Sport

Scandal monstru în Scoţia! 25 de foşti juniori o dau în judecată pe Celtic pentru abuzuri sexuale

25 de persoane, foşti juniori ai lui Celtic, dau în judecată clubul pentru abuzuri sexuale, fapte care ar fi avut loc în anii '80.
05.10.2021 | 21:33
Scandal monstru in Scotia 25 de fosti juniori o dau in judecata pe Celtic pentru abuzuri sexuale
Scandal monstru în Scoţia! 25 de foşti juniori o dau în judecată pe Celtic pentru abuzuri sexuale
ADVERTISEMENT

Celtic are de-a face cu un scandal de amploare, după ce 25 de persoane, foşti juniori ai echipei, au decis să dea în judecată clubul. Aceşti acuză că au fost victime ale abuzurilor sexuale în anii ’80, atunci când erau legitimaţi la Celtic Boys Club, academia formaţiei.

25 de foşti juniori o dau în judecată pe Celtic pentru abuzuri sexuale: “Mai sunt şi alte victime”

Cele 25 de persoane se vor uni într-un proces colectiv, iar Celtic riscă să plătească daune de zeci de milioane de lire. Conform presei din Anglia, clubul încearcă să se delimiteze şi susţine că academia este o entitate separată.

“Am început demersurile pentru un proces colectiv. Am discutat cu clienţii mei şi cu siguranţă mai sunt şi alte victime. Au suferit abuzuri groaznice din partea unor pedofili care operau în cadrul Celtic Boys Club.

Toată viaţa au suferit din cauza acelor abuzuri. E timpul ca Celtic să-şi asume responsabilitatea şi să plătească compensaţiile necesare”, a declarat avocatul Patrick McGuire, partener al firmei care se va ocupa de procesul colectiv.

Academia şi-a schimbat numele din cauza scandalului din 2016

La mijlocul lunii noiembrie 2016, mai mulţi foşti juniori sau jucători din Marea Britanie au început să dezvăluie traumele trăite şi abuzurile sexuale la care au fost supuşi. Printre academiile arătate cu degetul a fost şi Celtic Boys Club.

Doi ani mai târziu, când primii foşti angajaţi ai academiei îşi aşteptau sentinţele, Celtic Boys Club şi-a schimbat numele în St Patrick’s Sports Academy.

Conform unui raport independent, sute de juniori au fost abuzaţi sexual la cluburi din Scoţia, precum Falkirk, Hamilton, Hibernian, Motherwell, Rangers şi Partick Thistle. Cele 192 de pagini ale raportului detaliază abuzuri uluitoare la care au fost supuşi juniori cu vârste între 6 şi 16 ani.

A fost condamnat cel care a înfiinţat Celtic Boys Club

James Torbett a înfiinţat, în 1966, Celtic Boys Club, academie care avea ca misiune descoperirea de tinere talente în Glasgow, urmând ca juniori cei mai buni să facă pasul spre echipa mare. După 41 de ani, BBC a difuzat un documentar în care au apărut primele acuzaţii la adresa lui Torbett.

Acesta ar fi fost îndepărtat, în 1974, de la academie din cauza unor abuzuri, însă toată povestea a fost muşamalizată. James Torbett a trăit liniştit până în 2017, când autorităţile l-au chestionat, ca mai apoi să-l acuze de abuzuri sexuale.

Bărbatul a fost găsit vinovat că a abuzat sexual trei copii, juniori ai clubului, şi a fost condamnat, în noiembrie 2018, la 6 ani de închisoare.

La scurt timp după condamnarea lui James Torbett, alţi angajaţi ai clubului au ajuns în instanţă, iar printre aceştia s-a numărat Frank Cairney. Fostul antrenor fusese achitat în 1998, când nu au fost găsite dovezi concrete la acuzaţiile de abuz.