News

Scandalul TNB și cum a ajuns statul român să fie asociat cu propaganda anti-UE. „Dan Puric susține propaganda rusească de ani de zile”

Conducerea Teatrului Național București a acceptat, în contextul războiului din Ucraina, organizarea unei conferințe-spectacol susținută de Dan Puric, cunoscut pentru pozițiile sale ultranaționaliste și anti-UE
28.03.2022 | 15:40
Scandalul TNB si cum a ajuns statul roman sa fie asociat cu propaganda antiUE Dan Puric sustine propaganda ruseasca de ani de zile
Dan Puric, în centrul unui nou scandal la TNB. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Organizarea unei „conferințe-spectacol” susținute de către Dan Puric, cunoscut pentru pozițiile sale anti-UE și ultranaționaliste, în cadrul Teatrului Național București și distribuirea unei publicații „rasiste și antieuropene” publicului prezent este văzută ca inacceptabilă de către comentatorii politici, în special în contextul războiului din Ucraina.

TNB asociat cu propaganda rusească anti-europeană

Duminică seară, ministrul culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat demararea unei anchete interne la TNB, la cererea conducerii teatrului, după ce atât în presă, cât și pe rețelele de socializare, au apărut informații privind distribuirea unei publicații de propagandă extremistă înaintea unui spectacol susținut de Dan Puric. Ministrul a precizat că a făcut o plângere și la poliție. „Nu putem tolera ca o instituție-simbol de cultură a României (și nicio instituție a Ministerului Culturii) să devină spațiul de propagare a unor materiale private, indiferent de conținutul lor, cu atât mai mult a unor materiale care ar putea face propagandă unor interese străine României”, a scris, duminică, pe Facebook, ministrul Lucian Romașcanu.

ADVERTISEMENT

Anterior, actrița Ada Galeș, publicase pe pagina ei de Facebook o fotografie cu ziarul Certitudinea, ziarul distribuit publicului de la TNB, și îl întreba pe ministrul Romașcanu „cum e posibil ca într-o instituție EUROPEANĂ să se facă propagandă anti-UE și legionară”? După anunțul ministrului culturii privind declanșarea unei anchete interne, actorul Mihai Călin a publicat o fotografie din Sala Mare a TNB în care se pot observa spectatorii ce citesc ziarul „antisemit” distribuit chiar în fața directorului general interimar Mircea Rusu, cel care ar fi cerut ancheta internă. „Ziarul antisemit în mâna spectatorilor chiar în fața directorului general interimar al TNB. Direcţia TNB cere acum ancheta poliţiei! Culmea ipocriziei!”, a scris Mihai Călin pe pagina sa de Facebook.

Luni, președintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, Iulian Bulai (USR), a anunțat că nu exclude o moţiune simplă împotriva ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, dacă acesta nu îl demite pe directorul interimar al TNB. „Nu este permis ca preşedintele ţării, premierul să fie prezenţi la Bruxelles, pentru a semna angajamente şi pentru a cere ajutor chiar şi pentru România şi din ţară, un ministru al acestui Cabinet să-şi saboteze propriul Guvern şi să fie de partea greşită a scenei de acţiune, în momentul de faţă, anume cu un mesaj de toleranţă faţă de această propagandă”, a declarat Iulian Bulai, la RFI.

ADVERTISEMENT

„Propaganda pro Putin și pro Kremlin trebuie să înceteze la TNB, iar domnul Mircea Rusu trebuie demis cu celeritate. Este parte a problemei. Domnule ministru Romașcanu, orice întârziere din partea dumneavoastră vă face complice”, scrisese pe pagina sa de Facebook același Iulian Bulai duminică seară.

Sociologul Mircea Kivu este de părere că cea mai gravă acuzație în cele întâmplate la TNB vizează răspândirea de materiale cu caracter antisemit, iar procuratura ar trebui să intervină exact pentru stabilirea acestui lucru.

ADVERTISEMENT

„Dacă este într-adevăr o publicație antisemită, atunci avem de-a face cu încălcarea unei legi clare din România, ce pedepsește propagarea materialelor de natură antisemită. Puric este cunoscut ca fiind un exponent al ideilor de naționalism extrem. El nu este la prima manifestare publică, prima conferință de genul acesta. În ce măsură este sau nu o întâmplare faptul că a fost programat această conferință de ziua teatrului, nu știm încă însă dacă există elemente anti-semite în publicația distribuită sau în cele afirmate de pe scenă, atunci este treaba procuraturii să intervină”, a declarat pentru FANATIK, sociologul Mircea Kivu.

Certitudinea TNB
Pagină din ziarul Certitidinea, distribuit duminică la TNB. Foto: Ada Galeș/Facebook.

Personajul Dan Puric și asocierea ideilor sale cu TNB

În urmă cu zece zile, actorii Mihai Călin și Richard Bovnoczki l-au acuzat pe directorul interimar al TNB, Mircea Rusu, că s-a opus mai multor inițiative ale actorilor de a-și arăta solidaritatea față de poporul ucrainean în urma invaziei Rusiei.

ADVERTISEMENT

„Azi, cu două minute înainte de a intra în scenă, Marius Bodochi, directorul artistic interimar, mi-a transmis din partea lui M. Rusu, directorul general interimar, interdicția de a mă manifesta în vreun fel în legătură cu războiul din Ucraina. Azi au murit din cauza bombardamentelor doi cunoscuți artiști ucraineni, o actriță și un balerin. Mi-e greață de «dictatura» instituită la TNB. Naționalism deșănțat și totală lipsă de înțelegere a menirii Teatrului”, a scris pe Facebook în data de 19 martie Mihai Călin.

După câteva zile, ministrul culturii, Lucian Romașcanu a intervenit în scandalul de la TNB susținând că „este bine să ne menţinem în zona de a apărare a drepturilor actorilor, în graniţele teatrului, pentru teatru”.

Analistul politic Sebastian Lăzăroiu este de părere că ministrul culturii poartă responsabilitatea pentru faptul că un personaj ca Dan Puric, „cunoscut pentru viziunile lui extremiste”, a avut a avut deschidere din partea unei instituții de cultură finanțate de către statul român. „Și, la urma urmei, Ciolacu ar trebui să răspundă la întrebarea: de ce mai are Romașcanu sprijin politic, în poziția de ministru al culturii, în condițiile în care scandalul a pornit de vreo două săptămâni, când lumea se întreba ce caută Puric la TNB? Iar dacă nu răspunde Ciolacu, atunci ar trebui să acționeze Ciucă”, a scris pe pagina sa de Facebook sociologul Sebastian Lăzăroiu.

Istoricul Mădălin Hodor subliniază și el că ideile extremiste ale lui Dan Puric erau bine cunoscute cu mult timp înainte și că nici nu s-au schimbat în contextul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Acesta este de părere că organizarea unui astfel de spectacol, cu un personaj „ce susține deschis propaganda Moscovei” este complet inacceptabilă în actualul context politic. În opinia acestuia, Dan Puric nu face altceva decât să promoveze ideile propagandei Kremlinului.

„Acest ultima scandal de la TNB nu este nimic nou, și nici pe departe surprinzător. Să nu uităm că în urmă cu două săptămâni mai mulți actori de la TNB au ieșit public și au spus că directorul teatrului a refuzat să-i lase să proiecteze niște imagini de solidaritate cu Ucraina în contextul în care se știa de ceva vreme că este programat un spectacol al lui Dan Puric. Înțeleg că Dan Puric a închiriat sala respectivă, dar totuși aici este o problemă. Dan Puric nu este o persoană care și-a schimbat concepțiile și ideile de când a început războiul din Ucraina. Acesta susține propaganda rusească, și spun asta fără niciun fel de urmă de îndoială, de ani de zile.

Agenda lui Dan Puric, care este una așa zis naționalistă, pentru că nu vorbim de un naționalism românesc, ci despre o agendă promovată de agenți de influență ai Moscovei, cum este Aleksandr Dughin, cu care Puric s-a întâlnit de nenumărate ori – este o agendă agresivă împotriva Uniunii Europene, împotriva valorilor occidentale, împotriva democrației, împotriva NATO. Adică împotriva a ceea ce România are în momentul de față ca politică oficială.

Practic nu vorbim despre o persoană necunoscută, ale cărei opinii sau valori nu au fost cunoscute anterior. Puric și-a făcut foarte clar public opțiunile de nenumărate ori. El este un tip ce susține extremismul, susține valorile anti-europene, susține naționalismul ăsta de grotă, de tip xonofob, homofob, antisemit.

A-i permite lui Dan Puric să susțină un spectacol la TNB este din start o chestiune scandaloasă, iar contextul în care se întâmplă acest lucru – adică războiul acesta din Ucraina, o face deja o chestiune inacceptabilă. Puteam foarte bine să-l urcăm pe scenă pe Valeri Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse și să țină dânsul un spectacol de genul ăsta. Nu văd ce scuză și-ar putea găsi directorul interimar la TNB în contextul ăsta”, a declarat pentru FANATIK istoricul Mădălin Hodor.

Luni, într-o intervenție telefonică la postul Digi24, ministrul Lucian Romașcanu a fost întrebat direct dacă Dan Puric este un propagandist rus, însă a precizat că o asemenea evaluare nu ține de atribuțiile sale. „Nu vreau să se spună că țin partea unui putinist, înțeleg că Dan Puric a avut un spectacol de Ziua Teatrului, în afară de această nenorocită propagandă, totul a fost ok. Pe scena teatrului este acel actor ovaționat. Dan Puric joacă în ”Livada cu vișini”, nu știu, e o chestiune de propagandă?”, a declarat ministrului culturii.

Instituțiile statului român, asociate cu propaganda rusă

Acest ultim scandal de la TNB vine în contextul în care, în urmă cu zece zile, publicația G4media relata cazul conferențiarului universitar Catrinel Popescu, cadru didactic de la ”Universitatea Națională de Apărare Carol I”, instituție subordonată MApN, care postase pe pagina ei de Facebook mai multe comentarii conspiraționiste cu privire la izbucnirea războiului din Ucraina, sugerând că Zelenski poartă o parte de responsabilitate pentru acest lucru și că acesta ar acționa conform intereselor Rusiei.

Istoricul Mădălin Hodor este de părere că nu există în rândul autorităților române o susținere directă pentru acest gen de poziții, însă subliniază că instituțiile statului român ajung să cadă pradă unei strategii a propagandei Kremlinului prin care se încearcă asocierea statului român cu propriile sale idei. În opinia sa pe aceeași idee a funcționat și strategia AUR de a se asocia cu Biserica Ortodoxă Română făcând să pară că are girul deschis al acesteia.

„În instituțiile noastre există oameni care fac de râs statul român și care acționează împotriva intereselor statului. Ar trebui ca decidenții noștri politici și șefii instituțiilor să fie mult mai atenți cu această situație care tinde să atragă responsabilitatea statului în fața opiniei publice. 

Am avut acel episod cu cadrul didactic de la MApN, este inadmisibil să se întâmple așa ceva într-o instituție de învățământ a armatei române care este membră NATO. Este inadmisibil ca acea persoană să mai poată preda în continuare acolo. Statul român trebuie să fie mult mai ferm și să fie atent să nu mai fie asociat cu aceste idei. Genul acesta de propagandiști, genul acesta de acțiuni, ce sunt operațiuni ale spionajului rus, tocmai asta vor. Agenții aceștia de influență încearcă să atragă instituții ale statului care să gireze practic cu numele lor anumite evenimente, cum a fost și cel de la TNB. Statul român trebuie să se ferească să mai gireze cu numele genul acesta de acțiuni. Nu contează că ele nu reprezintă politica oficială a statului.

Să nu uităm de ceea ce s-a întâmplat cu AUR și Biserica Ortodoxă. Ani de zile AUR s-a legitimat folosind grupări ale BOR, folosind simboluri ale BOR, folosind organizații ale Bisericii, proiectând în marea masă a publicului românesc ideea că AUR este girat de BOR. Asta era imaginea care se vedea, preoți prezenți la evenimentele AUR, simbolistica aceea religioasă peste tot, până când BOR a ieșit de curând și dar un mesaj fără echivoc cum că Biserica nu sprijină AUR. Statul român și instituțiile sale nu trebuie să se mai afle în situația asta. În opinia mea, asta este o operațiune de serviciu secret, făcută de ruși, care se pricep foarte bine la genul ăsta de lucruri și cred că instituțiile românești sunt obligate să ia măsuri ca lucrurile astea să nu se mai întâmple”, a declarat pentru FANATIK istoricul Mădălin Hodor.

Cătălin Avramescu, conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității București și fost ambasador al României la Helsinki, este de părere că multe din instituțiile de forță ale țării noastre nu s-au reformat cu adevărat după anii 1990 și nici nu a existat un interes deosebit de a combate atitudinile extremiste în rândul acestora.

„Vorbim de aceleași instituții care nu s-au schimbat după 1989, Securitatea este tot Securitate. Discutăm despre niște instituții care sunt corupte moral. Sunt vadimizate, în termeni post 1990. Sigur, și societatea românească cuprinde o secțiune, undeva între 10 și 20% de electorat tip România Mare, electorat care a fost preluat pe rând de câteva partide. Acum și-l dispută în special AUR cu PSD. Din păcate, alături de acest procent semnificativ, avem și instituții profund, profund putrede. Și aș spune că instituțiile în uniformă sunt populate și cu astfel de personaje, de tip Vadim Tudor.

Nu cred că decidenților politici le pasă prea mult de acest fenomen pentru a încerca combaterea lui în mod serios. Și la nivel cultural, să nu uităm că autoritățile statului s-au pus preș înaintea unui ca Adrian Păunescu, care avea același discurs cu Dan Puric, azi. Murind Adrian Păunescu se pare că le trebuia un nou purtător de stindard dacic, și l-au găsit pe Dan Puric”, a declarat pentru FANATIK Cătălin Avramescu.

ADVERTISEMENT