Scăpăm de mască după vaccinare? Ministerul Sănătății: „Vaccinul nu garantează imunitate 100%”

Bogdan Solomon   
în HotNews
24/01/2021, 17:50
Scăpăm de mască după vaccinare? Ministerul Sănătății: „Vaccinul nu garantează imunitate 100%”
Masca de protecție rămâne obligatorie și pentru persoanele care au primit a doua doză a serului. Sursa foto: Colaj Fanatik

Chiar dacă te-ai vaccinat deja împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, nu e momentul să renunți la masca de protecție. Într-un comunicat de presă transmis recent, Ministerul Sănătății atrage atenția că aceasta trebuie să fie purtată în continuare și de persoanele cărora le-a fost administrată a doua doză a serului produs de Pfizer/BioNTech.

Vaccinul nu garantează imunitate 100%. Eficacitatea în prevenirea bolii COVID-19 este de 95% pentru vaccinul BioNTech-Pfizer și de 94,1% pentru vaccinul Moderna”, informează reprezentanții instituției. În plus, nu există studii care să arate că o persoană imunizată poate fi purtătoare a virusului.

În aceste condiții, autoritățile publice recomandă să ne spălăm des pe mâini, să evităm spațiile aglomerate, să purtăm masca de protecție și să respectăm în continuare distanțarea fizică.

Vaccinul anti-Covid nu ne scapă de restricții. Anunțul Ministerului Sănătății

Chiar și după ce vi s-a administrat a doua doză de vaccin, este recomandat să continuați să purtați masca de protecție și să respectați regulile de distanțare socială. Vaccinul vă protejează pe dumneavoastră, purtarea măștii îi protejează pe cei din jur care nu au fost încă vaccinați.

Până în acest moment, în studiile clinice s-a urmărit dacă vaccinarea previne formele simptomatice de COVID-19, nu a fost studiat dacă este prevenită și infecția asimptomatică. Din acest motiv cercetătorii încă nu știu dacă o persoană vaccinată se poate infecta asimptomatic și poate transmite mai departe virusul.

De ce trebuie să continuați să purtați mască? Nu se cunoaște încă gradul de eficacitate al celor două vaccinuri împotriva infecțiilor asimptomatice. Nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului și care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2.

Este posibil ca o persoană vaccinată asimptomatică să poată răspândi virusul și, astfel, să infecteze o persoană nevaccinată. Veți obține un nivel crescut al imunității în aproximativ două săptămâni numai după administrarea celei de-a doua doze de vaccin (rapel).

Până când trec aceste două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin vă puteți infecta și dezvolta formele severe de COVID-19. Vaccinul nu garantează imunitate 100%. Eficacitatea în prevenirea bolii COVID-19 este de 95% pentru vaccinul BioNTech-Pfizer și de 94.1% pentru vaccinul Moderna.

Instituțiile de Sănătate Publică din lume, inclusiv din România, continuă să monitorizeze gradul și modalitatea de răspândire a virusului pe măsură ce tot mai multe persoane sunt vaccinate.

Autoritățile publice recomandă în continuare să ne spălăm des pe mâini, să evităm spațiile aglomerate, să purtăm mască de protecție și să respectăm distanțarea socială”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.

Închide ×