News

Scandal pe căile ferate! Un nevăzător acuză CFR că nu l-a primit în cușetă pentru că avea un câine ghid! Schimb de replici în mediul online

05.02.2020 | 14:10
Scandal pe caile ferate Un nevazator acuza CFR ca nu la primit in cuseta pentru ca avea un caine ghid Schimb de replici in mediul online
ADVERTISEMENT

Liniștea pe căile ferate nu durează mult! De vină sunt, probabil, trenurile pierdute prin alte timpuri în care chiar contau, gările uitate de vremuri şi, nu o dată, lipsa de educaţie a călătorilor, una care completează un peisaj rupt de realitate.

Scandal pe căile ferate!

CFR a risipit mii de angajați, s-a reinventat de câteva ori după Revoluție și a rămas ancorată în schimbările politice aduse de fiecare mandat sau moțiune de cenzură. Și, conform unui tânăr nevăzător, a uitat să-și mai facă și un „update” la capitolul imagine, dar și la reguli.

ADVERTISEMENT

Destinul lui Silviu Roșu a fost unul dur, însă acesta a dat dovada unui caracter aparte. Nevăzător, tânărul şi-a luat viaţa în piept şi a luptat cu toate morile de vânt pe care le-a întâlnit în cale, dar și cu rigiditatea oamenilor.

Scandal pe căile ferate! Câine
Silviu Roșu însoțit de câinele lui, dar și de alți prieteni. Sursa foto – facebook

Un nevăzător acuză CFR că nu l-a primit în cușetă pentru că avea un câine ghid!

Acesta a povestit de curând pe o rețea de socializare cum avea nevoie să călătorească la Cluj Napoca. A ales trenul ca mjloc de transport și ca de fiecare dată a venit însoțit de câinele ghid pe care îl are și care s-a transformat în ultimii ani în „ochii” lui.

ADVERTISEMENT

Tânărul susține acum că tocmai aceasta a fost problema pentru care un angajat al CFR-ului nu ar fi găsit rezolvare. „Când sa ajung lângă vagonul de cușetă, ce să vezi, domnul controlor s-a impus brusc prin forță fizică spunându-mi, într-un mod foarte agresiv că nu am voie cu câinele.

Am început, desigur, sa spun aceeași poveste a nu știu câta oară: că am circulat de mai multe ori și este posibil pentru că există o lege care permite accesul câinilor ghizi în orice mijloc de transport.

ADVERTISEMENT

Dumnealui a continuat, fără să coboare tonul, să-mi interzică urcarea mea în tren, în condițiile în care mai erau 3 minute până ce trenul pleca. El continua să-mi arate cu degetul unde e celalalt vagon, de clasa a doua, unde după el aș fi avut voie.

De menționat că sunt nevăzător și, evident, nu vedeam unde îmi arata cu degetul”, a scris Silviu Roșu pe Facebook. Tânărul nu a ezitat și după mai multe schimburi de replici cu însoțitorul de vagon a luat decizia de a apela la numărul de urgență, 112.

ADVERTISEMENT

“În acel moment, în care mă simțeam umilit și obosit, am sunat la 112 și i-am explicat celor de la poliție ce mi s-a întâmplat. La stația Ploiești a venit o doamnă polițistă, m-a legitimat, i-am explicat toată situația, ca în final să-mi spună că am dreptate și trebuie să-mi ocup locul.

“Domnul” controlor a înțeles în sfârșit, dar nu a ezitat să-mi spună, bătându-se cu pumnul în piept că tot el are dreptate, dar pentru a-mi arăta că e om bun mi-a găsit un loc.

Vreau să subliniez faptul că majoritatea oamenilor din mai multe cabine de cusetă mă asteptau să vin la ei, să dorm, dar cea mai mare problemă o avea controlorul pentru că, în legea lor învechită din minte nu apare că avem voie și noi să circulăm cu un câine ghid”, a mai scris acesta.

Scandal pe căile ferate! Silviu Roșu
Silviu Roșu într-o imagine postată pe pagina personală de Facebook. Sursa foto – facebook

Culmea, angajații CFR n-au ținut cont de faptul că în tren a urcat Poliția, drept pentru care garnitura s-a pus în mișcare. “O fază foarte amuzantă, în momentul când polițista a venit să vorbească cu mine. Bineînțeles că atât de incompetenți sunt încât a plecat trenul cu tot cu ea, până la următoarea stație, a început să se certe cu controlorul pe motiv că nu a ținut trenul în stația de la Ploiești.

Uitați cum este făcută legea CFR călători. Se pare că trebuie să cumpăr bilet pentru toate celelalte 5 locuri din cusetă. Dar de ce ar trebui să fac eu asta? Pentru că sunt nevăzător? Când, oare se vor gândi cei de la CFR călători și la această categorie de persoane?

Mie nu-mi vine să cred că un controlor era să mă lase cu ochii în soare, în Gara de nord din București. De când îl am pe Basil care ma ajută atât de mult, cu multe replici și jigniri m-am confruntat, dar să nu fiu lăsat să urc în tren..nu mi s-a mai întâmplat până acum”, a mai scris tânărul.

Pentru că postarea acestuia a făcut valuri în mediul online, CFR a reacționat. Societatea de transport a venit cu propria variantă și spune că lucrurile nu au stat deloc așa cum le-a povestit tânărul nevăzător.

”Precizăm că refuzul de a permite accesul în compartimentul cușetă al tânărului însoțit de câinele ghid a fost generat de către ceilalți călători din compartiment care au solicitat acest lucru și care aveau acest drept conform regulamentelor de transport, și NU de către însoțitorul de vagon așa cum este menționat.

Însoțitorul de vagon a făcut tot ce e omenește posibil pentru ca tânărul să se odihnească până la Cluj și de a-i mulțumi, de asemenea, și pe ceilalți călători. Însoțitorul de vagon i-a găsit o altă cușetă de dormit, după ce călătorii din cușeta lui îi refuzaseră accesul cu câine”, se arată în comunicatul dat publicității de operatorul feroviar de stat.

De altfel, FANATIK a aflat că CFR-ul invocă Regulamentul de transport pe calea ferată din România și Regulamentul Comisiei Europene nr. 1371/2007: ”Titlul III, Capitolul 1, Art 12, alin (1) Călătorul poate lua cu el obiecte ușor de purtat (bagaje de mână) precum și animale vii, în conformitate cu Condițiile generale de transport.

În plus, călătorul poate lua cu el obiecte incomode, în conformitate cu dispozițiile specifice conținute în Condițiile generale de transport. Nu sunt admise ca bagaje de mână obiectele și animalele care pot deranja sau incomoda călătorii sau pot provoca o daună”.

Accesul persoanelor cu câini ghizi la vagoane de dormit/cușetă se face cu acceptul celorlalți parteneri de călătorie, se mai arată în comunicat. De asemenea, în regulament se precizează faptul că personalul de tren poate să ofere asistență persoanelor cu mobilitate redusă dacă transmit o solicitare cu minimum 48 de ore înainte de efectuarea călătoriei. Ceea ce tânărul nu ar fi făcut.

Scandal pe căile ferate! Silviu Roșu
Postarea lui Silviu Roșu prin care contrazice comunicatul CFR-ului. Sursa foto – facebook

Totuși, la doar câteva minute, tânărul avea să revină și să spună că totul este o minciună și că însoțitorul de vagon a fost cel care nu i-a permis accesul, nu ceilalți călători care s-ar fi temut de câinele lui.

ADVERTISEMENT