unii care nu au frică de Dumnezeu. Și vă mai spun ceva: Altmayer e mic copil, în spatele lui sunt persoane mult mai rele”, spunea supărat omul de afaceri la finalul partidei.

Și jucătorii Astrei au ieșit apoi la atac și i-au acuzat pe dinamoviști că au fost dopați și au avut un comportament extrem de ciudat în timpului partidei și foarte agresiv. În plus, s-a decis anularea controlului antidoping cu doar 30 de minute înainte de meci, moment în care „câinii” aveau nu mai puțin de 12 jucători la încălzire, toată tabăra dinamovistă părând ușurată după aflarea acestei decizii: „Probabil s-a dorit ca Dinamo să ajungă în finală, pentru că s-a spus că dacă am fi ajuns noi, era o finală fără spectatori. Altmayer ne-a tocat ca picătura chinezească și nu a fluierat deloc în favoarea noastră. Poate ne-a lipsit și șansa, pentru că de trei meciuri iau gol tot în ultimul minut”, spunea supărat după meci portarul Marius Bratu.

ADVERTISEMENT

„Ni s-a părut suspect și faptul că nu s-a făcut control antidoping după meci. Acest lucru s-a anunțat cu o jumătate de oră înainte de joc. Avem impresia că de aceea au scos la încălzire 12 jucători, al 12-lea fiind Florentin Petre. Erau probabil speriați că o să iasă ceva la probă. Când au auzit că nu se face pipi, toți conducătorii dinamoviști s-au liniștit dintr-o dată”, s-au plâns prahovenii după meci.

Cum au arătat cele două echipe la partida din 2003

  • Dinamo: D. Tudor – Kiriţă; Onuţ; Tamaş – Diop (55 Fl. Petre); Grigorie; Alexa; Tameş (61 Domocoş); Frăsineanu – Bărcăuan; Dănciulescu (107 Cl. Drăgan). Antrenor: Ioan Andone
  • Astra Ploiești: M. Bratu – L. Dobre; Petroesc (24 Movilă); Mihart; Toporan; Negoiţă – Crăciun; Irimescu; Todoran – Costescu; Orlando (45 M. Dăscălescu, 83 Borbely). Antrenor: Florin Marin

„Cred că victoria e meritată și ar fi trebuit obținută în 90 de minute. Am făcut un meci bun și ar fi fost nedrept să fim eliminați. Eram convins că vom înscrie în prelungiri. Nu înțeleg de ce cei de la Astra sunt supărați, pentru că la Ploiești noi am jucat fotbal, dar ei nu au jucat nimic aici. Cred că jucătorul Costescu ar fi trebuit să ia cel puțin trei cartonase roșii, pentru că este un artist și cade bine” – Ioan Andone

  • 2003 a fost ultima oară când Dinamo s-a întâlnit în semifinalele Cupei cu Astra
  • 3-1 a fost rezutatul care a calificat-o pe Dinamo, care a înscris „Golul de Aur” în minutul 120, după ce în tur Astra a câștigat la Ploiești cu 2-1.
ADVERTISEMENT
Tags: