News

Scandal total la casele magazinelor. Cum plătesc românii? O filmare cu camera ascunsă a dat totul în vileag

Un nou scandal irită întreaga țară. Comercianții nu acceptă plata cu cardul dacă suma este prea mică. Ce spune, de fapt, legea
22.04.2023 | 13:00
Scandal total la casele magazinelor Cum platesc romanii O filmare cu camera ascunsa a dat totul in vileag
Scandal total la casele magazinelor din cauza cardurilor. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

România, anul 2023. O țară membră în Uniunea europeană, o țară în care cetățenii au drepturi. Cel puțin pe hârtie. În realitate, banii nu te scot întotdeauna din încurcătură, mai ales dacă nu îi ai în portofel fizic.

Filmarea cu camera ascunsă care arată cum se comportă comercianții la sume mici

Concret, în țara noastră există încă multe magazine care nici nu vor să audă de plata cu cardul, deși sunt dotate cu POS. Vânzătorii cer clienţilor bani cash dacă suma este mică și nu numai.

ADVERTISEMENT

Culmea, unele supermarketuri oferă chiar și reduceri celor care scot fizic banii. De vină, spun patronii, ar fi comisioanele interbancare, unele care au crescut în ultima perioadă.

Nu toată lumea este însă de acord. Experții în domeniu spun că oamenii care intră în magazine nu pot fi obligaţi să aibă bani la ei.

ADVERTISEMENT

O echipă Observator a filmat cu o cameră ascunsă mai multe întâmplări. Într-un magazin, se putea achita cu cardul, dar exista o condiție clară. Să nu fie cumpărături mai mici de 10 lei. În altul se făcea reducere 10% dacă plăteşti cu bani cash.

„Vânzător: 4 lei? De la 10 lei în sus
Client: De ce de la 10 lei?
Vânzător: Nu ştiu… Aşa ne spune. Că plăteşte foarte mult…
Client: Comision?
Vânzător: Comision, da. Eu fac ceea ce mi se spune”, a fost discuția surprinsă pe camere, una pe care o puteți vedea AICI.

ADVERTISEMENT

Interesant este că oamenii nu erau chiar supărați. Mulți dintre ei au precizat că s-au obişnuit cu această practică. “Chiar astăzi mi s-a întâmplat! În gherete din acestea din care vedeţi şi dumneavoastră! Nu avem sau nu merge! Că nu merg deocamdată aparatele! Mă gândesc că poate ar fi o problemă a sistemului. Lipsă de internet, lucruri de felul acesta”, a zis un client.

De departe, scuza preferată a comercianților este că POS-ul nu merge sau nu are reţea.

“Comercianţii spun că motivul pentru care le cer clienţilor bani cash, deşi au POS, este comisionul interbancar. Specialiştii însă, au alte explicaţii”, arată Ingrid Tîrziu, reporter Observator.

ADVERTISEMENT

“Îşi doresc mai mult cash să aibă în casă pentru diverse achiziţii rapide. Nivelul comisioanelor a scăzut destul de mult în ultimii ani, astfel încât nu este o povară financiară pentru ei acceptarea la plată a unui card”, explică Adrian Tomaşescu, şef departament carduri, reţea bancară.

“Consumatorul trebuie să ceară acest lucru şi să refuze să facă o altă plată, în numerar, de exemplu”, a spus și Adrian Codîrlaşu, analist economic.

O să râdeți, dar România stă bine la un alt domeniu. “Suntem pe un loc fruntaş, de exemplu, în transportul public, unde suntem numărul doi în Europa, după Marea Britanie, în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii care au loc în transportul public în marile oraşe”, a mai zis Adrian Tomaşescu, şef departament carduri, reţea bancară.

ADVERTISEMENT
Tags: