Compania OMV Petrom a scăpat, pentru moment, de efectele deciziei ANPC, ca urmare a unui control venit la câteva zile după ce Austria a blocat drumul României către Spațiul Schengen. Și alte două societăți care au capital majoritar austriac au contestat în instanță amenzile din decembrie.
La sfârșitul săptămânii trecute, Tribunalul București a admis cererea de suspendare a executării deciziei 374/22.12.2022 emisă de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, până la pronunțarea instanței de fond. Decizia nu e definitivă dar este executorie.
Într-un alt dosar, OMV Petrom a cerut anularea procesului verbal din 19.12.2022, pe baza căruia ANPC a luat măsura amendării companiei austriece. În funcție de hotărârea Judecătoriei Sectorului 1 din acest caz, suspendarea deciziei ANPC va rămâne definitivă.
În decembrie 2022, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a amendat ”la comun” cu 172.000 de lei trei companii cu acționariat austriac. Acestea sunt:
– OMV Petrom Marketing SRL, companie care comercializează combustibili prin rețeaua națională de benzinării (cifră de afaceri 18,9 miliarde lei pe an),
– Hervis Sports and Fashion SRL, retailer de produse vestimentare (cifră de afaceri de 300 de milioane lei pe an)
– Agrana România SRL, producător de zahăr (cifră de afaceri de 675 milioane lei pe an).
Toate cele trei companii au contestat amenzile prin deschiderea unor acțiuni separate în instanță împotriva Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului București-Ilfov.
ANPC a anunțat atunci că a oprit de la comercializare mai multe produse neconforme și a acordat două avertismente. De asemenea, instituția a propus emiterea unei decizii de încetare a practicii comerciale incorecte.
În cazul OMV Petrom, ANPC susținea că a constatat practici incorecte în cadrul campaniilor de marketing, prin inducerea în eroare a consumatorilor, referitoare la achiziția de carburanți.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, instituție subordonată Guvernului României, a mai acționat într-un mod asemănător și anul trecut, la scurt timp după începerea războiului din Ucraina.
Atunci, ANPC a dat amenzi de 1,4 milioane lei și a închis 35 de puncte de lucru, după un control inopinat la societățile cu capital majoritar rusesc: Lukoil, Gazprom și Berezka.
Horia Constantinescu, președintele instituției, a recunoscut atunci că acțiunile au avut legătură cu decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina.
”Situația cumplită pe care o traversează omenirea ne face pe toți să punem umărul la orice formă de restabilire a păcii”, spunea Horia Constantinescu.
În prezent, companiile austriece au investiții de peste 12 miliarde de euro în România, potrivit unui raport al BNR, și este pe locul al treilea într-un clasament al statelor care desfășoară afaceri în țara noastră, după Țările de Jos și Germania.
Printre cei mai mari ”jucători” de pe piață se numără: OMV Petrom, BCR-Erste Bank, Holzidustrie Schweighofer, Immofinanz sau Porr Construct.
După eșecul aderării României la Schengen, s-a vehiculat ideea unui boicot asupra companiilor austriece, promovată inclusiv în mediul politic.
”Companiile de stat să închidă conturile bancare la băncile austriece, românii să nu mai ruleze bani prin bănci austriece, să-i mute în bănci românești, franceze și germane”, a spus Rareș Bogdan într-o intervenție la Antena 3.
De asemenea, clubul Universitatea Craiova a anunțat că-și mută banii de la Raiffeisen, iar mașinile clubului nu vor mai alimenta de la Petrom.