News

Profesorii și sindicatele, scandal pe tema testelor de salivă din şcoli: “Nu suntem nici închisoare și nici spital. Aici elevul vine să înveţe”

Scandal pe tema testelor de salivă din școli! Profesorii și sindicatele nici n-au vrut să audă de ele, apoi au luat foc atunci când au văzut cum au ajuns acestea în unitățile de învățământ
29.11.2021 | 18:29
Profesorii si sindicatele scandal pe tema testelor de saliva din scoli Nu suntem nici inchisoare si nici spital Aici elevul vine sa invete
Scandal pe tema testelor de salivă din școli între profesori și autorități! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Educația o ține dintr-un scandal în altul și nimeni nu pare să găsească un numitor comun. Testele de salivă au încins din nou spiritele. După ce profesorii au luat foc atunci când au auzit că ei sunt cei care trebuie să recolteze, acum felul în care acestea au ajuns în unitățile de învățământ a supărat pe toată lumea.

Cadrele didactice trebuie să asambleze piesă cu piesă testele pe care să le predea apoi părinților. Sorin Cîmpeanu a ținut să explice că întreg procedeul prin care toate componentele sunt puse la un loc poate fi realizat într-un minut. Este nevoie doar de mănuşi sterile şi pungi sterile cu fermoar pentru această procedură.

ADVERTISEMENT

Scandal pe tema testelor de salivă din unitățile de învățământ!

Directorii școlilor spun că au primit niște cutii mari de carton în care se află câte 25 sau 50 de bețișoare într-o pungă, 50 de căpăcele într-o altă pungă, 50 de flacoane separat și 50 de pliculețe cu substanță, evident, într-un alt loc. Mulți dintre ei s-au plâns că nu există instrucțiuni și nici prospect.

Au fost contraziși în termeni duri de ministrul educației care a explicat că fiecare cutie conţine câte un pliant de instrucţiuni, cât şi un certificat de conformitate.

ADVERTISEMENT

Ordinul este ca în prima zi de școală, toți copiii să primească câte două teste de salivă. Doar că, profesorii trebuie acum să găsească soluții și să asambleze kiturile.

Întrebat dacă le va da asigurări părinţilor că acele teste o să ajungă ambalate individual şi cu instrucţiuni de folosire astfel încât să nu fie puse în pericol, Sorin Cîmpeanu nu a ezitat o clipă. „Categoric, da, în plus şi cu certificatul de conformitate, ca să nu mai auzim astfel de informaţii false, că nu sunt conforme. Ele sunt conforme”, a zis acesta.

ADVERTISEMENT

Ce drum au parcurs testele de salivă până la școli

Încă de anul trecut s-a pus problema ca școlile să își testeze elevii, dar drumul a fost unul lung. Au existat mai multe discuții între autorități și în cele din urmă s-au găsit fonduri pentru testele de salivă. În octombrie, când profesorii și elevii se îmbolnăveau pe capete și au apărut chiar și primele decese, Sorin Cîmpeanu trăgea un semnal de alarmă.

„Având în vedere că procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, înseamnă circa 3,2 milioane de beneficiari în sistemul de educaţie, înmulţit cu doi, înseamnă 6,4 milioane de teste non-invazive necesare săptămânal şi, dacă vorbim de 11 săptămâni, rezultă 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă”, a explicat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, în vacanța prelungită a elevilor, ministrul educației a transmis că testele vor fi disponibile în cursul săptămânii următoare în școlile din România, adică prima de la reluarea activităților. S-a ajuns între timp în vacanța de 1 Decembrie și unitățile de învățământ trebuie să găsească acum soluții de împachetare.

De altfel, mai multe dintre ele au transmis pe rețelele de socializare că se lucrează de zor la ambalare pentru ca pe 2 decembrie acestea să fie predate părinților.

„Kiturile realizate în aceste momente vor fi distribuite către profesorii învățători, către diriginți și către educatori care, la rândul lor, le vor distribui copiilor împreună cu setul de instrucţiuni”, au notat reprezentanții unui liceu din Capitală.

Ce spun liderii de sindicat despre testele de salivă

FANATIK a stat de vorbă cu Eugenia Sandu, liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar din Sectorul 3. Aceasta a și militat de altfel pentru ca responsabilitatea testării să ajungă în tabăra părinților.

„Evident că părerile profesorilor nu sunt bune din acest punct de vedere pentru că un cadru didactic nu este pregătit pentru așa ceva, nu știm care este procedura, nu știm cum se aplică și nu avem nici timpul necesar să facem aceste teste. 

Noi nu suntem calificați, în mod normal ar trebui un cadru medical să facă acest lucru. Vă dați seama că a aplica niște teste și a avea o acuratețe cât de cât normală trebuie să avem niște condiții. Gândiți-vă numai ce nenorocire este într-o școală, gen 195, din București care are 2500 de copii. 

În mod normal, în fișa postului nu e trecut așa ceva, cadrul didactic trebuie să se ocupe de calitatea actului didactic”, a spus liderul de sindicat.

Cum văd profesorii sarcina testelor de salivă

Cadrele didactice răsuflă ușurate după ce au scăpat de recoltare. Mulți dintre profesori spun că n-ar mai fi putut să-și facă meseria la fel de bine și că, în mod cert, ar fi durat peste timpii alocați de minister.

„Să sperăm că părinții vor raporta tot ce se întâmplă acum. Până la urmă asta ne-am dorit, ca testele de salivă să fie făcute de ei. Ar fi însemnat între 30 de minute și poate chiar o oră alocată pentru așa ceva.

Și cum puteau fi făcute testele astea în școală? Claie peste grămadă? Și dacă își ieșea un copil pozitiv ce făceam în momentul acela?

Cum s-ar fi simțit copilul ăla, cum ar fi fost tratat de toți ceilalți, îl izolam? Unde îl izolam? Noi suntem școală, nu închisoare și nici spital. Noi suntem școală. La școală vine copilul ca să învețe.

Ce fel de consiliere ar fi necesitat un copil depistat pozitiv ca să-l facem să treacă măcar peste privirile panicate ale colegilor? Noaptea minții.

Pe bază de voluntariat s-a mers la școală și se asamblează la kituri. Nu e normal nici lucrul acesta, vă spun sincer. Au venit și părinți, elevi, nu e normal. E doar o altă decizie pe care noi ne facem că o aplaudăm și prin care ei s-au făcut că au făcut. Ca de fiecare dată. Există în țara asta ceva care se poate face corect cap coadă? De la un capăt la celălalt?”, a zis pentru FANATIK o profesoară din București sub protecția anonimatului.

Sindicatele și părinții, umăr lângă umărul profesorilor

Mai multe sindicate din învățământ au solicitat chiar blocarea distribuirii testelor de salivă în școli. Cadrele didactice vor kit-uri individuale pentru a se respecta regulile de siguranța sanitară.

“Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară, acestea urmând să fie manipulate de cel puţin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condiţiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate şi sigilate individual”, au notat sindicatele din educație.

De asemenea, Federaţia Naţională a Părinţilor consideră că modul în care debutează testarea elevilor cu teste pe bază de salivă riscă să genereze haos şi să devină un eşec. Reprezentanții forului au solicitat autorităţilor implicate în procedură să clarifice mai multe aspecte, dar şi să fie lansate campanii de informare în rândul părinţilor.

Cum a răspuns acuzelor Ministerul Educației

Interesant este că ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a postat pe contul său de Facebook un scurt film, al cărui protagonist este chiar el, alături de un elev. Cei doi au arătat cum se utilizează testele de salivă pentru COVID-19 care vor fi introduse în şcoli.

Totodată, oficialul a anunţat că profesorii care se implică în asamblarea testelor pe bază de salivă pentru elevi, în condiţiile în care acestea au fost distribuite cu componentele separate, vor primi zile de concediu.

ADVERTISEMENT