News

Scandinavii au identificat un nivel ridicat de radiații și dau vina pe Rusia. Kremlinul neagă orice implicare

30.06.2020 | 23:50
Scandinavii au identificat un nivel ridicat de radiatii si dau vina pe Rusia Kremlinul neaga orice implicare
ADVERTISEMENT

Un nor radioactiv bizar se îndreaptă spre Scandinavia, însă rușii susțin că nu au nimic de-a face cu fenomenul.

Rusia susține că nu a fost informată oficial despre niciun pericol care să aibă legătură cu particulele radioactive identificate deasupra Mării Baltice.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a negat cu vehemență că norul radioactiv ar fi originar din Rusia.

Rușii neagă orice legătură cu nivelul ridicat de radiații din Scandinavia

Avem un sistem de monitorizare al radiațiilor extrem de performant și vă garantez că nu există nicio alarmă. Nu știm de unde provine această informație”, a adăugat Peskov.

ADVERTISEMENT

Senzorii care detectează radiații din Stockholm Suedia, au detectat un nivel mai mare decât de obicei, undeva în zona Mării Baltice.

Scandinavii se tem că s-ar putea confrunta cu o situație nedorită în care o centrală nucleară rusească ar fi fost avariată, astfel explicându-se și nivelul neobișnuit de radiații.

ADVERTISEMENT

Lassina Zerbo, un oficial al Tratatului pentru interzicerea totală a experienţelor nucleare, a scris pe Twitter despre acest eveniment nedorit.

A fost identificată o zonă din Rusia, subliniată cu portocaliu, care ar fi sursa acestor radiații.

ADVERTISEMENT

În 22/23 iunie 2020, stația SEP63 din Suedia a detectat 3 izotopi Cs-134, Cs-137 și Ru-103 asociați cu fisiunea nucleară, la un nivel mai mare decât cel obișnuit (deși nu e dăunător sănătății umane). Posibila sursă a radiațiilor a fost subliniată pe hartă cu portocaliu”, a scris femeia.

Cu toate acestea, rușii susțin că centralele nucleare de la St. Petersburg și Murmansk funcționează normal, fără niciun risc.

„Ambele centrale nucleare funcționează normal. Nu au existat plângeri, niciun incident nu a fost raportat”, au transmis rușii.

Potrivit National Post, olandezii au studiat și ei problema și susțin cu tărie că toate informațiile arată că Rusia ar fi sursa acestor radiații. Mai mult, experții sunt 100% siguri că se confruntă cu radiații produse de om, nicidecum cu un fenomen natural.

ADVERTISEMENT
Tags: