News

Șoc în Danemarca! Șeful serviciului de informații militare, arestat pentru dezvăluire de informații secrete

Lars Findsen, care a condus Serviciul danez de Informații pentru Apărare, a fost identificat public drept unul dintre cei patru suspecți care ar fi dezvăluit informații secrete presei.
12.01.2022 | 16:01
Soc in Danemarca Seful serviciului de informatii militare arestat pentru dezvaluire de informatii secrete
Nu este prima dată când numele lui Lars Finden este implicat într-un scandal Foto: Politiken, Shutterstock, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Findsen a fost suspendat anul trecut după ce a condus Serviciul Danez de Informații pentru Apărare (FE) din 2015 până în 2020.

El este unul dintre cei patru actuali sau foști angajați ai celor două agenții de informații din Danemarca arestați în decembrie.

ADVERTISEMENT

Șoc în Danemarca! Șeful serviciului de informații pentru apărare, arestat pentru dezvăluire de informații secrete

Luni, Tribunalul Districtual din Copenhaga a ridicat interdicția mass-media de a-l identifica pe Findsen drept unul dintre suspecți.

Lars Findsen a fost arestat preventiv pentru o lună după ce a fost reținut și a negat acuzațiile.

ADVERTISEMENT

Detaliile precise despre presupusa scurgere de informații foarte clasificate nu au fost încă dezvăluite de autoritățile daneze.

Scandalul se referă la FE, responsabil pentru apărarea Danemarcei împotriva amenințărilor externe, precum și la Serviciul Danez de Securitate și Informații (PET).

ADVERTISEMENT

Findsen a fost, de asemenea, la conducerea PET din 2002 până în 2007, înainte de a deveni șeful FE.

El a demisionat din serviciul de informații după ce a fost acuzat de spionaj ilegal asupra cetățenilor danezi, deși a fost recent exonerat de o comisie de anchetă.

ADVERTISEMENT

Bărbatul de 52 de ani riscă până la 12 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de dezvăluirea de „informații extrem de clasificate”.

O audiere privind custodia a avut loc luni cu ușile închise la Copenhaga și a prelungit detenția lui Findsen până pe 4 februarie.

Patru persoane au fost reținute în decembrie pentru presupuse scurgeri de „informații foarte clasificate”

Patru persoane au fost arestate în Danemarca, fiind suspectate că au divulgat informații confidențiale de la serviciile de securitate ale țării.

Suspecții sunt toți angajați actuali sau foști angajați ai celor două agenții de informații din Danemarca, a anunțat la acea vreme Serviciul Danez de Securitate și Informații (PET).

„PET, în cooperare cu poliția, a arestat ieri (miercuri, 8 decembrie n.r.) patru persoane și a efectuat percheziții la mai multe adrese”, se arată într-un scurt comunicat.

Cele patru persoane ar fi dezvăluit „informații extrem de clasificate de la serviciile de informații”. Ei riscă până la 12 ani de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați.

Cealaltă agenție de informații a Danemarcei este Serviciul Danez de Informații pentru Apărare, cunoscut sub acronimul FE.

Autoritatea a spus că cele patru arestări au venit după o investigație îndelungată, aflată în desfășurare. Identitatea suspecților nu a fost dezvăluită.

„Cazurile au fost acum transferate procurorului”, a spus PET, fără a mai face alte comentarii.

Scandalul în urma căruia fusese suspendat Lars Findsen

Fostul șef al serviciilor de informații militare din Danemarca a fost suspendat în august 2020 după ce s-a dezvăluit că agenția a încălcat legile și a indus în eroare organismul de supraveghere.

Pe lângă Lars Findsen au mai fost suspendați alți doi angajați. La acea vreme se spunea că Serviciul Danez de Informații pentru Apărare a spionat cetățenii danezi în ultimii șase ani.

Ancheta asupra agenției a fost declanșată după ce denunțătorii au predat informații.

Potrivit presei locale, Serviciul de Informații al Apărării a fost acuzat că nu a investigat acuzațiile de spionaj în cadrul serviciilor armate. De asemenea, a fost acuzat că a obținut și a transmis informații despre cetățenii danezi.

Agenția de spionaj a fost acuzată că a ascuns infracțiunile și că nu a informat organismului de supraveghere care monitorizează agențiile de spionaj ale țării.

Monitorizarea ilegală a avut loc cu ceva timp înainte de instalarea unui organism independent de supraveghere în 2014. Odată ce filiala de informații militare a lui Findsen a fost acuzată de fapte greșite și a fost deschisă o anchetă, acesta ar fi continuat să ascundă informații cheie.

Pe lângă Findsen, ministrul apărării, Trine Bramsen, l-a suspendat și pe fostul șef al serviciului de informații, Thomas Ahrenkiel.

Danemarca, acuzată că ar fi spionat-o pe Angela Merkel

Numele lui Lars Findsen apare într-un alt scandal de spionaj care a zguduit Danemarca anul trecut, când relatările presei conform cărora agenția de informații militare a Danemarcei a ajutat SUA să spioneze politicieni europeni de frunte, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, au stârnit îngrijorare.

Radiodifuzorul public danez Danmarks Radio a relatat că Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA), a cărei presupusă spionare a telefonului Angelei Merkel a fost dezvăluită de Edward Snowden în 2013, a folosit și Serviciul Danez de Informații pentru Apărare (FE) pentru a spiona oficiali din Suedia, Norvegia și Franța.

Acuzațiile sunt cuprinse într-un raport intern clasificat cu privire la rolul FE în acordul de parteneriat de supraveghere cu NSA din 2012 până în 2014, a spus radiodifuzorul, citând nouă surse neidentificate familiare cu ancheta.

Se spunea că NSA a folosit serviciile de informații daneze pentru a spiona înalți oficiali, inclusiv fostul ministru de externe german, Frank-Walter Steinmeier, și liderul opoziției de atunci, Peer Steinbrück.

Nici agenția, nici directorul acesteia la acea vreme, Lars Findsen, nu au comentat raportul.

ADVERTISEMENT