Sport

Scandalul biletelor la Mondiale ia amploare! TVR i-a făcut plângere penală șefului delegației în Qatar. Ar fi cumpărat cu 200.000 de euro peste 700 de tichete!

Lui Cristian Oprean, șeful delegației Televiziunii Române de la Campionatul Mondial din Qatar, i s-a făcut plângere penală după ce ar fi cumpărat peste 700 de bilete.
17.01.2023 | 22:01
Scandalul biletelor la Mondiale ia amploare TVR ia facut plangere penala sefului delegatiei in Qatar Ar fi cumparat cu 200000 de euro peste 700 de tichete
TVR a înregistrat pierderi uriașe cu Mondialul din Qatar. Foto: colaj FANATIK.
ADVERTISEMENT

După ce a fost acuzat că a făcut bișniță cu bilete la Campionatul Mondial din Qatar, șeful delegației TVR, Cristian Oprean, și-a dat demisia. Scandalul este însă departe de a se fi încheiat și apar noi detalii uluitoare.

Șeful delegației TVR ar fi cumpărat peste 700 de bilete la Campionatul Mondial din Qatar

Continuă scandalul la Televiziunea Română chiar și după ce Cristian Oprean și-a dat demisia după turneul final, iar postul TV a deschis o amplă anchetă internă.

ADVERTISEMENT

„Ca urmare a consultării portalului oficial pus la dispoziţie de FIFA pentru comanda biletelor, reprezentanţii TVR au aflat că domnul Oprean a achiziţionat în numele TVR, dar fără să fie mandatat în acest sens, nu 64, ci 712 tichete de acces la diferite partide ale CM de Fotbal 2022”, au anunțat reprezentanții TVR, citați de paginademedia.ro.

Sursa citată a publicat și comunicat oficial al TVR cu privire la această nouă decizie luată de canalul de televiziune: „Reprezentanţii Televiziunii Române au depus astăzi, 17 ianuarie, o plângere penală privind modul  în care au fost achiziţionate şi gestionate biletele oferite televiziunii publice, la preţuri speciale, de organizatorul CM de Fotbal Qatar 2022, respectiv FIFA.

ADVERTISEMENT

Iniţial, TVR a demarat o procedură de cercetare disciplinară în urma unor e-mailuri prin care un cetăţean a reclamat faptul că domnul Cristian Oprean, coordonatorul delegaţiei televiziunii publice la Campionatul Mondial din Qatar, i-a vândut bilete pentru partida Franţa-Maroc”.

TVR dezvăluie că șeful delegației postului ar fi achiziționat în numele instituției 712 bilete

Deși Cristi Oprean declarase inițial că a luat biletele „pentru prieteni”, TVR prezintă lucrurile într-o cu totul altă lumină: „Tichetele erau marcate „ROTVR”, acestea fiind destinate Televiziunii Române, în calitate de broadcaster oficial al evenimentului pentru România, iar reclamantul nu a putut intra pe stadion din cauza condiţiilor speciale în care biletele puteau fi folosite. De asemenea, cetăţeanul a reclamat faptul că a plătit o sumă mult mai mare decât cea înscrisă pe bilete.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat ulterior Paginademedia.ro, domnul Cristian Oprean a declarat că a cumpărat un număr de 64 de bilete la Campionatul Mondial  «pentru prieteni», pentru «a ajuta». Totodată, coordonatorul delegaţiei TVR la CM din Qatar a recunoscut că nu a anunţat conducerea instituţiei pentru că «nu era nevoie» – în contextul în care aceste facilităţi erau oferite Societăţii Române de Televiziune de către FIFA prin intermediul EBU (European Broadcasting Union).

Cu toate acestea, ca urmare a consultării portalului oficial pus la dispoziţie de FIFA pentru comanda biletelor, reprezentanţii TVR au aflat că domnul Oprean a achiziţionat în numele TVR, dar fără să fie mandatat în acest sens, nu 64, ci 712 de tichete de acces la diferite partide ale CM de Fotbal 2022.

ADVERTISEMENT

Prin acţiunile sale, domnul Cristian Oprean şi-a depăşit atribuţiile de coordonator al delegaţiei TVR la CM din Qatar şi a abuzat de poziţia sa pentru a achiziţiona şi transmite altor persoane biletele emise de reprezentanţii FIFA pentru SRTv.

La începutul săptămânii trecute, domnul Oprean şi-a înaintat demisia înainte ca cercetarea disciplinară demarată de conducerea TVR să fie încheiată, motiv pentru care procedura internă a fost sistată. În aceste condiţii, managementul TVR a decis sesizarea organelor de urmărire penală”, a fost poziția oficială a postului public.

Cristian Oprean ar fi plătit  200.000 de euro pentru biletele traficate la Mondialul din Qatar

Informațiile interesante însă abia acum ies la iveală. Conform site-ului ziariștii.com, Cristian Oprean ar fi solicitat de la FIFA un număr de peste 820 de bilete, dar nu a primit decât 712. I s-au refuzat mai mult de 100, probabil că cererea sa imensă a stârnit suspiciuni.

Angajatul TVR a achiziționat biletele în nume propriu, fără acordul instituției unde lucrează. El le-ar fi achitat din contul bancar personal, cu aproximativ un milion de lei (200.000 de euro).

Ancheta penală solicitată de TVR urmează să stabilească și dacă Oprean a avut complici în această acțiune și care e suma pe care a obținut-o în urma traficului de bilete. Dacă ar fi să ne raportăm la cele două bilete „buclucașe” de la semifinala Franța – Maroc, care l-au dat în vileag, profitul de pe urma unuia ar fi fost de 280 de euro. A plătit 1.240 de euro pentru două tichete și le-ar fi vândut ulterior cu 1.800 de euro.

Astfel, dacă s-ar păstra o medie de profit de 300 de euro pe bilet, pentru cele 712 bucăți traficate la Campionatul Mondial din Qatar ar fi putut obține un câștig de peste 200.000 de euro.

  • 1.800 de euro este suma cu care Cristian Oprean ar fi vândut două bilete la semifinala Franța – Maroc. Prețul oficial al acestora era de 1.240 de euro
  • 1.000.000 de lei este suma aproximativă cu care Cristian Oprean ar fi achitat din contul personal cele 712 bilete de la Campionatul Mondial din Qatar
ADVERTISEMENT