Life

Scandal uriaș din cauza unei producții care ar promova pedofilia: „Mi se pare periculoasă”

E mare polemică pe rețelele de socializare din Spania, unde oamenii sunt revoltați din cauza unui serial care urmează să aibă premiera săptămâna aceasta.
10.01.2023 | 16:39
Scandal urias din cauza unei productii care ar promova pedofilia Mi se pare periculoasa
Ei sunt protagoniștii serialului care provoacă polemici uriașe în Spania. Foto: La Vanguardia/ Diez Minutos
ADVERTISEMENT

E o crimă să te îndrăgostești? Întrebarea la care mulți ar spune din instinct că nu este cea cu care trustul Mediaset vrea să îi cucerească pe spanioli, în promovarea celui mai controversat serial al momentului.

Un serial cu o poveste de iubire tabu provoacă mare scandal, la fel ca titlul său, în Spania

Serialul „Escándalo: relato de una obsesión” (Scandal: relatarea unei obsesii) va avea premiera miercuri, 11 ianuarie 2023, la ora 22:50 (23:50 ora României) pe canalul spaniol Telecinco și a produs deja un întreg scandal în mediul online.

ADVERTISEMENT

Teaser-ul producției a încins spiritul pe internet, Twitter fiind înțesat cu sute de mesaje prin care producătoarea și postul de televiziune din Peninsula Iberică sunt acuzați că vor să normalizeze pedofilia.

Asta deoarece serialul spune povestea de iubire dintre Ines (interpretată de Alexandra Jimenez), o femeie de 42 de ani care trece printr-un moment cumplit al existenței sale, dorind să-și pună capăt zilelor în mare și un tânăr pe nume Hugo (Fernando Lindez), un adolescent de doar 15 ani.

ADVERTISEMENT

Iubirea dintre o femeie de 42 de ani și un puști de 15 ani, dezbătută pe toate părțile în mediul online

Deși e conștientă că povestea ei de iubire îi poate provoca probleme penale, protagonista continuă să creadă în iubirea ei, în ciuda tuturor obstacolelor.

De aici și până la avalanșa de critici și de comentarii puritane a fost un singur pas. Mai mulți telespectatori ai postului au reacționat imediat spunând că o astfel de poveste nu ar trebui să apară niciodată pe micile ecrane întrucât, în mod subtil, încurajează pedofilia.

ADVERTISEMENT

Internauții susțin că modul în care este creionat personajul principal feminin este doar o metodă prin care se impune acest subiect tabu în ochii spectatorilor, astfel încât să fie acceptat.

În alte comentarii, cei oripilați de trailer-ul serialului susțin că dacă s-ar inversa sexele, și anume un bărbat de 42 de ani să se îndrăgostească de o tânără de 15 ani, toate ONG-urile de stânga din Spania ar ieși în stradă, iar Ministerul Egalității ar protesta de asemenea. După cum se poate vedea, există și o direcție politizată în felul în care este comentată această producție de televiziune.

ADVERTISEMENT

Ce spune creatoarea poveștii: „Noi, femeile, suntem mai puțin iertate pentru aceleași păcate pe care le fac bărbații”

În trailer-ul prezentat până acum de Telecinco, putem vedea scene extrem de pasionale între Ines și băiatul de 15 ani față de care dezvoltă o obsesie. Chiar dacă în clipul de promovare al serialului nu se vorbește explicit despre legitimarea relațiilor sexuale între adulți și minori, acuzațiile în acest sens curg din toate părțile.

De exemplu, pianistul James Rhodes, victimă a abuzurilor sexuale în copilărie, întreabă trustul Mediaset de ce serialul e promovat ca o „specie de thriller erotico-lasciv”, notează ziarul La Vanguardia.

Creatoarea acestei povești explozive, Aurora Guerra, declara pentru publicația mai sus amintită că această producție seamănă oarecum cu Lolita lui Vladimir Nabokov, adusă din carte pe marile ecrane de Stanley Kubrick.

„Că un bărbat întreține relații cu o minoră pare ceva normal, dar dacă o face o femeie, e inacceptabil, deși, în mod evident, în ambele cazuri e inacceptabil.

Noi, femeile, suntem mai puțin iertate pentru aceleași păcate pe care le fac bărbații și suntem tratate mult mai sever”, este argumentul femeii care se află în spatele serialului.

Explozie de comentarii pe Twitter: „Mi se pare periculoasă emiterea acestei serii”

O reacție a avut și Santiago Diaz, unul dintre scenariștii ficțiunii. Acesta a ținut să scrie pe Twitter următoarele: „Aud oameni care zic că acest serial (pentru care am scris două din cele opt episoade) pretinde să normalizeze pedofilia. Pe bune că titlul vă face să vă gândiți la asta?

Cuvintele scandal și obsesie alăturate în titlu nu sună prea romantic… Într-un alt mesaj am văzut că nu se poate emite acest serial deoarece prezintă un delict. Atunci ar trebui eliminate toate serialele care conțin asasinate, furturi, răpiri…”.

„Dacă Ines ar avea 15 ani, Ministerul Egalității ar spune că e strigător la cer!; Asta înseamnă promovarea pedofiliei. Folosesc o femeie și un copil pentru că invers ar fi inacceptabil. E repugnant!”;

Mi se pare periculoasă emiterea acestei serii și romantizarea relației unui adult cu un copil de 15 ani. Mare grijă!; Dacă ar fi invers vi s-ar mai părea la fel de atrăgător serialul? Telecinco nu știe ce să mai inventeze ca să aibă audiență”, sunt câteva din reacțiile pline de revoltă ale internauților.

Trustul Mediaset a produs o grămadă de seriale care au făcut furori și în afara granițelor Spaniei. Producții precum „Vivir sin permiso” sau „Entrevias”, difuzate în trecut de Telecinco, se numără printre cele mai vizionate producții spaniole ajunse pe Netflix.

ADVERTISEMENT