News

Scenarii vehiculate în legătură cu rotația premierilor. Când ar putea fi instalat Marcel Ciolacu și ce funcție va ocupa Nicolae Ciucă

Rotația premierilor Nicolae Ciucă - Marcel Ciolacu reprezintă un subiect sensibil la nivel de coaliție. Ce scenarii sunt vehiculate în spațiul public.
31.03.2023 | 21:05
Scenarii vehiculate in legatura cu rotatia premierilor Cand ar putea fi instalat Marcel Ciolacu si ce functie va ocupa Nicolae Ciuca
Ce se întâmplă cu rotația premierilor. Scenariile privind numirea lui Marcel Ciolacu. Ce se întâmplă cu Nicolae Ciucă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Teoretic, în mai puțin de două luni, ar trebui să asistăm la rotația premierilor. Conform protocolului din coaliția PSD-PNL-UDMR, Nicolae Ciucă este așteptat să-i lase locul lui Marcel Ciolacu la Palatul Victoria.

Ce se întâmplă cu rotația premierilor. Scenariile privind numirea lui Marcel Ciolacu. Ce se întâmplă cu Nicolae Ciucă

Teoretic, în acest moment, șansele cele mai mari sunt ca rotația guvernamentală care va aduce un premier social-democrat în locul lui Nicolae Ciucă să aibă loc la sfârșitul lunii mai. Portofoliile ar urma să fie schimbate conform deciziei din Coaliție luată în 2021.

ADVERTISEMENT

Tensiunile la nivel de coaliție fac să se vorbească, în spațiul public, și de alte scenarii de rezervă. Conform Digi24 ar exista un al doilea scenariu care se conturează, cel în privința schimbării miniștrilor. Rămâne de văzut cum se va negocia. Cei din PSD nu vor să renunțe la anumiți miniștri, iar cei din PNL nu vor să cedeze anumite portofolii.

La extrema cealaltă ar mai fi în cărți și un treilea scenariu. Acesta presupune ca rotativa guvernamentală să aibă loc doar în luna septembrie. S-ar putea lua decizia pe fondul problemelor în privința rezolvării situației din PNRR și a măsurilor pe care guvernul și le-a propus.

ADVERTISEMENT

Incert este și viitorul lui Nicolae Ciucă în viitoarea formă a Executivului. Înțelegerea din coaliție spune că acesta ar trebuie să preia funcția de președinte al Senatului. Istoria recentă, cu Florin Cîțu, a demonstrat că acest lucru i-ar știrbi lui Ciucă puterea pe care o are în partid.

Sursa citată notează că liderul PNL nu ar vrea să ajungă al doilea om în stat. În același timp, nici nu ar ținti o revenire în funcția de ministru al apărării naționale. Există varianta ca Ciucă să preia o funcție de vicepremier. La nivelul PNL vor fi decise ultimele chestiuni.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu, convins că rotația premierilor va avea loc până la 1 iunie

Într-o conferință de presă susținută vineri, 31 martie, Marcel Ciolacu s-a declarat convins că rotația premierilor va fi finalizată până pe 1 iunie. ”Rotația primilor miniștri și acordul politic făcut se vor respecta. Nu discutăm. Partidul Social Democrat a câștigat alegerile și este cel mai mare partid din România.

Ne-am asumat un lucru și sunt ferm convins că și partenerii noștri își vor asuma un lucru convenit împreună. Cu alte cuvinte, rotația se va termina până la 1 iunie”, a spus Marcel Ciolacu vineri.

ADVERTISEMENT

Întrebat de jurnaliști ce va face dacă președintele Klaus Iohannis nu îl va nominaliza premier, Marcel Ciolacu a răspuns: ”Ce, credeți că mă ascund în casă de rușine că nu m-a nominalizat? Vin la dumneavoastră la Parlament și vorbim”.

ADVERTISEMENT