News

O turistă a smuls din rădăcini o tufă de bujori! Salvamont Argeş: “Tufele distruse de biped au cel puţin 30 de ani”

29.06.2020 | 12:39
O turista a smuls din radacini o tufa de bujori Salvamont Arges Tufele distruse de biped au cel putin 30 de ani
O turistă din Munții Făgăraș nu s-a sfiit să smulgă din rădăcini tufa de bujori, deși planta este protejată prin lege. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

O turistă a stârnit un scandal monstru în Munții Făgăraș, după ce a fost surprinsă smulgând din rădăcini o tufă de bujori, plantă pe cale de dispariție care este protejată prin lege. În imaginile publicate de Sorin Lazăr, fotograf profesionist, se poate observa cum femeia aflată în zona Bâlea Tunel pleacă acasă cu propriul buchet, fără să realizeze, probabil, cât de grav este gestul său.

Au realizat, însă, iubitorii muntelui pe rețelele de socializare, unde au stârnit un val de critici atât la adresa „protagonistei”, cât și a autorităților, care, potrivit acestora, trec mai mereu cu vederea astfel de fapte.

ADVERTISEMENT

Nesimțirea este mare! Bujor de munte (rhododendron)”, a scris fotograful pe contul personal de Facebook, ca mai apoi să alerteze salvamontiștii cu privire la acest incident. Ulterior, reprezentanții Salvamont Argeş au distribuit imaginile pe pagina oficială a instituției, alături de un mesaj extrem de dur la adresa femeii.

O turistă din Munții Făgăraș a smuls din rădăcini o tufă de bujori. Reacția dură a autorităților

Reamintim troglodiţilor că bujorul de munte e specie protejată şi se iau amenzi grase la buget. În plus, NU se poate răsădi.

ADVERTISEMENT

Tufele distruse de bipedul din imagine au cel puţin 30 de ani şi se vor usca imediat. În ciuda legendelor, ceaiul de bujor nu mai scoală nimic, în plus, planta fiind hepato-toxică”, au scris cei de la Salvamont Argeș la câteva ore după apariția imaginilor cu pricina.

Fenomenul ia amploare pentru că oamenii nu se mai sperie de amenzi

Ulterior, directorul instituției a revenit cu explicații în privința l imbajului extrem de dur folosit la adresa femeii care a smuls din rădăcină tufa de bujori de munte. Ion Sănduloiu a explicat că astfel de gesturi îl macină de fiecare dată, ca iubitor al acestor specii de plante, în condițiile în care culmile odată roșii de bujori acum aproape că nici nu mai există. Sunt turiști care aleg să plece acasă cu tot ce găsesc, deși pe panouri scrie foarte clar că este interzis să culeagă plantele protejate prin lege.

ADVERTISEMENT

Știți cât a avut nevoie tufa aia să crească? Cel puțin 30 de ani! Și să rupi ca să ți se usuce în curte acasă… În perioada asta, este un război al încercării de a proteja ceea ce mai e pe munte cât de cât. Bujorul de munte crește undeva la câțiva centimetri pe an.

Problema este că, de la an la an, toată suprafața de Rhododendron se reduce drastic. Când eu eram puștan și mergeam pe munte, în perioada asta erau munții roșii-roșii, acum au mai rămas câteva pâlcuri”, a declarat directorul Salvamont Argeș pentru libertatea.ro, precizând că acest fenomen ia amploare pentru că legea nu permite aplicarea unor sancțiuni usturătoare.

ADVERTISEMENT

În afară de faptul că este specie protejată, se distruge un ecosistem, la fel și floarea de colț, sunt oameni care culeg buchete. Și ea plătește tributul că e simbolul muntelui, așa a ajuns extraordinar de rară, mai e ghințura galbenă.

Oamenilor trebuie să le fie rușine de ceea ce fac, dacă nu le este rușine de faptul că distrug un habitat… Amenzi nu prea le dă nimeni. Ne declarăm neputincioși cu toții, este o lipsă crasă de educație”, a mai spus Ion Sănduloiu.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink