Fotbal intern

Scandal la ultimul meci oficial România-Lituania. Înjurături, amenințări și pietre aruncate de “tricolori”!

17.11.2018 | 16:02
Scandal la ultimul meci oficial RomaniaLituania Injuraturi amenintari si pietre aruncate de tricolori

România întâlnește sâmbătă seara Lituania în grupele Ligii Națiunilor. Ultima data când tricolorii au întâlnit formația baltică pe teren propriu într-un meci oficial a fost la începutul preliminariilor Mondialului din 2010, când naționala noastră a încasat o înfrângere dură, scor 0-3, la Cluj-Napoca. Partida a fost precedată de un scandal între fotbaliști și jurnaliști, un episod care a fost între timp uitat și în care protagonist a fost chiar actualul căpitan al naționalei, Cristi Săpunaru.

Fără Adi Mutu și Cristi Chivu la lot, ambii accidentați, atmosfera era una destul de încordată în cadrul echipei. În dimineața meciului cu Lituania, primul după turneul final de la Euro 2008, componenții naționalei României au ieșit la o plimbare în grădina botanică din Cluj. Primul moment mai tensionat a avut loc pe aleile înguste ale grădinii, când un cameraman a vrut să îl filmeze îndeaproape pe Dorin Goian. Nervos, fundașul central al naționalei l-a împins la o parte pe cameraman și l-a aruncat într-un start de flori.

Scandal cu presa la ultimul meci oficial România-Lituania. Cine a aruncat cu pietre în jurnaliști

În fața protestelor jurnaliștilor, tricolorii s-au izolat apoi într-un foișor, iar presa stătea departe și încerca să ia cadre cât mai bune. Gabi Tamaș, pe atunci în vârstă de 25 de ani, a fost cel care a dat startul corului înjurăturilor. „Panaramelor, sclavilor, zdrențelor” și alte cuvinte care pot fi mai greu reproduse au venit din partea fotbaliștilor. La un moment dat, dinspre jucători a zburat chiar și o piatră către oamenii din presă, fapt ce a creat iarăși scandal între cele două părți.

Relatările de la fața locului încep să curgă la mai puțin de o oră după incident. Ziarele de sport relatau cum Gabi Tamaș a înjurat și a aruncat cu piatra înspre jurnaliști. În mod uluitor, însuși fundașul central al naționalei a sunat către toate redacțiile celor care au vorbit despre eveniment să dezmintă această informație. Gabi Tamaș le-a spus tuturor că el doar a înjurat și Cristian Săpunaru, actualul căpitan al naționalei, a fost cel care a dat cu piatra după reporteri!

Trei supraviețuitori din meciul de acum 10 ani, dintre România și Lituania

Restul este istorie.  Săpunaru și Tamaș au fost titulari contra Lituaniei în meciul pierdut în septembrie 2008 cu 0-3, la fel ca în ultimul meci oficial al României, cel cu Serbia și încheiat cu scorul de 0-0. În primul 11 de atunci a jucat și actualul selecționer, Cosmin Contra, în timp ce Cosmin Moți a fost rezervă în partida din Gruia.

Cosmin Contra, actualul selecționer al României, a fost căpitanul naționalei la meciul cu Lituania

Acum Contra, Moți și Săpunaru trebuie să se răzbune pentru acea umilință, dar și pentru episodul urât în care au fost implicați în urmă cu mai bine de 10 ani. Mai ales că România are neapărată nevoie de victorie pentru a mai spera la câștigarea grupei.

Partida dintre România și Lituania se joacă astăzi, 17 noiembrie, de la ora 21:45. Meciul se joacă fără spectatori pe stadionul Ilie Oană din Ploiești.