Scandal în poliţia franceză, după atacul din Nisa: O poliţistă acuză că i s-a cerut să muşamalizeze înregistrările video

E scandal in politia franceza, dupa atacul sangeros de la Nisa, de Ziua Frantei. O politista acuza ca in seara atacului, in dispozitivul de securitate de pe promenada nu era niciun echipaj al politiei...
25.07.2016 | 20:42
Scandal in politia franceza dupa atacul din Nisa O politista acuza ca i sa cerut sa musamalizeze inregistrarile video
ADVERTISEMENT

E scandal in politia franceza, dupa atacul sangeros de la Nisa, de Ziua Frantei. O politista acuza ca in seara atacului, in dispozitivul de securitate de pe promenada nu era niciun echipaj al politiei nationale. Mai mult, Sandra Bertin, politista responsabila cu supravegherea video la Nisa, acuza ca politistii locali care au incercat sa impiedice camionul atacatorului nu aveau arme, relateaza France Info.

Femeia acuza si ca un sef din Politia Nationala i-ar fi cerut sa ascunda adevarul. Politista mai sustine si ca i s-a cerut sa stearga din sistem inregistrarile cu primele clipe ale atacului, de unde reiesea clar, spune ea, haosul din primele momente ale interventiei fortelor de ordine.

ADVERTISEMENT

“La o zi dupa atacul cu un camion, Cabinetul ministrului de Interne a trimis un comisar”, a declarat Sandra Bertin pentru Le Journal du Dimanche (JDD). Cateva zile mai tarziu, Bertin acuza ca a primit un ordin sa stearga imaginile celor sase camere de luat vederi care inregistrasera masacrul.

“Persoana mi-a cerut un raport in care sa precizez punctele in care exista o prezenta a politiei municipale, barierele si sa scriu ca, in doua puncte din dispozitivul de securitate, existau si politisti nationali. I-am spus ca nu am de gand sa scriu ceea ce n-am vazut”, a spus Bertin, insistand ca in imaginile inregistrate de camerele stradale nu se vedeau politisti nationali.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Bertin, colegii ei din politia municipala nu au putut opri camionul de mare tonaj pentru ca “nu poti sparge pneurile unui vehicul de 19 tone cu un revolver”. “Daca am fi fost inarmati precum colegii nostri din politia nationala – una dintre solicitarile noastre – am fi putut sa-l oprim”, sustine Bertin.

Reactia politiei

O reactie a venit si de la Ministerul francez de Interne, care neaga toate acuzatiile si anunta ca o da in judecata pe femeie pentru defaimare.

ADVERTISEMENT

“Contrar fata de ceea ce afirma doamna Bertin, in niciun caz ‘Cabinetul ministrului de Interne nu a trimis un comisar care sa fi discutat cu politista”, a transmis Ministerul francez de Interne.

“Ca atare, Bernard Cazeneuve (ministrul de Interne – n. red.) depune plangere astazi (duminica) pentru defaimare”, adauga ministerul in comunicat.

ADVERTISEMENT

Seful politiei nationale a organizat – un fapt rar – o conferinta de presa, la minister, pentru a garanta ca nici Cabinetul ministrului, nici Bernard Cazeneuve personal “nu au intervenit in cadrul acestei raportari clasice” de informatii.

De ziua Nationala a Frantei, Lahouaiej-Bouhlel – un tunisian de 34 de ani – a intrat cu un camion in multimea de pe faleza. 84 de oameni au fost ucisi, inclusiv un roman. Ulterior, Franta si-a extins starea de urgenta pana in 2017.

Sursă: www.ziare.com

ADVERTISEMENT