News

Scandalul sexual de la Penitenciarul Baia Mare ajunge pe masa judecătorilor. De ce este acuzat fostul director Horia Chiș

Fostul director al Penitenciarului Baia Mare a fost trimis în judecată în urma scandalului sexual care a zguduit sistemul din România în urmă cu un an.
19.06.2023 | 15:40
Scandalul sexual de la Penitenciarul Baia Mare ajunge pe masa judecatorilor De ce este acuzat fostul director Horia Chis
Scandalul sexual de la Penitenciarul Baia Mare. Foto: Observatornews.ro
ADVERTISEMENT

Fostul director Horia Ștefan Chiș a fost trimis în judecată după ce a constrâns două subordonate să întrețină relații sexuale. Mai mult, una dintre femei a refuzat categoric și a fost bătută și amenințată cu răspândirea unor fotografii indecente dacă nu acceptă avansurile sexuale ale șefului.

Scandalul sexual de la Penitenciarul Baia Mare

Ancheta a fost destul de amplă și a identificat mai mulți angajați ai penitenciarului, complici ai bărbatului. DNA a transmis astfel, că procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată pe Horia Ștefan Chiș, pentru comiterea infracțiunilor de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual (două fapte), ultraj în formă continuată, purtare abuzivă, în formă continuată, şantaj (două fapte, din care una în formă continuată), conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Pe lângă fostul director al penitenciarului au mai fost trimiși în judecată Angela Carmen Kozma, ofițer de poliție și psiholog la Penitenciarul Baia Mare, pentru șantaj în formă continuată, dar și Dorin Marius Coste, Onisim Constantin Ciocotişan, Andrei Mircea Ardelean şi Gabriel Cătălin Tecar, angajați ai penitenciarului care au depus mărturie mincinoasă.

“În perioada 2020-2022, în calitate de director al penitenciarului Baia Mare, inculpatul Chiş Horia Ştefan ar fi pretins de la două subordonate, ofiţeri de poliţie, favoruri de natură sexuală, prevalându-se şi profitând de autoritatea pe care ar fi avut-o asupra victimelor, având în vedere funcţia pe care acesta o deţinea la vremea respectivă.

ADVERTISEMENT

Pe fondul refuzului uneia dintre persoanele vătămate de a avea o relaţie extraprofesională cu inculpatul Chiş Horia Ştefan, la data de 19 mai 2022, inculpatul ar fi exercitat acte de violenţă asupra acesteia în urma cărora ar fi rezultat leziuni constatate de medicina legală, a căror gravitate a fost apreciată la 6 -7 zile de îngrijiri medicale. Actele de violenţă ar fi avut loc chiar în biroul directorului”, a precizat DNA în comunicatul de presă.

Probabil după ce a realizat ce a făcut, bărbatul a încercat să o convingă pe victimă, cu ajutorul psihologului penitenciarului, să nu depună plângere pentru ca nimeni să nu aibă de suferit. Cu toate acestea, femeia abuzată și-a făcut curaj și a demascat întreaga situație, care a revoltat și șocat opinia publică.

ADVERTISEMENT

“În acelaşi context, la data de 7 iunie 2022, inculpatul Chiş Horia Ştefan ar fi ameninţat aceeaşi persoană vătămată cu expunerea unor presupuse imagini compromiţătoare, cu scopul distrugerii credibilităţii acesteia. După demararea de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a unei anchete interne, având ca obiect aspectele menţionate mai sus, inculpatul Chiş Horia Ştefan ar fi ameninţat o altă persoană din subordine (cadru medical) cu divulgarea unei fapte imaginare, de natură penală, cu scopul de a o determina pe aceasta să dea declaraţii care să-l avantajeze pe inculpat.

Fiind audiaţi în calitate de martor în prezenta cauză, inculpaţii Coste Dorin Marius, Ciocotişan Onisim Constantin, Ardelean Andrei Mircea şi Tecar Gabriel Cătălin, ar fi făcut afirmaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale asupra cărora au fost întrebaţi”, a mai transmis DNA. Așadar, fostul director al penitenciarului a făcut tot ce a putut pentru a scăpa din acest scandal, însă Cutia Pandorei fusese deja deschisă.

ADVERTISEMENT

Dacă va fi găsit vinovat, fostul director al Penitenciarului Baia Mare riscă să stea mulți ani după gratii. Paradoxal, Horia Ștefan Chiș primise în 2016 premiul acordat de sistemul administrației penitenciare, pentru ”cel mai bun director de unitate”, alături de Ciprian Ionel Matei, ”cel mai bun lucrător în domeniul protecției informațiilor clasificate”. Acest premiu ar fi fost acordat lui Chiș pentru că a renovat penitenciarul.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e...
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!”. Ce spune despre micii din Obor VIDEO
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară,...
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară, începând cu ora 12.00. Avertizarea emisă de ANM
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care...
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba istoria țării