Scenariile pe baza cărora elevii merg la școală fizic, modificate. Cine participă în scenariul 3

Adrian Baciu   
în HotNews
06/03/2021, 22:46
Scenariile pe baza cărora elevii merg la școală fizic, modificate. Cine participă în scenariul 3
Scenariile pe baza cărora elevii merg la școală fizic, modificate. Cine participă în scenariul 3. Sursa foto: hepta.ro

Cele două ministere, al Educației și al Sănătății, au modificat scenariile pe baza cărora elevii merg la școală fizic. Astfel, de luni se vor prezenta la cursuri, în scenariul 3, și clasele terminale.

Până în prezent, în scenariul roșu mergeau la școală doar elevii de ciclu primar și copiii de grădiniță. Potrivit modificării, vor merge de acum înainte și elevii din anii terminali, dar doar ”până la jumătate din numărul total al elevilor înmatriculați în acele clase terminale”.

În ceea ce-i privește pe ceilalți elevi din celelalte clase din acest scenariu 3, aceștia vor face ore online, potrivit ordinului comun al miniștrilor Sănătății și Educației publicat pe Edu.ro.

Ce elevi merg de luni la cursuri. S-au modificat scenariile pe baza cărora se merge la școală fizic

Sâmbătă, Ministrul Educației și Ministrul Sănătății au emis un ordin comun care modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităților sau instituțiilor de învățământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

În zonele în care rata de infectare cu noul coronavirus este sub 6 la mia de locuitori, preșcolarii și elevii din învățământul primar, precum și până la jumătate din elevii din clasele terminale, vor putea participa fizic, potrivit ordinului.

Nu este permisă prezența fizică a elevilor în localitățile unde este instituită măsura carantinei zonale. Aici, activitatea didactică se desfășoară exclusiv online.

Ordinul comun al Ministrului Educaţiei şi Ministrului Sănătăţii nr. 3459/280/06.03.2021 modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2”, informează un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Modificările incluse în noul ordin comun sunt:

Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, excepția fiind depășirea pragului de 6/1000, unde intrarea în carantină se aplică imediat.

În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori, dar mai mică de 6/1000 de locuitori, participarea la ore este cu prezență fizică în unitatea de învățământ pentru:

  • toți preșcolarii și elevii din învățământul primar,
  • elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecție, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale.

În localitățile unde este instituită măsura carantinei zonale nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, iar activitatea didactică se desfășoară exclusiv online.

Este permisă organizarea cu prezența fizică în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori a următoarelor activități:

  • simulările examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali;
  • evaluările naționale;
  • orele remediale pentru toate clasele”, se arată în comunicat.

DOCUMENT – Ordinul comun al Ministrului Educației și Ministrului Sănătății

Când nu mai este obligatorie masca de protecție la școală

Tot în ordinul modificat de cele două ministere, masca de protecție nu mai este obligatorie la școală în două situații: la orele de sport în aer liber și la orele de studiu ale instrumentelor de suflat.

”Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior.

La orele de specialitate din învățământul vocațional este obligatorie purtarea măștii de protecție, cu excepția orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz este necesară asigurarea de spații individuale pentru exersare.

Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică desfășurate în spații exterioare”, se arată în document.

Închide ×