News

Scandalul pe tema gropii de gunoi din Năvodari se întoarce la CEDO

Autorităţile din Năvodari spun că în localitate nu se va construi nici o groapă de gunoi, în ciuda deciziei CEDO care le obligă să emită autorizaţie de construcţie. „Sută la sută nu se...
18.05.2015 | 21:11
Scandalul pe tema gropii de gunoi din Navodari se intoarce la CEDO

Autorităţile din Năvodari spun că în localitate nu se va construi nici o groapă de gunoi, în ciuda deciziei CEDO care le obligă să emită autorizaţie de construcţie. „Sută la sută nu se va construi“, spune primarul Nicolae Matei. Acesta se bazează pe demersurile în instanţă pe care le-a demarat primăria. Prima victorie a venit zilele trecute, când Tribunalul Constanţa a decis suspendarea primei hotărâri obţinută de Ecological Center privind obligarea Primăriei de a emite autorizaţia de construcţie. Este o victorie de etapă, pentru că în iunie începe judecarea pe fond a procesului. Între timp a parvenit şi motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. O are şi Primăria Năvodari, o are şi agentul guvernamental din Ministerul Afacerilor Externe.

Prefectura repune dosarul pe rol

„Am făcut o adresă către Prefectura Constanţa să repună pe rol un proces intentat de Instituţia Prefectului acum câţiva ani privind anularea certficatului de urbanism care a stat la baza eliberării autorizaţiei de construire, proces care a fost suspendat până la pronunţarea unor alte instanţe de judecată. Acum, Prefectura Constanţa îl repune pe rol. Prefectul Constanţei a spus că va achiesa la cererea noastră. Mergem alături de prefectură pentru anularea certificatului de urbanism. Pe de altă parte, mai avem şi alte hotărâri judecătoreşti rămase definitive“, spune Nicolae Matei. Printre ele se numără o hotărâre emisă de Tribunalul Braşov şi Curtea de Apel Braşov, rămasă definitivă, prin care cei de la Ecological Center încercau să obţină o hotărâre judecătorească pentru a ţine loc de autorizaţie de construcţie, cerere respinsă. Mai există o decizie a Tribunalului Constanţa, definitivă şi irevocabilă, confirmată de Curtea de Apel Constanţa, prin care cei de la Ecological Center îi cereau primarului despăgubiri şi daune de 11 milioane de euro. Mai există o ordonanţă DNA prin care a fost respinsă plângerea de abuz în serviciu referitoare la primarul Matei. „Avem suficiente hotărâri judecătoreşti care o să modifice atât pe cale internă, cât şi pe care externă, prin agentul guvernamental, acea hotărârea a Tribunalului şi Curţii de Apel Constanţa, dar şi hotărârea CEDO, prin care oraşul şi primarul din Năvodari erau obligaţi să le elibereze autorizaţia de construire“, a spus Nicolae Matei. Acesta a subliniat că societeatea respectivă se află în procedură de lichidare administrativă.

„Este exclus să se facă. Noi ca primărie trebuie să punem în aplicare voinţa populară manifestată prin referendum, hotărârile consiliului local privitoare la interzicerea amplasării în oraş a oricări gropi de gunoi. Sunt încrezător şi 100% convins că nu se va construi acel centru de deşeuri periculoase“, a spus Nicolae Matei, care a precizat că eforturile administraţiei sunt de a dezvolta latura turistică a localităţii.

Precizăm că şi Ministerul Afacerilor Externe, prin adresa din 5 mai 2015, a anunţat că agentul guvernamental va solicita revizuirea externă, adică revizuirea hotărârii CEDO pronunţată în 17 martie, deoarece în cauză au apărut elemente noi, care nu au fost cunoscute de către magistraţii europeni în momentul pronunţării sentinţei.

Ce prevede proiectul

Proiectul italienilor prevede construirea, la doar 1,5 km de oraş, a unui depozit de 95 de metri înălţime, desfăşurat pe aproximativ 30 hectare. Depozitul ar reprezenta o adevărată bombă. În groapa groazei ar urma să îşi facă loc nenumărate tipuri de deşeuri provenite din mai multe sectoare de activitate. Se vorbeşte despre produse chimice din hidrometalurgia neferoasă, despre deşeuri din industria fotografică sau deşeuri din procesele termice ori din procesele organice, toate având efecte distrugătoare asupra aerului şi a pânzei freatice, implicit asupra sănătăţii oamenilor, mai ales că în zona în care urmează să se facă groapa pentru deşeurile chimice există nişte izvoare puternice care ajung în Marea Neagră. Conform proiectului, aici ar fi aduse, zilnic, 6.000 tone de deşeuri care să fie depozitate pe o suprafaţă de 29,5 hectare.

Sursă: www.romanialibera.ro