Sporturi

Scandalul anului la pariuri! Fraudă de 1 milion de euro, suspendări pe 10 ani: “Cea mai neagră zi din istoria acestui sport”

04.12.2018 | 17:04
Imagine cu bani negrii proveniţi din pariuri

Scandalul anului la pariuri vine din snooker, un sport cunoscut în România datorită transmisiunilor numeroase de pe postul Eurosport şi care este considerat unul de gentlemani, în care corectitudinea jucătorilor este pe primul loc. Dar oricât de nobili ar fi majoritatea jucătorilor şi oricât de elegant ar putea părea acest sport, renumele şi imaginea se pot face ţăndări într-o clipă, în momentul sunt demascate legăturile cu lumea pariurilor. 

Totul a început în urmă cu doi ani, în prima zi a Openului Ţării Galilor, turneu de prim rang transmis în România de Eurosport. La începutul lunii februarie a anului 2016, Cao Yupeng şi Yu De Lu, doi jucători chinezi foarte talentaţi au “trântit” meciul pe care trebuiau să îl dispute. BBC notează că a fost: “una dintre cele mai negre zile din istoria acestui sport”. Yu De Lu (foto jos stânga) a fost suspendat până în 2029 (11 ani) şi Yupeng (foto jos dreapta) a fost suspendat până în 24 noiembrie 2020.

Yu De Lu (stânga) şi Cao Yupeng (dreapta) suspendaţi pentru blat la snooker!
Yu De Lu (stânga) şi Cao Yupeng (dreapta) suspendaţi pentru blat la snooker! Foto: BBC

Scandal la pariuri cu o fraudă de 1 milion de euro! Cum s-a ajuns aici

World Professional Billiards and Snooker Association (WPBSA), forul care guvernează snooker-ul, a deschis o anchetă după ce au apărut suspiciuni de pariere pe diferite meciuri. Investigaţia a necesitat multe resurse, însă WPBSA are un departament de integritate care a colaborat cu Sportradar, un for internaţional de supraveghere a pariurilor şi cu autorităţile britanice. Cao Yupeng şi Yu De Lu au fost acuzaţi pentru prima dată de aranjare de meciuri.

Modul în care Cao Yupeng şi Yu de Lu au cooperat cu autorităţile pentru a ieşi toată povestea la iveală s-a văzut în suspendările pe care le-au primit. Yupeng a fost suspendat până în 2020, Lu, până în 2029.

Yu De Lu, suspendat până pe 24 februarie 2029

Tribunalul l-a suspendat pe Yu De Lu pe mai mult de 10 ani după ce l-au găsit vinovat: “a vrut în mod deliberat şi premeditat să obţină prin fraudă un câştig financiar substanţial pentru el, pentru prietenii şi asociaţii lui”

Yu De Lu şi Cao Yupeng, suspendaţi pentru blat la snooker!
Yu de Lu, la masa de joc la Openul Ţării Galilor 2016

Pe o perioadă de 30 de luni, Yu De Lu a trântit 5 meciuri în 5 turnee diferite. Mai mult, chinezul a recunoscut că a vrut să îi mintă pe anchetatori şi a refuzat să coopereze cu autorităţile pentru a găsi vinovaţii pentru scandalul de pariuri. De aici şi pedeapsa primită de chinez. Pe lângă suspendare, Lu a primit şi o amendă de 20.000 de lire sterline.

Unul dintre meciurile aranjate: pentru calificarea în primul turneu de elită desfăşurat în România

Yu De Lu a recunoscut că a “trântit” 5 meciuri într-o perioadă de 30 de luni. Unul dintre meciuri conta pentru Masters-ul European, desfăşurat la Bucureşti în 2017. Yu De Lu a pierdut în calificările acelui turneu, scor 1-4, în faţa lui Michael Georgiou. Calificările nu au fost desfăşurate la Bucureşti, ci la Preston, în Marea Britanie.

Cele 5 meciuri aranjate de Lu: 

Calificări Indian Open: Yu De Lu 4-3 vs Martin McCrudden – 12 februarie 2015

Paul Hunter Classic: Yu De Lu 1-4 vs Dominic Dale – 29 August 2015

Welsh Open: Yu De Lu 4-3 vs Ian Glover – 15 Februarie 2016

Calificări European Masters: Yu De Lu 1-4 vs Michael Georgiou – 4 August 2017

Shanghai Masters: Yu De Lu 3-5 vs Kurt Maflin – 15 Noiembrie 2017

Remarcăm faptul că Yu De Lu a câştigat două dintre confruntări cu 4-3, însă pariul pe acele meciuri a fost: “meciul se încheie 4-3 pentru oricare dintre jucători” 

Cao Yupeng, suspendat până pe 24 noiembrie 2020: “A primit 5000 de lire pentru fiecare meci”

Cao Yupeng, în vârstă de 28 de ani a primit o suspendare mai blândă, doi ani. Iniţial a fost condamnat la 8 ani de suspendare, însă apoi suspendarea i-a fost redusă la 6, dar până la urmă el va avea doi ani de suspendare şi în restul perioadei a semnat un acord prin care se angajează să coopereze şi să aducă un “aport semnificativ pentru WPBSA în lupta împotriva meciurilor trucate”.

Yu De Lu şi Cao Yupeng, suspendaţi pentru blat la snooker!
Cao Yupeng, la masa de joc

După refuzul de la primele interviuri, el a recunoscut tot şi a dat o declaraţie completă în care regretă că s-a implicat în meciurile aranjate: “A explicat că s-a implicat în meciurile trucate din cauza problemelor financiare. El a spus că nu a trântit niciun meci din 2016, dar a recunoscut că a primit 5000 de lire sterline pentru fiecare meci”

Yupeng, 3 meciuri aranjate: “A fost cuprins de remuşcări”

Spre deosebire de Yu De Lu, în raportul care îl prezintă pe Yupeng se arată că jucătorul “a fost cuprins de remuşcări şi regretă ceea ce a făcut” ceea ce a contribuit din plin la micşorarea pedepsei”. Meciurile trântite de Cao Yupeng sunt:

Open-ul Ţării Galilor: Cao Yupeng 1-4 vs Ali Carter – 15 Februarie 2016

Calificări la India Open: Cao Yupeng 0-4 vs Stuart Bingham – 30 Iunie 2016

UK Championship: Cao Yupeng 1-6 vs Stephen Maguire – 24 Noiembrie 2016

Yupeng a recunoscut că a primit câte 5.000 de lire sterline pentru fiecare dintre aceste meciuri.

Fraudă de peste 1 milion de euro! Cum s-au pus pariurile

În prima zi din Open-ul Ţării Galilor 2016, a fost o mişcare foarte mare pe piaţa pariurilor în Asia. Pe meciurile celor doi s-au plasat 250.000 de lire sterline de pe 38 de conturi, “utilizându-se tehnici sofisticate de software”, aşa cum se arată în materialul scris de BBC.

Ar fi fost o fraudă de peste 1 milion de euro, însă casele de pariuri au fost avertizate că ceva a fost în neregulă şi pariurile nu au fost acceptate. Reprezentanţii tribunalului au dezvăluit că pe unul dintre meciurile lui Yu s-au pariat 56.000 de lire sterline, iar profitul ar fi fost de 86.000 de lire sterline.

Una dintre consecinţele agravante pentru Yu De Lu au fost şi mesajele pe care jucătorul le avea cu reprezentanţii săi şi care făceau referire la meciuri trântite şi pariere pe propriile partide disputate în circuit.

John Higgins, surprins cu camera ascunsă în timp ce discută despre meciuri trucate

Snookerul nu este străin de astfel de scandaluri. În ultimii ani, acest sport a fost cutremurat de acuzaţii de meciuri aranjate, dovedite, cu actori de la cel mai înalt nivel. Stephen Lee (fostul loc 6 mondial) a fost suspendat până în 2024 din cauza meciurilor trucate.

John Higgins, de 4 ori campion mondial, a fost filmat pe ascuns de News of The World în timp ce discuta cu lejeritate despre posibilitatea de a pierde câteva frame-uri şi cum nu există niciun risc de a pierde astfel de pariuri. Multiplul campion mondial a fost suspendat 6 luni, după care a revenit în competiţii.

VEZI VIDEO

Imaginea snooker-ului este din nou şifonată

Anunţul suspendării celor doi jucători din World Tour a venit în momentul în care se desfăşoară unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul competiţional: Open-ul Regatului Unit. Mai mult, această competiţie este sponsorizată de o casă de pariuri.

Timing-ul acestui nou scandal care zguduie din nou lumea snookerului este foarte nefericit. Evident, nu există un moment bun pentru a anunţa asemenea scandaluri, însă acesta vine în momentul în care World Snooker vrea ca snookerul să devină sport olimpic şi să fie parte la Jocurile Olimpice din 2024.

  • 1.000.000 de lire sterline ar fi fost frauda totală a blaturilor celor doi jucători
  • 5000 de lire sterline încasa Yupeng la fiecare meci “trântit”
  • 86.000 de lire sterline era profitul pe un singur meci “aranjat” de Yu De Lu