News

Scandalul cerealelor din Ucraina. Petre Daea: ”România, amenințată de un aflux și mai mare de bunuri”. Măsurile propuse de CE. Update

Scandalul cerealelor din Ucraina. Nicolae Ciucă spune ce decizii poate lua România. Petre Daea se întâlnește cu omologul de la Kiev
20.04.2023 | 07:43
Scandalul cerealelor din Ucraina Petre Daea Romania amenintata de un aflux si mai mare de bunuri Masurile propuse de CE Update
Nicolae Ciucă l-a trimis pe Petre Daea la Bruxelles, cu „soluții” / Foto: Facebook, Nicolae Ciucă
ADVERTISEMENT
20-04-2023
04:54

Petre Daea: ”România, amenințată de un aflux și mai mare de cereale”. Măsurile propuse de Comisia Europeană

Într-o conferință de presă susținută miercuri seară, ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunţat că România va continua să permită tranzitul de cereale către state terţe. ”România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina”.

Pe de altă parte, o astfel de situație ar putea face ca România să fie ameninţată de un aflux şi mai mare de cereale ucrainene întrucât punctele de ieşire din Ucraina către celelalte state sunt închise. Țara noastră a rămas principal culoar de tranzit, Portul Constanta devenind şi mai aglomerat.

Între timp, de la Bruxelles se propun măsuri. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a avertizat că deciziile unilaterale luate de cele patru state (Polonia, Ungaria, Slovacia și Ungaria) în privinţa importurilor de cereale din Ucraina sunt ilegale şi a cerut retragerea acestora.

Oficialul dorește aplicarea propunerilor Comisiei, care vizează, printre altele, oprirea importurilor de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă din Ucraina, până în data de 5 iunie. 

19-04-2023
13:20

România va sigila camioanele cu cereale şi va controla direct în vamă nivelul de pesticide

Ministerul Agriculturii a transmis un comunicat în care spune că Petre Daea l-a informat miercuri pe omologul său ucrainean că România va sigila și monitoriza toate transporturile de cereale din Ucraina, iar Autoritatea Sanitar-Veterinară (ANSVSA) va controla direct în vamă nivelul de pesticide din produsele ucrainene.

În acelaşi timp, Petre Daea i-a cerut ministrului ucrainean să găsească rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale, floarea-soarelui și rapiță) către România.

“În cadrul convorbirii, ministrul Petre Daea i-a transmis omologului său ucrainean că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare și monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terțe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăți din cauza fluxului de cereale ucrainene. Ministrul Daea a reiterat că România, ca Stat Membru, susține demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în fața agresiunii ruse și va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această țară către state terțe și rutele comerciale tradiționale.

Totodată, ministrul Daea a transmis părții ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță) către România, având în vedere dificultățile întâmpinate de fermierii români. De asemenea, ministrul ucrainean a fost înștiințat că de astăzi România instituie controale direct în vamă, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislația europeană, si nu la destinație cum se întâmpla până acum. Decizia a fost luată având în vedere că într-o altă țară europeană au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE.

De asemenea, partea română a transmis omologului ucrainean că se așteaptă răspuns la scrisoarea adresată instituțiilor europene de către cei 4 prim-miniștri din UE și de către președintele Bulgariei cu privire la soluțiile identificate pentru problemele fermierilor și ale pieței.

Cei doi oficiali au convenit să aibă o întâlnire tete-a-tete, vineri, 21 aprilie 2023, la București, pentru a transpune rapid în practică cele mai bune soluții pentru ambele părți”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

România poate lua decizii împreună cu executivul de la Bruxelles în privința importurilor de cereale din Ucraina, pentru fermierii din România afectați, ministrul Agriculturii, Petre Daea, urmând să prezinte propuneri în ședința Comisiei Europene de miercuri, 19 aprilie.

O ședință a Comisiei Europene, condusă de unul din cei trei vicepreședinți ai executivului european, Valdis Dombrovskis, are loc miercuri la Bruxelles, în legătură cu situația impactului importului de cereale din Ucraina, care îi afectează pe toți fermierii din Europa Centrală și de Est.

ADVERTISEMENT

Petre Daea, mandatat cu „soluții”

Miercuri, premierul Nicolae Ciucă a declarat, la Parlament: ”Am luat o decizie ca, împreună cu alți cinci premieri, să înaintăm Comisiei Europene o solicitare prin care să se efectueze o analiză (…) a situației legate de impactul pe care l-a avut importul de cereale din Ucraina și tranzitul de cereale (din Ucraina) asupra prețului anumitor contingente de produse agricole”.

Nicolae Ciucă a precizat că, la ședinta de miercuri a Comisiei Europene, se vor analiza solicitările trimise. „Sperăm să primim un răspuns la scrisoarea pe care am înaintat-o, care are în vedere măsuri care să fie stabilite în comun cu Comisia, astfel încât să avem o măsură unitară”.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să ținem cont că la ora actuală se aplică Regulamentul 870 al UE, din luna mai și care are o perioadă de aplicare de un an, care trebuie revăzută”, a spus Ciucă. Premierul a mai explicat că l-a mandatat pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, să participe la ședința executivului european cu „o soluție”. „În urma acestei ședințe, voi comunica public rezultatul acesteia”, a adăugat Ciucă. Daea urmează să discute și cu omologul său ucrainean, Mikola Solski.

În legătură cu solicitarea PSD de suspendare a importurilor de cereale din Ucraina, Ciucă a declarat: „În orice măsura pe care o vom lua trebuie să respectăm Regulamentul UE și să facem în așa fel încât să nu-i afectăm pe fermierii din România”. Fermierii din România, dar și cei din Polonia, Ungaria sau Slovacia, au protestat împotriva facilităților acordate importului de cereale ucrainene, spunând că aceasta îi va duce la faliment.

ADVERTISEMENT

Tensiuni la vecinii Ucrainei

Luna trecută, executivul european a acordat aproape 40 de milioane de euro pentru fermierii din România, Polonia și Bulgaria, cea mai mică sumă (10 milioane) fiind primită de țara noastră. Mai mulți politicieni din țările vecine Ucrainei spun că fermierii au dreptate să fie îngrijorați. Impactul grâului ucrainean asupra piețelor lor agricole este puternic.

Alții spun că interzicerea importurilor ucrainene nu este răspunsul corect, ci va alimenta criticile la adresa UE și va submina eforturile comunitare de sprijini Ucraina în fața războiului declanșat de Vladimir Putin. În mai 2022, Uniunea Europeană a suspendat pentru un an taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a dispus ca Ucraina să își exporte stocurile de cereale după închiderea rutelor din Marea Neagră în urma invaziei Rusiei în țară. Statele europene vecine au înregistrat o creștere a sosirilor de porumb, grâu și floarea-soarelui din Ucraina, saturând silozurile din cauza problemelor logistice și provocând scăderea prețurilor locale.

De câteva luni, tone de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui ucrainene invadează piețele agricole din cele patru țări UE care se învecinează cu Ucraina (Polonia, România, Slovacia și Ungaria), precum și din Bulgaria. Ca urmare, producătorii cerealieri din regiune se plâng de scăderea prețurilor și de silozurile supraaglomerate.

ADVERTISEMENT