News

Scenariile pentru redeschiderea anului școlar propuse Guvernului. Ce variante vor avea elevii de la 15 septembrie

06.07.2020 | 15:40
Scenariile pentru redeschiderea anului scolar propuse Guvernului Ce variante vor avea elevii de la 15 septembrie
ADVERTISEMENT

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a transmis trei scenarii către grupul interministeriale care dezbate condițiile în care vor fi redeschise școlile din România la toamnă. 

Primul scenariu are în vedere prezența fizică 100% la școală a tuturor copiilor, în programul normal de lucru de anii trecuți, potrivit unui document publicat de Edupedu.ro.

ADVERTISEMENT

Un al doilea scenariu propus Guvernului este 50% la școală și 50% online. El presupune împărțirea claselor în două grupe, cu alternare de două săptămâni prezență fizică la școală, cu două săptămâni online. În acest caz, ora să fie de minimum 45 de minute, se arată în document.

Scenariile pentru redeschiderea anului școlar propuse Guvernului

La clasele pregătitoare, a II-a (sau chiar până la a IV-a acolo unde infrastructura permite), “prezenţa fizică la şcoală, cu respectarea regulilor de distanţare, indiferent de scenariu, ȋntrucât copiii nu se pot adapta la predarea online şi nu are cine să le faciliteze prezenţa la acest gen de predare”, se prevede în document.

ADVERTISEMENT

În acest scenariu, Federația condusă de Iulian Cristache  susține că: “obligativitatea ca lecţiile să fie transmise live, accesul la predarea online să fie bidirecţional, copiii de acasă să aibă posibilitatea să pună întrebări sau să răspundă”. În acest caz, biblioteca școlară virtuală trebuie obligatoriu să fie gata, cu resurse educaționale.

Planul prevede ca profesorii să își desfășoare activitatea didactică în școli și grădinițe, chiar dacă se fac cursurile la distanță

FNAP vorbește despre programe școlare adaptate mediului online, manuale digitale interactive, obligativitatea evaluării în mediul online fără a se solicita acceptul părintelui, obligativitatea ca elevii să fie prezenți la orele online, obligativitatea ca elevii să țină tot timpul camerele video deschise în timpul orelor online.

ADVERTISEMENT

Tot în scenariul al II-lea, părinții cer în propunerea oficială trimisă grupului interministerial ca elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să susțină fizic simularea examenelor și să fie puse la dispoziție încă din cursul semestrului 1, modele de subiecte. Planul prevede ca profesorii să își desfășoare activitatea didactică în școli și grădinițe.

Al treilea scenariu, ore 100% online: “Scenariu deloc agreat de FNAP”

Al treilea scenariu este ca orele să se țină 100% în online: “Este scenariul deloc agreat de către FNAP-IP, bazându-ne pe nemulţumirile elevilor/părinţilor/profesorilor din perioada semestrului 2 al anului şcolar 2019-2020:

ADVERTISEMENT

– se aplică scenariul 2 prezentat mai sus – programe adaptate, profesori pregătiţi să predea online, dotare cu aparatură/internet”, precizează Federația.

ADVERTISEMENT
Tags: