News

Scandalul secuilor condamnați pentru terorism și premiați de Budapesta ia amploare. România, acuzată că a secretizat informații din dosar

Scandalul etnicilor maghiari condamnați pentru terorism și premiați de o importantă organizație de la Budapesta ia amploare. Autoritățile române sunt acuzate că au ascuns informații confidențiale din dosar.
20.07.2022 | 14:52
Scandalul secuilor condamnati pentru terorism si premiati de Budapesta ia amploare Romania acuzata ca a secretizat informatii din dosar
Istvan Beke și Zoltan Szocs au dat în judecată România la CEDO / Colaj foto: Fanatik / Surse: Maszol, Youtube
ADVERTISEMENT

Cazul etnicilor maghiari Istvan Beke și Zoltan Szocs, condamnați pentru terorism în 2018, dă naștere unor noi tensiuni între Ungaria și România. Oficialii de la Budapesta au cerut sprijinul lui Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și acuză Bucureștiul că a ținut secrete informații din dosarul celor doi tineri de etnie maghiară.

Istvan Beke și Zoltan Szocs, deveniți eroi după ce au fost condamnați pentru terorism

Condamnarea lui Istvan Beke și Zoltan Szocs este văzută ca un abuz din partea României și o încercare de intimidare a comunității maghiare din Ținutul Secuiesc. Nu doar o parte din presa maghiară susține acest lucru ci și unii oameni politici.

ADVERTISEMENT

”Încă de la început, în Transilvania, încarcerarea tinerilor secui a fost tratată ca un proces conceptual, al cărui scop era intimidarea maghiarilor”, a declarat parlamentarul Jozsef Kulcsar-Terza, citat de publicația Index.

Beke și Szocs au fost acuzați de autoritățile române că au încercat să organizeze un atentat terorist la parada de Ziua Națională a României, pe 1 decembrie 2015, la Târgu Secuiesc. Condamnarea lor la închisoare i-a transformat într-un soi de eroi, iar în această primăvară, Fundația Pal Vasvari din Budapesta i-a premiat pe cei doi pentru activitatea lor civică, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Târgu Secuiesc. Informația a fost prezentată, în premieră, în FANATIK.

ADVERTISEMENT

Deputata PSD Mirela Adomnicăi i-a cerut lui Bogdan Aurescu să-i declare ”persona non-grata” pe cei care i-au premiat pe Beke și Szocs

Gestul ONG-urilor a stârnit reacții dure de la București, iar deputata PSD Mirela Adomnicăi a cerut ministrului Bogdan Aurescu să-i declare ”persona non-grata” pe cei doi demnitari care i-au premiat pe Beke și Szocs pentru că ”au luptat pentru autonomia Ținutului Secuiesc și au fost condamnați”.

Cei la care făcea referire deputata sunt Zoltan Lomnici Sr, președinte al Consiliului Demnității Umane și fost președinte al Curții Supreme a Ungariei, și Kalman Toth, copreședinte al Asociației Civice Pal Vasvari.

ADVERTISEMENT

”În realitate, cei doi au fost condamnați pentru acte de terorism, pe baza unor probe indubitabile puse la dispoziția instanței de judecată, din care reșeșea, fără echivoc, tentativa lor de a arunca în aer conductele de gaze din proximitatea paradei naționale desfășurate la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale a României”, arăta Mirela Adomnicăi într-o adresă transmisă pe 24 mai 2022 ministrului Bogdan Aurescu.

Maghiarii cred că Adomnicăi ”a scăpat porumbelul”

Scrisoarea oficială conține, însă, o informație eronată: etnicii maghiari au fost condamnați pentru încercarea de a declanșa un dispozitiv exploziv la Târgu Secuiesc, nu la Alba Iulia. Lomnici Sr și Kulcsar Terza cred, însă, că nu a fost vorba de o gafă a deputatei din România, ci că aceasta a ”scăpat porumbelul”. Oficialii maghiari susțin că aceasta este dovada că procurorii români au ascuns date importante din dosar și că Beke și Szocs nu au avut parte de un proces corect.

ADVERTISEMENT

”Mirela Adomnicai a susținut, în depunerea sa adresată ministrului Afacerilor Externe, că Beke și Szőcs au încercat să arunce în aer o conductă de gaz în Gyulafehérvár (Alba Iulia). Cu toate acestea, astfel de date nu au apărut nici în rechizitoriu, nici în cursul judecății, iar o problemă și mai mare este că și inculpații au putut afla din aceasta că aceasta era adevărata acuzație împotriva lor, față de care nici măcar nu s-au putut apăra”, a explicat fostul șef al Curții Supreme pentru publicația citată.

Zoltan Lomnici Sr spune că trebuie clarificată ipoteza că independența justiției, garantată de constituția României, a fost încălcată. De asemenea, ar trebui cercetat dacă Mirela Adomniței nu a săvârșit infracțiunea de încălcare a secretului de stat, atunci când a făcut publice date confidențiale din dosarul celor doi etnici maghiari, de care nici măcar aceștia nu fuseseră informați că există acolo.

Marcel Ciolacu, solicitat să intervină în scandal

Lomnici și Kulcsar-Terza au adresat o scrisoare comună președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, în care acesta este rugat să investigheze inițiativa parlamentarului Mirela Adomnicăi, membră a grupului PSD.

Între timp, Istvan Beke și Zoltan Szocs au pregătit o acțiune împotriva României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu sediul la Strasbourg, prin care speră să dovedească faptul că au fost condamnați ilegal, în România.

ADVERTISEMENT