Sport

Scandalul dezvăluirilor “Pandora Papers” loveşte şi în sport! Mancini și Vialli şi-au ascuns averile în conturi off-shore

"Pandora Papers" este cea mai nouă şi mai mare scurgere de date legate de averile secrete ale celor mai importanţi oameni de pe planetă, iar printre informaţii se regăsesc şi nume din lumea sportului, precum Pep Guardiola, Carlo Ancelotti sau Jacques Villeneuve.
08.10.2021 | 16:29
Scandalul dezvaluirilor Pandora Papers loveste si in sport Mancini si Vialli siau ascuns averile in conturi offshore
ADVERTISEMENT
08-10-2021
13:30

Mancini și Villi au firme în Insulele Virgine Britanice

Numele selecționerul Italiei, Roberto Mancini, și cel al lui Gianluca Vialli, șeful delegației ”squadrei azzurra” la Euro 2020, apar în dezvăluirile făcute de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) care poartă numele ”Pandora Papers”.

Conform informațiilor publicate pe site-ul săptămânalului italian L’Espresso, citat de Ansa, foștii mari fotbaliști au conturi secrete în Insulele Virgine Britanice.

Potrivit documentelor ICIJ, Mancini este indicat ca acționar la Bastian Asset Holdings, cu sediul în paradisul fiscal al Insulelor Virgine Britanice. Compania caraibiană a tehnicianului este proprietara unui avion. Vialli este citat ca proprietar al unei alte companii, Crewborn Holdings, înregistrată tot în Insulele Virgine Britanice.

Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) a produs un şoc planetar după dezvălurile care poartă numele “Pandora Papers”. Lideri politici, miliardari, vedete şi oameni din sport şi-au ascuns bună parte sau chiar întreaga avere de autorităţi, iar seria scurgerilor de date vor atrage, de la sine, procese în întreaga lume.

Secretele lui Pep Guardiola au fost dezvăluite de “Pandora Papers”: cont în Andorra şi afacere în Panama

Printre numele apărute în “Pandora Papers” se află şi cel al lui Pep Guardiola. Antrenorul lui Manchester City este acuzat că ar fi avut un cont bancar secret în Andorra. Aici îşi primea salariul în perioada petrecută la Al-Ahli (2003-2005), iar contul a fost închis în 2012, când Guvernul condus de Mariano Rajoy a emis o amnistie fiscală.

ADVERTISEMENT

Conform Marca, Pep Guardiola a ascuns aproape 500.000 de euro în toată această perioadă şi a plătit un impozit de 10% cu ajutorul amnistiei fiscale.

Tot din documentele “Pandora Papers” reiese faptul că Pep Guardiola a deţinut o afacere de registru în Panama, în perioada 2007-2012, exact când fostul internaţional spaniol le-a antrenat pe Barcelona B şi Barcelona. Afacerea i-ar fi protejat identitatea în raport cu contul din Andorra şi nu ar avea nicio legătură cu salariul primit în perioada când a antrenat formaţia catalană.

ADVERTISEMENT

O societate din Insulele Virgine Britanice se ocupa de drepturile de imagine ale lui Carlo Ancelotti: 25.000.000 de euro pentru un “antrenor de succes”

Numele lui Carlo Ancelotti apare, la rândul lui, în “Pandora Papers”, iar actualul antrenor al lui Real Madrid este deja vizat de o anchetă pentru nereguli fiscale în perioada 2013-2015, care coincide cu primul mandat pe banca “galacticilor”.

“Ancelotti apare ca unic beneficiar al Vapia Limited, o societate din Insulele Virgine Britanice, gestionată de Appledore Wealh Management (Londra), care avea scop gestionarea drepturilor lui de imagine în valoare de 25.000.000 de euro”, anunţă La Sexta, conform informaţiilor din “Pandora Papers”

ADVERTISEMENT

Banii proveneau din cariera de “antrenor de succes”, iar adresa unicului beneficiar era a reşedinţei italianului din Londra.

Angel Di Maria şi-a exploatat drepturile de imagine cu ajutorul unei firme din Panama

“Pandora Papers” a lovit şi în rândul fotbaliştilor, iar Angel Di Maria apare în documentele dezvăluite duminică. Jucătorul lui PSG a utilizat o firmă din Panama pentru a-şi exploata drepturile de imagine, iar totul ar fi început în 2009, pe când evolua la Benfica.

ADVERTISEMENT

Angel Di Maria a obţinut 8.000.000 de euro cu ajutorul a Sunpex Corporation Inc., firmă care îi gestionează şi contractele actuale cu Adidas şi Coca-Cola. Investiţiile financiare ar fi fost asigurate printr-un cont într-o bancă elveţiană.

În 2017, Angel Di Maria a recunoscut că a comis un delict fiscal faţă de autorităţile din Spania, prin firma Sunpex Corporation Inc., între 2011 şi 2013, astfel că a plătit o amendă de 2.000.000 de euro.

Conform datelor “Pandora Papers”, peste 2.500 de argentinieni au apelat la inginerii financiare, iar pe listă se mai regăsesc Mauricio Pochettino, actualul antrenor al lui PSG, şi Javier Mascherano, fostul căpitan al naţionalei Argentinei.

Apare şi numele Şeicului Tamim bin Hamad Al Thani, protectorul din umbră al lui PSG

Şeicul Tamim bin Hamad Al Thani continuă să folosească şi în prezent companii off-shore pentru investiţii, iar seria “Pandora Papers” a dezvăluit că astfel a fost achiziţionat iacht-ul de 300.000.000 de dolari pe care acesta îl deţine.

În 2005, Tamim bin Hamad Al Thani a înfiinţat Qatar Sports Investments, companie care deţine în prezent, printre altele, clubul PSG.

Jacques Villeneuve a apelat la companii off-shore încă din startul carierei

Un alt nume important care apare în “Pandora Papers” este cel al lui Jacques Villeneuve, campion în Formula 1 (1997). Acesta ar fi apelat la companii off-shore încă din 1992, când a început cariera în automobilism, iar acestea i-au gestionat sumele venite din contractele cu Williams, BAR, Renault, Sauber şi BMW Sauber, dar şi din cele de imagine.

În aceeaşi situaţie se află şi Elvis Stojko, dublu medaliat cu argint la Jocurile Olimpice de iarnă. Patinatorul a transferat, în 2007, 6.500.000 de dolari către o companie off-shore din Caraibe.

  • 11.903.676 de fişiere sunt în “Pandora Papers”
  • 2,94 TB au toate datele din “Pandora Papers”
ADVERTISEMENT