News

Scandal pe tema aplicației care verifică certificatul verde. Ce acuze se aduc dezvoltatorilor de la STS. „Nu înțeleg de ce trebuie să știe cei de la restaurant când sunt născut”

Scandal pe tema aplicației care verifică certificatul verde, mai mulți oameni plângându-se de faptul că aceasta stochează și alt gen de date
29.09.2021 | 15:27
Scandal pe tema aplicatiei care verifica certificatul verde Ce acuze se aduc dezvoltatorilor de la STS Nu inteleg de ce trebuie sa stie cei de la restaurant cand sunt nascut
Mai mulți utilizatori au lăsat recenzii negative aplicației. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A devenit oficial după intrarea Bucureștiului în scenariul roșu – toate persoanele care doresc să meargă la restaurant, la o nuntă și chiar la un eveniment sportiv trebuie să prezinte organizatorului certificatul digital recunoscut în întreaga Uniune Europeană.

Concret, documentul atestă vaccinarea împotriva coronavirusului sau o eventuală testare ori trecere prin boală. Pentru toate există o aplicație dezvoltată de STS, o aplicație care are rolul să verifice codul QR al certificatului.

ADVERTISEMENT

Cum o să fie verificat certificatul verde!

Aplicația „Check DCC” este disponibilă în Google Play și poate fi descărcată de oricine are nevoie. Chiar Raed Arafat a explicat de curând că aceasta poate fi folosită foarte ușor fiind simplu de verificat dacă persoana este vaccinată, testată sau a trecut prin boală.

“Există aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoanei.

ADVERTISEMENT

Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene deja și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice.

Nu va fi diferență (față de aplicația folosită în Franța – n.r.). A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeași aplicație care o folosesc și francezii, pentru că e același concept al certificatului verde și aplicația poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc”, a spus șeful DSU la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns contestată aplicația STS

Nu a durat mult până când au apărut contestatarii aplicației. Astfel, mulți s-au plâns de faptul că aceasta stochează date de care în realitate nu ar avea nevoie.

„Da, aplicația funcționează. Dar nu înțeleg de ce trebuie să știe cei de la restaurant, cinema… etc trebuie să știe când sunt născut și când am făcut vaccinul.

ADVERTISEMENT

Am fost în Grecia acum câteva luni și când m-a scanat a apărut numele meu și scria accept… ce trebuie mai mult? …sau trebuie ospătarul sa îmi facă un credit sau ceva… în rest ok”, a transmis Andrei Iuliu, unul dintre cei care au fost de acord să lase o recenzie aplicației.

Recenzii lăsate de utilizatori aplicației care verifică certificatul verde. Sursa foto – google play

„Aplicația nu salvează datele persoanei, însă poți face print screen fără probleme. Ar trebui scoasă posibilitatea asta”, a notat și Mircea Șerban.

„Am testat pe propriul certificat, prea multe date personale afișate: nume complet, data nașterii. Nu vreau ca la restaurant să vadă personalul numele meu complet și data nașterii. Eliminați aceste date din ce se afișează, dacă le văd autoritățile e una, dar dacă le poate vedea orice angajat al unui restaurant e alta”, a explicat și Melania Rus.

Au existat și oameni care au lăudat aplicația una pe care o consideră eficientă din toate punctele de vedere. „Anti vacciniștii au dat 1 stea. Din cauza lor am ajuns unde suntem azi. Aplicația functionează perfect. În sfârsit statul român a găsit niște IT-ști buni”, a scris Dan Lwo.

Ce a transmis STS-ul legat de stocarea datelor

FANATIK a cerut un punct de vedere Serviciului de Telecomunicații Speciale cu privire la stocarea de date. Astfel, conform reprezentanților STS, aplicația Check DCC nu înregistrează și nu reține datele certificatelor digitale UE COVID verificate. De asemenea, pentru protejarea datelor verificate, aplicația nu permite realizarea capturilor de ecran ale telefonului sau tabletei.

Prin scanarea codului QR de pe certificat, aplicația CHECK DCC verifică doar autenticitatea, valabilitatea și integritatea certificatelor, nefiind realizate interogări în bazele de date medicale.

„Sistemul informatic de generare și verificare a certificatelor digitale UE privind COVID-19 a fost dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și cuprinde portalul web pentru eliberarea certificatelor – https://certificat-covid.gov.ro, aplicația mobilă CHECK DCC (Android) pentru verificarea certificatelor, precum și infrastructura de comunicații necesară.

Precizăm că operaționalizarea sistemului informatic s-a realizat respectând prevederile Ordonanței de Urgență nr. 68 din 29 iunie 2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, și prevederile Regulamentului (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului”, se mai arată în răspunsul primit de FANATIK de la STS

După verificarea certificatelor, aplicația Check DCC afișează doar datele esențiale de identificare (nume, prenume și data nașterii) și datele medicale care atestă situația epidemiologică a persoanei – vaccinată, trecută prin boală sau deține un test negativ realizat în ultimele 48 de ore pentru testele antigen sau realizat în ultimele 72 de
ore pentru testele PCR.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale...
Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale cui arme strategice sunt mai mari!”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cele două rute pe care se produc cel mai des turbulenţe. Experţii spun...
Cele două rute pe care se produc cel mai des turbulenţe. Experţii spun că fenomenul nu apare mereu pe radar
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat...
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat până la lacrimi: Regina sufletului meu
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu...
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu Mara Bănică. Uluitor ce s-a aflat
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Culiță Sterp o amenință cu judecata pe Mara Banică. Atac dur la adresa...
Culiță Sterp o amenință cu judecata pe Mara Banică. Atac dur la adresa vedetei TV. "Cine sunteți dumneavoastră"
Taxele care scad vertiginos. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în cont
Taxele care scad vertiginos. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în cont
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam...
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam umilit, batjocorit, neimportant. Un mediu toxic”
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne...
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa..”