Scandalul uriaș izbucnit în luna iulie, în jurul admiterii la Universitatea de Arhitectură din București, ar putea fi tranșat de procurorii anticorupție. Mai mulți candidați au depus plângere la DNA.
Controverse, nervi și scandal uriaș la finalul lunii iulie, la Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu” din București. Mai mulți candidați care erau admiși pe 22 iulie, s-au trezit respinși peste doar o zi. În același timp, alții au intrat, deși se aflau inițial sub linie.
Tinerii care se consideră nedreptățiți de această situație nu renunță și vor să-și facă dreptate, de această dată în justiție. Miercuri, mai mulți candidați de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism care contestă rezultatele admiterii, alături de părinți, au depus plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA).
În replică, Universitatea a anunțat că este dreptul acestora să facă plângeri, adăugând că a afișat listele corecte de admitere după ce a fost descoperită ”o greșeală care a fost remediată”.
Persoanele nemulțumite spun că au depus plângerea penală ”pentru abaterile grave și notarea incorectă și injustă” a sute de lucrări, dar și pentru refuzul publicării baremului de corectare, la contestare, la recorectarea lucrărilor și la publicarea noilor note, scrie TVR.
”Am fost admisă și apoi respinsă cu 6.95, duminică, sărbătorisem. Ăsta e visul meu și apoi aflu că am fost respinsă. Mi-am stricat viitorul, doi ani de meditații. A fost groaznic”, a spus, în fața sediului DNA, una dintre candidate, Andra Tudor.
”Nu e transparent și nu știu de ce am picat, nu știu dacă alții au intrat pe drept, nu știu dacă alții meritau să intre și e frustrant. Am înțeles că mai intră doi, trei, pe pile, dar nici chiar așa”, este replica unui alt tânăr.
Părintele unui candidat de la Arhitectură acuză că acest concurs a fost organizat în afara legii. El este de părere că inclusiv metodologia este încălcată la toate capitolele.
”Este o metodologie care are extraordinar de multe lacune. Spun că e în afara legii pentru că nu respectă nicio lege din cadrul organizat pentru învățământul universitar.
Sunt minim 16 săli, vorbim de 400 și ceva de copii din sălile respective, iar în aceste săli s-a făcut desecretizarea lucrărilor prin două proceduri diferite. (…) Avem 10 grupuri de câte doi candidați care au note perfect identice. Nu are cum un astfel de caz să rămână neanchetat și necercetat”, a spus bărbatul.
Scandalul de la această universitate a adus și reacții de la Ministerul Educației. Forul condus de Ligia Deca a reacționat și a trimis Corpul de Control. Rezultatele anchetei sunt încă în așteptare. Acum, părinții se gândesc să facă plângere și la DIICOT.