Judecătoria Zalău a respins acțiunea deputatului Florin Roman, fost ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, prin care acesta îi cerea despăgubiri de 1 leu lui Dacian Cioloș, liderul REPER, pentru afirmații calomniatoare și jignitoare referitoare la el.
Magistrații au declarat ”nefondată” cererea lui Roman, prin care solicita obligarea fostului premier de a șterge de pe pagina lui de socializare a postărilor referitoare la acesta, de a publica pe contul de Facebook și într-un ziar de circulație națională decizia instanței și de a suporta contravaloarea cheltuielilor de judecată.
”Solicită a se avea în vedere faptul că, reclamantul nu a urmărit prin această acțiune un folos material.
Scopul acțiunii reclamantului a fost acela de conștientizare a pârâtului asupra greșelii comise, asupra faptului că, în calitatea dânsului de fost premier, de europarlamentar, de fost ministru la un moment dat, de vector de imagine și de lider politic la nivel național nu poate prejudicia munca de o viață și activitatea politică a unui coleg.
A venit în fața instanței pentru ca pârâtul să își recunoască public greșeala, iar acest lucru trebuie să se întâmple la aceeași scară și să fie în aceeași stare cu postările și cu impactul pe care acesta l-a avut atât în mediul online, dar și prin preluările în presă”, se arată în cererea lui Florin Roman adresată instanței.
Scandalul dintre cei doi a izbucnit în contextul dezvăluirilor ziarului Libertatea legate de anumite suspiciuni legate de plagierea lucrării de disertație la examenul de master la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu, în 2012.
Florin Roman și-a dat demisia din Guvernul României, la scurtă vreme după apariția acestor acuzații, însă s-a arătat mai deranjat de afirmațiile făcute de Dacian Cioloș pe contul lui de Facebook. Acesta a folosit apelative de genul: ”plagiator dovedit”, ”furt intelectual” sau ”impostor mediocru”.
”În ceea ce privește prejudiciul suferit este evidentă lezarea valorilor morale ale reclamantului, prin postările efectuate de către reclamant, implicit decizia de a-și depune demisia din cadrul Guvernului României, legătura de cauzalitate dintre fapta ilicită și prejudiciul rezultat de faptul că această afirmație au dus la demisia reclamantului și de faptul că opinia publică a fost schimbată cu privire la reclamant dar și teama indusă în sânul familiei, în special a fiicei acestuia”, se mai arată în cererea lui Roman.
Fostul ministru a depus în instanță probe care ”să-i contureze profilul politic” și a arătat că a fost ”cel mai activ parlamentar al anului 2019”, că a fost ale președintele Comisiei de administrație publică și amenajarea teritoriului, precum și liderul grupului PNL din Camera Deputaților.
Avocatul lui Dacian Cioloș a arătat că în această cauză nu există o faptă ilicită, care să creeze un prejudiciu și nu există vinovăție sau legătură de cauzalitate între afirmațiile fostului prim-ministru și demisia lui Florin Roman.
”Este vorba despre o dispută politică între doi oameni politici aflați în partide, în opoziție. Domnul Cioloș a preluat, într-adevăr, niște informații publice, publicate anterior în mass-media și le-a adus în dezbatere publică”, a declarat avocatul lui Cioloș în instanță.
Pe fond, magistrații de la Judecătoria Zalău au fost de acord cu argumentele lui Dacian Cioloș și au respins acțiunea lui Florin Roman, însă decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel, în termen de 30 de zile de la comunicare.