Situație neașteptată în dosarul Colectiv, la doi ani după ce Guvernul României a achitat victimelor mai bine de 60 de milioane de euro din Fondul de rezervă bugetară. Până să fie aprobată această măsură, mai multe victime din Colectiv s-au grăbit să demareze proceduri de executare silită împotriva instituțiilor responsabile civilmente, mai ales ISU București-Ilfov. Printre aceștia se numără și Andrei Găluț, solistul trupei Goodbye To Gravity.
La începutul acestui an, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dealul Spirii a deschis o acțiune în instanță împotriva lui Andei Găluț, având obiect ”întoarcere executare”. Procesul se desfășoară la Judecătoria Sectorului 5 și se așteaptă ca instanța să ia o decizie în acest caz la finalul lunii august.
Litigiul a fost înregistrat la doar câteva zile după ce ISU Dealul Spirii a obținut o decizie favorabilă la Tribunalul București, acolo unde solicitase suspendarea provizorie a executării silite. Instanța a admis doar în parte cererea, respectiv a redus onorariul executorului judecătoresc de la suma de 88.000 de lei, la suma de 476 de lei.
Potrivit datelor din dosar, consultate de FANATIK, Andrei Găluț a cerut executarea silită a ISU Dealul Spirii la trei săptămâni de la pronunțarea definitivă a instanței în cazul Colectiv. El a angajat un executor judecătoresc, iar acesta a somat instituția ca în termen de o zi să achite suma de 1.000.000 de euro reprezentând daune morale, 400.000 de euro reprezentând daune materiale și suma de 88.240 de lei, reprezentând cheltuieli de executare silită. La momentul respectiv, în conturile instituției publice debitoare se afla doar suma de 3.000 de lei.
”A doua zi de la primirea somaţiei de plată, respectiv la data de 07.07.2022, apelantul – contestator a comunicat executorului judecătoresc răspuns din care rezultau cele invocate în prezenta contestaţie la executare, respectiv că, la acel moment, instituţia publică nu deţinea fondurile necesare efectuării plăţii şi că, potrivit prevederilor OG nr. 22/2002, a făcut demersurile necesare către ordonatorul secundar de credite, respectiv principal de credite pentru a se aloca fonduri în acest scop.
Răspunsului comunicat către executorul judecătoresc i-au fost ataşate înscrisuri doveditoare (filele 42 – 54, 57, 99 – 123 dosar de executare). Cu toate acestea, executorul a emis, la data de 24.06.2022, încheierea de stabilire a cheltuielilor de executare, prin care s-a stabilit un onorariu al executorului de 88.000 lei (TVA inclusă)”, se mai arată în dosar, potrivit FANATIK.
Abia în august 2022, guvernul a suplimentat prin HG bugetul Ministerului Afacerilor Interne din Fondul de rezervă bugetară. Banii au fost virați în conturile Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dealu Spirii București-Ilfov, iar acesta i-au redirecționat către victimele din dosarul Colectiv.
În cazul lui Andrei Găluț, banii au intrat fost virați în două tranșe, pe 5 și 7 septembrie 2022, dovezile fiind atașate la dosarul de executare. Între timp, procedura de executare silită și-a urmat cursul, cu toate că reprezentanții ISU s-au plâns că nu a fost respectat termenul legal de 6 luni care trebuie să treacă între momentul somației și cel al declanșării executării silite propriuzise.
Andrei Găluț s-a retras din viața publică după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc în urmă cu nouă ani. La acea vreme s-a scris despre faptul că tânărul interpret ar avea corzile vocale afectate și că nu va mai putea cânta vreodată.
Totuși, în anul 2022, cu doar o lună înainte de sentința din dosarul Colectiv, Găluț a mers la OSIM și a înregistrat pe numele lui brandul ”Goodbye To Gravity”. Potrivit informațiilor FANATIK, Găluț încasează bani și din drepturi de autor, el fiind membru activ al UCMR-ADA (Uniunea pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor), în calitate de compozitor și textier.
Alex Găluț este singurul supraviețuitor al trupei Goodbye To Gravity. Mihai Alexandru, Vlad Țelea, Bogdan Lavinius Enache și Alex Pascu (liderul trupei) au decedat în incendiul de la Colectiv.