Scandal cu acte regulă în privința refugiaților ucraineni! Anunțată în urmă cu câteva zile chiar de ministrul Sorin Grindeanu, gratuitatea la CFR Călători nu se aplică în cazul celor fugiți din calea războiului. Mai multe persoane s-au plâns că au fost obligate să-și plătească biletul de tren.
Pe rețelele de socializare au apărut cazuri concrete, în timp ce deputatul Iulian Bulai a transmis și el că CFR Călători îi obligă în continuare pe ucraineni să își cumpere bilete.
Culmea, anunțul făcut de ministrul transporturilor părea unul destul de clar. Astfel, ucrainenii urmau să circule gratuit cu trenul prin România, pe termen nedeterminat.
La nici două zile distanță, situația s-a complicat și angajații CFR Călători au ridicat din umeri. De altfel, casierele au transmis că n-au primit nicio înștiințare oficială, ceea ce face totul egal cu zero pentru că ele nu pot elibera bilete gratuite pe baza a ceea ce a anunțat Sorin Grindeanu pe Facebook și a preluat întreaga presă.
De acest lucru s-a convins și Iulian Bulai. Deputatul USR a mers personal să ajute refugiați și a constatat că gratuitatea pe care au promis-o autoritățile încă nu se aplică.
Acesta a ajuns în Gara de Nord și a fost nevoit să cumpere bilete pentru trei femei. Angajatele din Gara de Nord n-au avut cum să elibereze gratuit tichetetele de călătorie.
„3 femei și Vladimir – un băiețel de trei ani.Vor să ajungă la unchiul din Germania. Ajungem la Gara de Nord, le iau bilet până la Viena cu trenul de mâine și zic doamnei că sunt 4 refugiați și că să aplice gratuitate pe teritoriul României. Așa cum a anunțat CFR – gratuitate la CFR pe teritoriul României pentru refugiații din Ucraina.
Doamna de la ghișeu: nu se aplică, nu am fost înștiințați, nu am primit nicio telegramă sau înștiințare în acest sens. Nu pot să fac nimic.
PS: Am plătit bilet plin pentru cele 3 femei până la Viena. Copilul are gratuitate. Nu asta e ideea, totuși: ci că sistemul nu funcționează sau cel puțin nu funcționează pentru trenurile internaționale care merg pe teritoriul țării.
PPS: Am încercat să sun pe dl Grindeanu direct de la ghișeu. Ministrul avea telefonul închis. Este în Polonia la ședința comună de guvern. Între timp am înștiințat pe consilierul lui personal. Sper să se rezolve.
CFR, vă rog, trimiteți telegrama aia?”, a notat deputatul pe o rețea de socializare. De altfel, Iulian Bulai nu a fost singurul care a transmis că angajații operatorului feroviar de stat nu au primit notificare și sunt în imposibilitatea de a oferi gratuitate cetățenilor din Ucraina.
FANATIK a solicitat CFR Călători SA mai multe clarficări despre această situație. Reporterii site-ului nostru au întrebat dacă refugiații ucraineni pot sau nu să circule gratuit cu trenul, pe teritoriul României.
De asemenea, am vrut să știm care este modalitatea prin care ucrainenii trebuie să facă dovada calității de refugiat și în ce fel se acordă, propriu-zis, această gratuitate.
Până la ora publicării acestui material, CFR Călători nu a răspuns, dar a postat pe site-ul oficial un comunicat de presă prin care a transmis că societatea are convingerea că nu există nici o persoană refugiată care să nu fi avut acces în trenurile CFR Călători sau a cărui călătorie să fie întreruptă/ condiționată de documentele de transport prezentate.
„Au fost făcute demersuri pentru crearea unui cadru de reglementări care să îmbunătățească modul de acces la transport și să reducă la maximum posibil aspectele care ar fi de natură să temporizeze preluarea călătorilor, dar în același timp să asigure conformitatea cerințelor Regulamentului de transport. Aceste reglementări /legiferări exced competențele CFR Călători.
Facem mențiunea că CFR Călători nu poate dispune modalitatea de tarifare cu atât mai mult pentru trenurile care nu au circulație pe teritoriul național”, au clarificat situația cei de la CFR Călători.
În urmă cu trei zile, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu a postat pe pagina personală de facebook un anunț prin care toți cetățenii din Ucraina beneficiau de gratuitate la călătoriile cu trenul.
”Garniturile CFR Călători au fost suplimentate cu vagoane pentru a asigura călătoriile gratuite pentru refugiații din Ucraina”, scria fostul șef al Executivului care a anunțat decizia luată chiar și într-o conferință de presă.
Doar că, pentru ca hotărârea să fie bătută în cuie era nevoie și de un ordin de ministru sau de o ordonanță de urgență. Niciun normativ nu era publicat însă în Monitorul Oficial al României. Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor nu a ratat ocazia și l-a tras de urechi pe Grindeanu.
”Sorin Grindeanu, trebuie să dați ordonanța de urgență care e deja scrisă de câteva zile de aparatul ministerului. Nu funcționează gratuitatea pe care deja ați anunțat-o și oamenii ăștia bătuți de soartă suferă”, a punctat Drulă.
La două zile de la postarea lui Sorin Grindeanu, site-ul oficial al celor de la CFR Călători a anunțat că deputatul USR a primit înapoi banii dați pe biletele de tren cumpărate pentru trei refugiate din Ucraina.
„Referitor la postarea din social media a unui Domn Deputat din Parlamentul României cu privire la refuzul casierei de a elibera bilete gratuite unor persoane refugiate din Ucraina, CFR Călători face următoarele precizări:
CFR Călători a restituit Domnului Deputat suma de 384,33 lei, reprezentând călătoria pe parcursul CFR, având în vedere că acest mod este cel aferent acordării gratuității și cel mai probabil este și motivul care a generat această situație nedorită.
O verificare a biletelor de călătorie la casa de bilete, la primirea acestora, ar fi condus la evitarea acestei situații si transmiterea ei spre zona politică. Menționăm că la casele de bilete sunt afișate informații cu privire la necesitatea verificării datelor înscrise pe biletele de călătorie.
Încă de la momentul în care au sosit pe teritoriul României primii refugiați, CFR Călători s-a organizat astfel încât să poată răspunde cât mai bine situației create prin acest exod.
Chiar și în condițiile legale în ceea ce privește transportul pe calea ferată, CFR Călători a înțeles situația deosebită care nu comporta amânare și a dispus măsuri în consecință pentru preluarea la transport a acestor grupuri de refugiați.
CFR Călători are convingerea că nu există niciun refugiat care să nu fi avut acces la trenurile CFR Călători sau a cărui călătorie să fie întreruptă/ condiționată de documentele de transport prezentate.
De asemenea, au fost făcute demersuri pentru crearea unui cadru de reglementări care să îmbunătățească modul de acces la transport și să reducă la maximum posibil aspectele de ordin birocratic, dar în același timp să asigure conformitatea cerințelor Regulamentului de transport.
Facem mențiunea că CFR Călători nu poate dispune modalitatea de tarifare cu atât mai mult pentru trenurile care exced ca circulație teritoriul național”, au transmis reprezentanții companiei