Sport

Scandal monstru la Indian Wells! O jucătoare din Ucraina a suferit atacuri de panică după o discuție cu șeful WTA și s-a retras din competiție

Un scandal monstru a lovit turneul de la Indian Wells. O jucătoare din Ucraina a dezvăluit că s-a retras din cauza unui atac de panică venit după o discuție cu șeful WTA.
14.03.2023 | 20:55
Scandal monstru la Indian Wells O jucatoare din Ucraina a suferit atacuri de panica dupa o discutie cu seful WTA si sa retras din competitie
Scandal monstru la Indian Wells. Lesia Tsurenko s-a retras din competiție după un atac de panică venit după o discuție cu Steve Simon. Sursă foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Lesia Tsurenko (95 WTA) s-a retras de la Indian Wells înaintea meciului din turul 3 al competiției cu bielorusa Aryna Sabalenka. Inițial, jucătoarea din Ucraina a invocat motive personale, însă ulterior a precizat că s-a retras din competiție în urma unui atac de panică. Sportiva din țara vecină a rămas uluită după o discuție pe care a purtat-o cu Steve Simon, șeful WTA.

Lesia Tsurenko s-a retras de la Indian Wells din cauza unui atac de panică după o discuție purtată cu șeful WTA

Fosta ocupantă a locului 23 WTA în lume, Lesia Tsurenko le-a învins pe Lin Zhu și Donna Vekic în primele două tururi de la Indian Wells, însă ucraineanca a fost nevoită să se retragă înaintea meciului din turul 3 cu Aryna Sabalenka, din cauza unui atac de panică.

ADVERTISEMENT

Printr-un amplu mesaj, Lesia Tsurenko a mărturisit că a luat decizia de a abandona pentru că a fost surprinsă total de atitudinea lui Steve Simon cu privire la poziția tenisului în contextul invaziei Rusiei asupra Ucrainei. „În urmă cu câteva zile, am avut o conversație cu CEO-ul WTA, Steve Simon, și am fost absolut șocată de ceea ce am auzit.

Mi-a spus că el însuși nu susține războiul, dar dacă jucătorii din Rusia și Belarus îl susțin, atunci aceasta este doar părerea lor, este ok, iar opinia altor persoane nu ar trebui să mă deranjeze. În același timp, a menționat că, dacă i s-ar fi întâmplat acest lucru și ar fi fost în locul meu, s-ar fi simțit groaznic”, au fost primele dezvăluiri făcute de Lesia Tsurenko, potrivit BTU.

ADVERTISEMENT

„Am fost complet șocată de această conversație”

Scandalul monstru care a luat amploare la Indian Wells vine în condițiile în care organizatorii de la Wimbledon aveau în calcul să excludă interdicția potrivită cărora jucătorii ruși și bieloruși nu pot evolua pe iarba londoneză. De asemenea, Comitetul Olimpic Internațional avea în vedere aceeași intenție.

„Și-a exprimat încrederea că rușii și bielorușii se vor întoarce la Jocurile Olimpice și a spus că se va întâmpla exact cum se întâmplă acum în tenis. De asemenea, a mai spus că fair-play-ul și principiile olimpice nu au fost încălcate, ci dimpotrivă.

ADVERTISEMENT

Când l-am întrebat dacă a înțeles ce îmi spunea în timpul fazei active a agresiunii militare a Rusiei în țara mea, a spus că da și că aceasta a fost opinia sa. Am fost complet șocată de această conversație, iar în ultimul meci [împotriva Donnei Vekic] a fost incredibil de dificil să joc.

Când a fost timpul să intru pe teren, am avut un atac de panică și pur și simplu nu am putut să ies pe teren. Pur și simplu am cedat din punct de vedere mental”, a mai spus Lesia Tsurenko.

ADVERTISEMENT

Jucătoarele din Ucraina se îndoiesc de poziția șefului WTA în contextul războiului din Ucraina: „Cum poate o persoană precum Steve Simon să fie un lider în tenis”

Lesia Tsurenko a mărturisit că le-a transmis deja colegelor din breaslă discuția pe care a avut-o cu Steve Simon. „Toată lumea este, de asemenea, șocată. Am cerut să organizăm o teleconferință cu consiliul de administrație al WTA pentru a ridica întrebarea cum poate o persoană precum Steve Simon să fie un lider în WTA și ce ar trebui să facem în această privință.

Cum putem înțelege în continuare că organizația noastră ne protejează cumva drepturile. Pur și simplu nu înțeleg cum s-a întâmplat în această lume ca astfel de lucruri să trebuiască să fie explicate. Este foarte surprinzător și foarte dureros”, au fost cuvintele Lesiei Tsurenko.

WTA a reacționat după dezvăluirile Lesiei Tsurenko: „Condamnăm cu fermitate acțiunile care au fost aduse de guvernul rus”

WTA a luat atitudine după declarațiile și dezvăluirile făcute de Lesia Tsurenko. Forul care conduce tenisul feminin a pus în contradicție poziția dură împotriva războiului cu principiul fundamental al WTA care spune că jucătorii individuali pot lua parte la turneele de tenis.

 „În primul rând, recunoaștem emoțiile pe care Lesia și toți sportivii noștri ucraineni le-au gestionat și continuă să le gestioneze în această perioadă foarte dificilă.

Suntem martorii unui război oribil în curs de desfășurare, care continuă să aducă circumstanțe neprevăzute cu consecințe profunde care afectează lumea, precum și circuitul global WTA și membrii săi.

WTA a reflectat în mod constant sprijinul nostru deplin pentru Ucraina și condamnă cu fermitate acțiunile care au fost aduse de guvernul rus.

Odată cu aceasta, rămâne un principiu fundamental al WTA, care este acela de a se asigura că sportivii individuali pot participa la evenimentele profesioniste de tenis pe baza meritelor și fără nicio formă de discriminare, fără a fi penalizați din cauza deciziilor luate de conducerea țării lor”, a fost reacția WTA printr-un comunicat.

Shamil Tarpishchev, președintele Federației Ruse de Tenis, a reacționat după scandalul monstru de la Indian Wells: „Astea sunt probleme de ucraineni”

Shamil Tarpishchev, președintele Federației Ruse de Tenis, a reacționat după declarațiile făcute de Lesia Tsurenko și a transmis un mesaj bizar. „Astea sunt toate problemele lor de ucraineni. Noi nu trebuie să le acordăm atenție, ci doar să continuăm să jucăm cât mai bine putem”, a declarat șeful tenisului din Rusia.

Alexandr Dolgopolov, fostul tenismen ucrainean, a avut o reacție dură la adresa lui Steve Simon după dezvăluirile Lesiei Tsurenko. Fostul sportiv l-a ironizat pe CEO-ul WTA printr-un mesaj pe Twitter. „Steve, în loc să agresezi femeile ucrainene, fii bărbat și vorbește în public.

Oamenii merită să știe că nu este nimic rău în sprijinirea genocidului, că e ceva în regulă”, a fost reacția lui Alexandr Dolgopolov.

ADVERTISEMENT