News

Scandalurile în care a fost implicat Niculae Bădălău. Drumul de la furt de grâu la bătăi între nuntași

Condamnarea penală pentru furt din 1988 nu l-a împiedicat pe Niculae Bădălău să aibă o lungă carieră politică și chiar să ajungă la Curtea de Conturi, ca gardian la banului public,
28.11.2022 | 15:43
Scandalurile in care a fost implicat Niculae Badalau Drumul de la furt de grau la batai intre nuntasi
În 1988, Niculae Bădălău a fost condamnat pentru furtul a patru saci de grâu/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Înainte să devină un politician de prim rang în România democratică, Niculae Bădălău a fost condamnat de justiția comunistă pentru furt din avutul obștesc. Deși până acum a scăpat de anchetele DNA, Bădălău a fost protagonistul mai multor scandaluri, care au presupus inclusiv acuzații de violență fizică sau de amenințarea cu violența.

Bădălău, condamnat pentru furt acum 34 de ani

În 1988, Niculae Bădălău, pe atunci în vârstă de 28 de ani, era subinginer la la Întreprinderea de Contractare şi Achiziţionare a Produselor Agricole (ICAPA) Giurgiu. Atunci a ajuns pentru prima dată în fața unei instanțe care l-a condamnat la 1 an de închisoare cu executare la locul de muncă pentru furt în dauna avutului obștesc.

ADVERTISEMENT

În ziua de 13.01.1988, inculpatul Bădălău Niculae, subinginer la ICAPA Giurgiu, profitând de neatenţia muncitorilor din cadrul Bazei de recepţie Malu Spart, care serveau masa de prânz, a sustras patru saci de grâu în greutate de 12 duble dintr-un pătul pe care i-a transportat la locuinţa inculpatului Gheorghe Dumitru cu autoturismul Dacia 1300 nr. 3-B-6440 proprietatea sorei sale, vânzându-i acestuia cu suma de 1.200 lei”, se spune în sentința publicată de către evz.ro. Ulterior, condamnarea i s-a șters din cazier ca urmare a unei grațieri date de către președintele Nicolae Ceaușescu.

De acest lucru s-a aflat prin 2017, când Bădălău era deja ministru al Economiei, însă pesedistul a invocat o sentință ulterioară prin care i s-a casat condamnarea, fără să spună că respectiva casare era rezultatul grațierii.

ADVERTISEMENT

Cei care au amintit aceste lucruri sunt nostalgici. Eu nu-s nostalgic după justiția comunistă, nici după vremurile alea, dar sunt obligat să lămuresc lucrurile astea față de oamenii care m-au ales”, explica Niculae Bădălău.

Numai că declarația lui este un semn de ingratitudine față de hulita justiție comunistă care, în cazul lui, a fost foarte îngăduitoare întrucât nu l-a trimis după gratii decât două săptămâni, cât a fost în arest preventiv. „Inculpatul este un element tânăr, 27 de ani, şi până în prezent nu a mai fost judecat sau condamnat; inculpatul a recunoscut de la început fapta, a regretat-o, ajutând astfel la soluţionarea urgentă a cauzei”, se arăta în motivarea sentinței.

ADVERTISEMENT

Cum s-a ales cu porecla „Ficățel”

După căderea regimului comunist, „tânărul element” s-a înscris în PSD, căruia i-a rămas fidel, astfel că traseismul este un păcat pe care nu l-a comis. Ce-i drept, și partidul a fost generos cu el, astfel că a devenit subprefect și apoi prefect de Giurgiu, pentru ca în 2004 să obțină un mandat în Camera Deputaților. Liderii succesivi ai PSD s-au bazat pe el că poate controla județul de origine, Bădălău fiind un exponent de marcă al clasei baroniale cultivate partidele mari din România.

În 2012, pe când era senator, Niculae Bădălău a fost luat prima dată la ochi de către procurori, fiind suspectat de spălare de bani, întrucât ar fi ascuns veniturile obținute din tranzacții imobiliare ca să nu plătească impozit. Acuzațiile nu au fost probate nici până în ziua de astăzi. Un alt dosar a fost deschis un an mai târziu, pentru trafic de influență la ANAF în favoarea unei ferme avicole. În schimb, Bădălău ar fi primit 200 pulpe de pui, 200 bucăţi piept de pui şi 20 kg ficat de pasăre pentru o petrecere dată în scop electoral. Nici aceste acuzații nu i-au adus o condamnare, ci doar o poreclă, „Ficățel”.

ADVERTISEMENT

„M-a înjurat de măicuța mea și mi-a dat un pumn de palmă”

Numai că „Ficățel” este un personaj mai fioros decât pare să indice porecla, întrucât în septembrie 2017, fostul deputat PNL Marin Anton, liderul opoziției în județul baronului de Giurgiu, a reclamat că a fost lovit de Bădălău la o nuntă.

A început să strige la mine „băi, Antoane”, să mă înjure de măicuța mea, să mă amenințe că mă omoară și că mă aranjează el. În timpul ăsta s-a apropiat de mine și mi-a dat un pumn de palmă, așa, în gură”, relata Marin Anton, într-o intervenție la Antena 3. Cum expresia „ pumn de palmă” a contrariat-o pe moderatoare, Anton a precizat: „Cred că a dat mai degrabă cu podul palmei, cum a nimerit. Și eu am încercat să mă apăr, am parat din tăria loviturii, dar nu foarte mult.

Bădălău a negat că l-a lovit pe liberal, spunând că doar a replicat verbal la insulte proferate de către Anton. „Cred că există o politică a unora în a decredibiliza liderii PSD pe tot fel de ţigăneli de lucrul ăsta. Cred că schimbul politic trebuie să fie pe idei, trebuie să fie pe guvernare (…) Atâta timp cât eram cu soția de braț și la doi metri de dânsul, era foarte greu…Era vorba de mamă, nu despre partid”, spunea Bădălău.

Rămâne neclar dacă social-democratul l-a pocnit cu adevărat pe liberal sau a fost doar un „schimb de idei” legat de mamele lor, dar comicul situației a fost amplificat de Bădălău care a spus că va face „denunț calomnios”, ca replică la plângerea penală a lui Anton: „Vreau să vă spun că există şi denunţul calomnios, pe care cu siguranţă îl voi face. Nu l-am atins, asta e foarte clar. Detest violenţa şi consider că, pur şi simplu, este o provocare mizerabilă. Am trecut pe lângă el, mi-a adresat câteva cuvinte urâte la care i-am răspuns

În dispută a intervenit și senatorul USR Mihai Goțiu a afirmat că Bădălău l-ar fi amenințat cu bătaia la începutul anului 2017, în contextul tensiunilor politice exacerbate de protestele de stradă împotriva infamei OUG 13. „S-a întâmplat în Biroul Permanent Reunit de pe 1 februarie, în contextul protestelor din Piața Victoriei. Am relatat atunci, aici, pe Facebook, cum după ce l-a numit pe Nicușor Dan „dobitocul ăla căruia îi dă una”, Niculae Bădălău m-a făcut „golan”… Atunci am evitat repriza de „parte în parte” la mustață”, scria Goțiu.

Osanale de manelist

O altă nuntă la care a participat Bădălău care a generat un scandal a avut loc în august 2018. În calitate de naș, social-democratul a fost principalul beneficiar al imprecațiilor numite prețios „dedicații”, răcnite de către maneliștii care au asigurat antrenul. „Nu avem frică de rău/ La putere-i Bădălău/ La Bolintin e bairam/ Cântă Măru și Caval/ N-avem frică de orice/La putere-i PSD”, strigau „artiștii” de la eveniment. Însă un alt distih l-a readus pe Bădălău în atenția publică: „Să vină diaspora/ Că noi ne pișăm pe ea.

Niculae Bădălău s-a delimitat public de mostra de lirică manelistă, însă și-a pus singur diaspora în cap în urma unei declarații făcute într-o conferință de presă pe subiectul numărului de parlamentari care ar trebui să fie alocați românilor de peste hotare. „Sunt 700.000 de oameni care au domiciliu, pașapoartele alea cu domiciliu, care-s legali. Restul, până la 3-5 milioane, cât se vehiculează, sunt fetele alea de le duc ăștia, eu știu…”, a declarat social-democratul, în noiembrie 2019. În fața valului de indignare publică, Niculae Bădălău a încercat să o dreagă spunând că s-a referit la „o mică parte din românii care nu ne fac cinste și nu respectă legile”. Bineînțeles că asta nu a stăvilit criticile din moment ce „mica parte” la care se referea ar fi reprezentată de cel puțin două milioane de prostituate românce care ar lucra peste hotare.

Odată cu ieșirea din politică și numirea sa drept consilier la Curtea de Conturi, în 2020, Niculae Bădălău a ieșit din atenția opiniei publice, deși mulți s-au întrebat cum de PSD numește în conducerea unei instituții însărcinate cu protejarea banului public o persoană care a fost condamnat pentru un furt mărunt. Abia acum, după reținerea lui Niculae Bădălău, au descoperit social-democrații că, pentru anumite demnități publice, sunt necesare minime criterii de integritate.

PSD consideră că în contextul în care DNA a început o anchetă penală şi a dispus reţinerea domnului Niculae Bădălău, acesta nu îşi mai poate continua activitatea la Curtea de Conturi a României. Prezenţa sa în această funcţie ar afecta grav credibilitatea instituţiei”, se spune într-un comunicat al social-democraților.

ADVERTISEMENT