Poliția a efectuat, vineri, 13 decembrie, percheziții la compania prin care au fost realizate recrutări și plăți pentru influencerii care au luat parte la campania desfășurată pe TikTok în favoarea lui Călin Georgescu, candidatul care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Este vorba despre platforma FameUp, prin intermediul căreia s-au postat anunțuri de promovare ale lui Georgescu.
Tot vineri au fost audiați șase dintre influencerii de TikTok care au încasat bani pentru că au promovat hashtag-ul lui Georgescu, „verticalitate”. Aceștia sunt Cristina Horez, Robert Braia, Frații Graurii, Alex Stremițeanu și Sorin Constantinescu. FameUp este o aplicație care conectează creatorii de conținut cu branduri care propun diferite colaborări.
Activitatea aplicației se desfășoară prin intermediul firmei AC Inovatie Alia SRL din Iași. Numle societății comerciale apare ca reclamant într-un dosar înregistrat pe 28 martie 2023 la Tribunalul București, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Firma a dat în judecată doi foști angajați pe care i-a acuzat că au folosit baza de date a companiei după ce au plecat de la FameUp.
Inovatie Alia SRL a solicitat emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care pârâţii să fie obligaţi la încetarea şi interzicerea pe viitor, cu titlu provizoriu, până la soluţionarea litigiului pe fond, a practicilor de concurenţă neloială de deturnare a clientelei şi a utilizării neautorizate a secretelor comerciale şi informaţiilor confidenţiale aparţinând reclamantei, inclusiv interzicerea pârâtei Unify Social (sau a altor societăţi ce ar putea fi înfiinţate sau controlate de pârâți) de a mai utiliza secretele comerciale şi informaţiile confidenţiale ale Inovatie Alia SRL.
De asememea, firma a mai solicitat interzicerea de a contacta în vederea deturnării clienţii (brand-uri) şi influencerii şi de a înceta faptele de concurenţă neloială pe care le realizează în prezent prin derularea unor raporturi contractuale cu foşti clienţi ai reclamantei deturnaţi în mod nelegal. S-a precizat faptul că unul din pârâți a downloadat documente şi după încetarea raporturilor contractuale cu reclamanta. Este vorba despre documente downloadate în data de 27.12.2022, precum modulele de trainguri, modulele de contracte pe care le foloseşte reclamanta şi conceptul pe care FameUp l-a previzionat.
“La scurt timp, a observat că anumite firme din portofoliul său au încetat să mai colaboreze cu reclamanta şi a început să apară promovarea de campanii pentru branduri precum RCS-RDS şi ALTEX”, se menționează în dosar. Instanța a arătat că Inovatie Alia SRL face o confuzie între baza de date şi platforma FameUp şi se precizează că, în baza de date, s-a lucrat la comun. S-a menționat că toate documentele stocate de pârâți au fost făcute cu acordul reclamantei, pe baza parolei şi userului date de reclamantă.
S-a mai precizat că nu poate fi vorba despre o accesare neautorizată a spaţiului Google WorkSpace şi că la alte platforme pârâţii nu au avut acces. De asemenea, s-a mai specificat că datele privind influencerii sunt publice şi inclusiv clienţii au fost clienți proprii ai pârâților cu care au venit la Inovatie Alia SRL. În dosar se mai arată că pârâții au derulat activitate cu RCS-RDS şi înainte de colaborarea cu Inovatie Alia SRL. În ceea ce priveşte clienţii, se arată că nu este vorba despre migrare ca urmare a folosirii unor secrete comerciale pentru că nu s-a dovedit încălcarea obligaţiei de confidenţialitate.
Avocatul Inovatie Alia SRL a menționat că, în ceea ce priveşte susţinerea pârâţilor, în sensul că au venit cu anumiți clienţi şi au considerat oportun să plece cu ei, se arată că problema este faptul că aceştia au avut acces la anumite liste de clienţi şi influenceri şi au downloadat date cu privire la influenceri şi brandurile la care funcţionau şi, pe baza acestor date, au încercat să deturneze clientela care era la FameUp şi au fost mutaţi pe Unify Social. Se arată că pârâţii au lansat un proiect similar, aproape identic, platforma Unify Social, iar clienţi precum RCS-RDS, ALTEX au încetat să mai colaboreze cu platforma FameUp.
S-a mai mențiomat că Inovatie Alia SRL încearcă să-şi diminueze prejudiciul, pentru că acesta continuă să se producă în fiecare zi. La interpelarea instanței cu privire la informaţiile confidenţiale pe care pârâţii le-au extras şi de care s-au folosit pentru a deturna clienţii, de ex. RCS-RDS, Inovatie Alia SRL, prin avocat, a susţinut că un pârât a downloadat estimări privind vânzările. Se mai arată că, în ceea ce priveşte RCS-RDS, în estimările privind vânzările sunt şi chestiuni ce ţin de structura de onorariu, de preţuri. Or, pârâţii, prin faptul că au creat acele documente privind structura de preţuri, aceştia se pot folosi de ele.
Instanța a arătat că, în referire la pretinsa utilizare de către pârâţi a acestor informaţii pe care reclamanta le califică ca fiind confidenţiale şi secrete comerciale, ulterior încetării raporturilor contractuale de colaborare, cu consecinţa deturnării clientelei reclamantei şi care au încetat colaborarea cu reclamanta, instanţa a constatat că reclamanta afirmă şi probează cu certitudine exclusiv o simplă corelaţie şi nu o cauzalitate obiectivă, imputabilă pârâţilor în modalitatea invocată de reclamantă, se arată în dosarul consultat de FANATIK.
Astfel, instanţa a constatat că raţionamentul probatoriu expus de reclamantă nu fundamentează aparenţa dreptului în favoarea acesteia în modalitatea existenţei unei deturnări a clientelei imputabilă pârâţilor prin utilizarea inclusiv a unor secrete comerciale/informaţii confidenţiale aparţinând reclamantei -legătură cauză-efect, în contextul în care poate fi incidentă o simplă migrare voluntară a clientelei reclamantei, nedeturnată, în condiţiile în care întreprinderile menţionate de reclamantă nu reprezentau clienţi captivi şi îşi puteau exercita libertatea contractuală în cadrul circuitului civil inclusiv în modalitatea contractării cu pârâta, fără ca pârâţii să intre sub incidenţa unor practici de concurenţă neloială. Pe 19 mai 2023, Tribunalul București a respins cererea Inovatie Alia ASRL, firma aplicației Fame Up. Aceasta a formulat apel, dar Curtea de Apel București l-a respins, ca nefondat, pe 12 iulie 2023.