News

Scenariu de coșmar pentru România: două pandemii concomitent și un nou lockdown

04.01.2021 | 17:05
ADVERTISEMENT

Medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovare în Medicină, a avertizat că există pericolul ca România să se confrunte simultan cu două pandemii: cea deja în curs și încă una provocată de noua tulpină de coronavirus.

Într-o postare pe Facebook, Marius Geantă a avertizat că noua tulpină poate duce la o creștere substanțială a numărului de infectări noi din cauza gradului său ridicat de contagiozitate.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă noua tulpină nu provoacă forme mai grave de COVID-19, contagiozitatea ridicată va amplifica presiunea deja foarte mare exercitată asupra sistemului medical românesc.

Noua tulpină ar putea readuce lockdownul în România

Nu greșim spunând că este posibil să avem două pandemii suprapuse: una cu SARS-CoV-2 și, cealaltă, aflată în fază incipientă, cu noua tulpină din Marea Britanie (…) Studiile arată că noua tulpină se transmite cu 56-70% mai repede, având potențialul de a determina o creștere rapidă a numărului de cazuri de infecție și, implicit, a numărului de cazuri grave. Deși noua tulpină nu determină în sine cazuri mai grave, prin faptul că afectează mai mulți oameni determină în total creșterea exponențială a cazurilor grave de Covid și, implicit, crește și mai mult presiunea asupra sistemelor de sănătate”, a scris Marius Geantă.

ADVERTISEMENT

O altă problemă cu care riscă România să se confrunte este faptul că identificarea noii tulpini nu se poate face prin testarea PCR, utilizată până acum, ci prin secvențierea genomului virusului.

Testele PCR pot ridica, în cel mai bun caz, suspiciunea, dar nu pot diagnostica infecția cu noua tulpină. Diagnosticul noii tulpini se face prin secvențierea genomului virusului – o metodă nouă, diferită de PCR, care necesită echipamente, echipe pregatite și analiză de date”, susține medicul.

ADVERTISEMENT

Problemele de ordin logistic pe care le va pune noua tulpină sistemului de sănătate ar putea duce la revenirea unor restricții, inclusiv printr-un nou lockdown. „Ne putem aștepta la măsuri restrictive din ce în ce mai severe, în lunile care urmează, în acele regiuni în care tulpina nouă va fi identificată pe scară largă”, a conchis Marius Geantă.

Tags: