News

Scandaluri de Ziua Unirii: de la scenele cu politicieni stropiți cu iaurt sau cerneală la circul provocat de baronii locali

Aniversarea unirii Țării Românești cu Moldova este o sărbătoare solemnă, însă nu a fost lipsită de aspecte caricaturale, ciorovăieli sau huiduieli.
24.01.2023 | 10:03
Scandaluri de Ziua Unirii de la scenele cu politicieni stropiti cu iaurt sau cerneala la circul provocat de baronii locali
Scandaluri de Ziua Unirii: scene cu politicieni stropiți cu iaurt sau cerneală Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De fiecare 24 ianuarie, politicienii se înghesuie fie la Iași, fie la Focșani să celebreze Unirea Principatelor din 1859 și să intre în Hora Unirii alături de norod. E și o modalitate de a obloji orgoliul rănit al moldovenilor, reduși în timp la statutul de locuitori ai unei provincii de mâna a doua, deși în ultimii ani semnele de nervozitate apar imediat după pronunțarea cuvântului „autostradă”, minunăție care încă nu s-a zărit pe plaiurile țării lui Ștefan cel Mare.

George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Astfel că „baia de mulțime” din Moldova făcută în mijlocul iernii a devenit una destul de riscantă nu doar din cauza huiduielilor, întrucât ieșenii au descoperit, în ultimii doi ani, că este o ocazie minunată pentru a arunca cu diverse substanțe în politicienii care le calcă orașul. Asta s-a adăugat la obișnuitele contre între baronii de la nivel local, în cazul în care sunt din partide politice diferite.

ADVERTISEMENT

În 2022, din cauza epidemiei de Covid-19, autoritățile locale din Iași au anunțat că nu vor avea loc manifestări publice de Ziua Unirii. Asta nu l-a împiedicat pe George Simion, liderul AUR, să organizeze un marș neautorizat prin oraș, urmat de un concert de muzică populară.

Umplem Piața Unirii, facem o horă. Noi, AUR, nu renunțăm în ciuda autorităților vremelnice, pentru că pleacă primarul, pleacă prefectul , pleacă prim-ministru, pleacă președintele dar zilele importante pentru neamul românesc rămân (…) Noi suntem organizatorii la marșul ăsta. Atenție! Deci ne asumăm noi. Nici nu am depus cerere pentru autorizație pentru că este Ziua Națională”, spunea Simion.

ADVERTISEMENT

A fost suficient însă un singur om ca să-i strice sărbătoarea președintelui AUR, un bărbat de 32 de ani care i-a aruncat în față cerneală lui Simion. Ulterior, într-un interviu pentru Ziarul de Iași, bărbatul a spus că a făcut aceste gest pentru că l-au deranjat „mesajele populiste și ura” promovate de George Simion. Numai că ireverențiosul ieșean a risca destul de mult făcând acest gest în mijlocul unei mulțimi de militanți și simpatizanți AUR. „Am fost lovit în cap şi în coaste, mi-au tras masca, mi-au dat jos geaca și gluga, moment în care eu am cerut ajutorul poliţiei. Poliţia m-a ajutat şi m-a scos din mulţimea respectivă; dacă nu ceream ajutorul Poliţiei, iar dacă poliţiştii nu ar fi intervenit, cu siguranţă acei indivizi mă lăsau la pământ şi m-ar fi linşat”, a relatat bărbatul.

Primarul a fost stropit cu iaurt

Teoretic, nici în 2021 nu ar fi trebuit să aibă loc manifestări publice de Ziua Unirii, însă s-a lăsat cu un fel de protest prin care un grup de ieșeni a cerut guvernului de la București să înceapă lucrările la autostrada Unirii, Târgu Mureș – Iași, promisă de multă vreme, dar fără niciun demers concret al guvernanților. Primarul Mihai Chirica a avut proasta idee să vină în mijlocul mulțimii să împartă stegulețe tricolore. Deși nevinovat în chestiunea autostrăzilor neconstruite în Moldova, un manifestant i-a aruncat iaurtul pe costum.

ADVERTISEMENT

Chirica a tratat incidentul cu umor, deși a fost și huiduit și mânjit. „Norocul meu este că nu am intoleranţă la lactoză. Mă bucur că era un produs românesc. Omul şi-a vărsat năduful pe mine”, a spus primarul Chirica. Acesta a spus că nu va depune plângere împotriva bărbatului care l-a agresat, deși a trebuit să se retragă în hotelul Traian pentru a-și șterge iaurtul de pe față și haine.

Pomenirea Brătienilor, un sacrilegiu la Focșani

Ziua Unirii este una palpitantă și la Focșani, celălalt centru al manifestărilor din 24 ianuarie. De obicei, este motiv de râcă între potentanții locali. În 2020, prefectul PNL a organizat ceremoniile separat de cele de sub oblăduirea primarului din Focșani și președintelui CJ Vrancea de atunci, Cristian Misăilă, respectiv Marian Oprișan. Pesediștii revoltați l-au acuzat pe prefectul Gheorghiță Berbece că a adus dihonia în oraș chiar de Ziua Unirii.

ADVERTISEMENT

Am aniversat astăzi 161 ani de la Unirea Principatelor Române într-un climat de dezbinare şi minciună! Un climat care se datorează exclusiv Prefectului PNL al Judeţului Vrancea care, din funcţia de reprezentant al Guvernului României, îşi permite să încalce prevederile regulamentelor Ministerului Afacerilor Interne”, au afirmat cei doi într-un comunicat de presă în care reclamau că acest gen de manifestații intră în atribuția aleșilor locali, nu reprezentanților Guvernului.

Din comunicat răzbătea și o oarecare ranchiună moldovenească față de un Mitică venit de la București și care a început să-i proslăvească pe Brătieni, demers deplasat în condițiile în care aceștia au avut un rol determinant în detronarea lui Alexandru Ioan Cuza, o figură aproape sacră în Moldova.

Mai trebuie spus şi faptul că prefectul Berbece arată şi o lipsă totală de respect faţă de Municipiul Focşani, Oraş al Unirii. Suntem sideraţi că nici reprezentatul Guvernului şi nici consilierii lui nu cunosc istorie, şi nici limitele bunei cuviinţe faţă de vrânceni. Nu îi reproşăm prefectului lipsa educaţiei academice sau faptul că a terminat facultatea la 41 ani, însă nu îi permitem acestuia să vorbească despre Oraşul Unirii ca despre un «târguşor» pe care l-ar fi dezvoltat liberalul Ion Brătianu. Dacă domnia sa este atât de preocupat de istoria Brătienilor, îi recomandăm să se înscrie la concursul pentru poziţia de director al Muzeului „Ion Brătianu”, de la Florica, Argeş”, spuneau cei doi demnitari locali.

Miron Cozma, de la coroană de flori la par

O dispută similară a avut loc în 2015 și la Iași când președintele CJ Iași, liberalul Cristian Adomniței, a afirmat că primarul pesedist al orașului, Gheorghe Nechita, ar fi dat ordin ca Adomniței să nu fie lăsat să susțină un discurs. „Este pentru prima dată după 1989 când are loc un asemenea abuz şi eu cred că se datorează fricii si laşităţii dlui. primar care nu vrea ca șeful său de partid, dl. Victor Ponta, să audă vocea tare a Iaşului care își cere drepturile”, afirma Adomniței adăugând că discursul său urma să fie un reproș la adresa lui Victor Ponta pentru că a scos Autostrada Moldovei din masterplanul pentru Transporturi. Până la urmă, președintele CJ și-a susținut discursul.

Huiduielile ieșenilor i-au făcut pe politicieni mai prudenți în a se afișa în mijlocul mulțimii în perioadele în care se știau mai puțini populari. În 2011, președintele Traian Băsescu a fost huiduit copios astfel că, până la încheierea celui de-al doilea mandat nu a mai trecut pe la Iași. Astfel a lăsat locul în anii următori liderilor USL, Crin Antonescu și Victor Ponta. În 2012 aceștia au fost primiți cu oarecare căldură, însă din anul următor au apărut și primele huiduieli.

Tot în 2013, Miron Cozma, fostul lider de la mineriade, a provocat un incident după ce nu a fost lăsat de polițiști să depună o coroană de flori, întrucât a venit cu întârziere, iar ceremonia se încheiase. Apoi, Cozma s-a plimbat prin mulțime promițând că se reîntoarce la apucăturile sale din  perioada mineriadelor. „Asta e democrația lor. Vă scap tot eu de ei azi-mâine. Cred că pun iar parul pe ei”, le spunea Cozma ieșenilor adunați în Piața Unirii.

Pentru acest an, primarul Mihai Chirica a anunțat că îi așteaptă la Iași pe toți liderii partidelor parlamentare, inclusiv pe cei ai AUR care anul trecut au organizat un marș neautorizat de primărie. „Sigur că da, inclusiv de la AUR şi îi aşteptăm cu drag. Şi ei au o agendă naţionalistă şi încercăm să-i înglobăm în rândul manifestărilor organizate de către noi. Poate să vină toată lumea, este loc pe scenă pentru fiecare dintre ei”, a spus Chirica răspunzând unei întrebări pe această temă.

ADVERTISEMENT