Sporturi

Scandal monstru în gimnastică. Foști sportivi dezvăluie abuzurile la care au fost supuși

03.05.2021 | 15:52
Scandal monstru in gimnastica Fosti sportivi dezvaluie abuzurile la care au fost supusi
ADVERTISEMENT

Un raport întocmit de Comisia pentru Drepturile Omului și dat publicității chiar în toiul Sărbătorilor Pascale declanșează un scandal monstru în gimnastica din Australia. Asta pentru că 57 de sportivi retrași între timp din actualitate au găsit puterea să dezvăluie abuzurile verbale, emoționale, fizice și chiar sexuale la care au fost supuși de-a lungul carierei.

Am fost abuzat de un terapeut la masaj când mă trata pentru o vătămare. Abuzul a avut loc într-o perioadă când aveam 8 sau 9 ani”, este doar una dintre mărturiile care aduc la lumină incidente extrem de grave petrecute între 1980 și 2019.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Federația a ținut să prezinte scuze sportivilor care au căzut victime unor astfel de practici. Potrivit datelor oficiale, din totalul celor 231.000 de australieni care practică gimnastica, în special în scop recreativ, 77 % sunt femei și 91% au până în 12 ani.

Mai mulți gimnaști din Australia au dezvăluit abuzurile cumplite la care au fost supuși

Comandat anul trecut de Federația Australiană de Gimnastică, raportul a fost întocmit pe baza unor interviuri realizate cu 57 de sportivi, membri ai familiei și antrenori și cuprinde o serie de mărturii cutremurătoare.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, unele persoane fac referire la „comportamentul sexual inadecvat și abuzurile fizice și sexuale” la care au fost supuse în timpul antrenamentului, locuri publice și ascunse, în vestiare, băi, sau în timpul călătoriilor către și de la sesiunile de antrenament.

Am fost abuzat de un terapeut la masaj când mă trata pentru o vătămare. Abuzul a avut loc într-o perioadă când aveam 8 sau 9 ani.

ADVERTISEMENT

Abuzul, sexul și raportarea erau concepte total străine pentru mine în acel moment. Acest bărbat a abuzat în diferite moduri de mine, de multe ori, chiar cu mama mea în cameră.

Plângeam pe targă și lacrimile îmi cădeau pe față. Îmi amintesc că am avut o durere incredibilă, dar nu am vrut să mă vait mai târziu”, a dezvăluit una dintre persoanele intervievate.

ADVERTISEMENT

Totul a pornit de la cazul medicului Larry Nassar

Federația Australiană de Gimnastică a comandat acest raport independent după apariția documentarului „Athlete A”, privind abuzurile la care Larry Nassar, fostul medic al „naționalei” de gimnastică din SUA, condamnat la închisoare pe viață pentru agresiune sexuală și pedofilie, a supus 265 de persoane.

Printre acestea se numără Simone Biles, cvadruplă campioană olimpică, Gabrielle “Gabby” Douglas, triplă campioană olimpică, Alexandra Raisman sau McKayla Maroney.

ADVERTISEMENT