Un incident a avut loc pe Transfăgărășan. Un turist a făcut scandal după ce i s-a spus să nu se apropie de un urs ce urma să fie relocat. Mai mult, acea persoană avea și un copil în brațe. Autoritățile l-au amendat și i-au deschis un dosar penal.
Echipa care se ocupă de relocarea urșilor a avut o intervenție pe Transfăgărășan, în urma căreia au și aplicat o amendă și au deschis un dosar penal. Un turist cu un copil în brațe s-a apropiat de un urs ce urma să intre în cușcă.
„În această după-amiază, echipa care se ocupă de relocarea urşilor de pe Transfăgărăşan a încercat să îndepărteze un bărbat care a coborât dintr-un autoturism la mică distanţă de ursul ce aproape intrase în cursa instalată.
Era periculos, cu atât mai mult cu cât, bărbatul a ieşit din maşină cu un copil în braţe. Inspectorii silvici s-au lovit de un refuz din partea persoanei pe care încercau să o convingă să nu se pună în pericol. Discuţia a degenerat!
Un echipaj al Jandarmeriei Argeş a venit în sprijin, a luat măsurile legale impuse de situaţie şi a aplicat două sancţiuni contravenţionale”, a transmis Dragoş Predescu, prefectul judeţului Argeş.
Mai mult, turistul care a fost atenționat de inspectorii silvici a devenit recalcitrant și agresiv verbal. Pe lângă amenzile contravenționale, bărbatul s-a ales și cu un dosar penal. Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Albeștii de Argeș s-au sesizat din oficiu.
Autoritățile fac cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de ultraj asupra personalului silvic, faptă care este prevăzută de Codul Penal. Documentele întocmite vor fi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș.
„Condamn ferm comportamente precum cel al turistului de la care a pornit incidentul! Inginerii silvici au avut o reacţie demnă de lăudat, încercând să procedeze în aşa fel încât nimeni să nu fie în pericol. Nici oamenii, nici animalul! Revin cu apelul public: este interzisă de lege oprirea pentru a fotografia sau filma urşii, dar şi hrănirea animalelor”, a precizat prefectul judeţului Argeş.
Agenția Națională pentru Protecția Mediului a cerut sprijinul Jandarmeriei Române și Direcției Rutiere pentru prevenirea unor noi incidente provocate de urși pe o porțiune de aproximativ 15 kilometri de pe Transfăgărășan.
„Cu siguranță, prezența reprezentanților celor două organe de control, alături de noi, pe zona respectivă, va descuraja, practica ilegală a hrănirii animalelor sălbatice și staționarea autovehiculelor pe partea carosabilă, care au devenit obișnuință pentru majoritatea turiștilor care vizitează zona sau pentru șoferii aflați în tranzit, pe acest drum național cunoscut pentru porțiunile cu vizibilitate scăzută și cu foarte multe curbe”, a declarat Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele ANPM.