News

Scenariu de groază pentru România, în negocierile dintre Putin și administrația Trump. „Cea mai vulnerabilă poziție geo-strategică de după 1989”

Mult anunțata pauză în atacuri asupra infrastructurii energetice în urma discuțiilor dintre Putin și Donald Trump a murit înainte de a se naște
19.03.2025 | 17:31
Scenariu de groaza pentru Romania in negocierile dintre Putin si administratia Trump Cea mai vulnerabila pozitie geostrategica de dupa 1989
Putin ar putea face noi concesii în fața Ucrainei. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ciuda declarațiilor optimiste venite din partea președintelui Trump și membri administrației sale după convorbirea telefonică cu Vladimir Putin, privind o pauză în ceea ce privește atacurile asupra infrastructurii energetice, la doar câteva ore distanță Rusia a atacat o centrală electrică din Sloviansk, lăsând fără energie mare parte a orașului de 100.000 de locuitori. La scurt timp, Ucraina a ripostat, lovind la rândul ei instalațiile energetice ale Rusiei din Krasnodar.

Scenariu de groază pentru România în negocierile dintre SUA și Rusia

În ciuda eșecului administrației Trump de a obține din partea Rusiei o încetare a focului de 30 de zile, sau măcar o pauză a atacurilor asupra infrastructurii energetice, negocierile cu Kremlinul vor continua în acest weekend în Arabia Saudită. Până acum, strategia Washingtonului a fost de a pune presiune maximă asupra Ucrainei, linia roșie a Kievului a devenit clară în momentul sistării ajutorului militar, și de a ceda în fața cererilor venite din partea Moscovei, fără a obține nimic în schimb.

ADVERTISEMENT

Temerile la Kiev și în rândul aliaților Ucrainei sunt că aceste negocieri vor continua în aceeași logică, cu noi concesii din partea administrației Trump în fața Rusiei. Zilele trecute, emisarul special pentru Orientul Mijlociu al administrației Trump, Steve Witkoff, a declarat că Washingtonul și Moscova poartă discuții cu privire la accesul la porturile de la Marea Neagră și problema centralei nucleare de la Zaporizhzhia.

„Există regiuni pe care știm cu toții că rușii sunt concentrați. Există un reactor nuclear care furnizează destul de multă energie electrică Ucrainei. Trebuie să ne ocupăm de asta. Există acces la porturi. Există un potențial acord privind Marea Neagră”, a declarat oficialul american, întors recent de la Moscova, unde a purtat negocieri cu Putin, după ce a fost lăsat să aștepte opt ore.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă nu a fost menționată direct, această declarație a fost interpretată cum că Trump ar negocia cu Putin cedarea Odessei. NYT raporta duminică că aceasta era temerea principală în rândul oficialilor de la Kiev. Această posibilitate, care nu s-a concretizat în timpul convorbirii de marți, poate reapărea în discuțiile din Arabia Saudită, lucru recunoscut chiar de către președintele rus zilele trecute.

Acest lucru ar da naștere unui scenariu de groază pentru România, sunt de părere experții în relații internaționale. Cu Odessa în mâinile Rusiei, Kremlinul ar ajunge practic la Transnistria, și la granița cu Republica Moldova, dar și cu România. Situația țării noastre este cu atât mai incertă cu cât, momentan doar în presa MAGA, a fost deschis subiectul retragerii contingentului de militari americani de la baza militară de la Mihail Kogâlniceanu. Practic, riscăm să asistăm la o retragere completă a SUA din zona Mării Negre.

ADVERTISEMENT

„Încă de la victoria lui Trump din noiembrie spuneam că o posibilă retragere a americanilor din România este incertă, în condițiile în care Trump este un lider imprevizibil. Acum, această posibilitate a devenit o probabilitate, iar noi ca țară trebuie să ne pregătim, să luăm în considerare, chiar și cel mai pesimist scenariu.

ADVERTISEMENT

În principiu, dacă Trump va recunoaște Crimeea, așa cum se tot vorbește, înseamnă că SUA nu mai are niciun interes la Marea Neagră. Asta pentru că Peninsula Crimea este un adevărat „portavion geografic” la Marea Neagră, prin care Moscova poate exercita o presiune militară și geo-politică destul de puternică.

Asta poate reprezenta o mare, mare problemă pentru România. Dacă mai dă și Odessa, doamne ferește, atunci România se află într-o poziție extremă. Vorbim de cea mai vulnerabilă poziție geo-strategică de după 1989. Odessa ar însemna efectiv Transnistria și Republica Moldova, și granița cu România, pentru că dacă dai Odessa dai și Bugeacul. În plus, destabilizezi complet Ucraina. Fără acces la Marea Neagră e nulă, nu mai are principala poartă de export de cereale, poziția ei devine extrem de slăbită”, a declarat, pentru FANATIK, expertul în relații internaționale Cristian Dorobanțu.

În opinia acestuia, lucrurile nu arată deloc roz pentru România, în condițiile în care influența Rusiei este enormă în multe țări vecine.

„Cea mai vulnerabilă poziție pentru viitor a NATO ar fi pe flancul estic, și mai puțin în zona statelor baltice – Polonia. Eu cred că aici vor fi făcute presiuni pentru a face o joncțiune. Să vedem ce se întâmplă și în Serbia.

Dacă ne uităm pe o hartă a zonei, vedem că avem o Ungarie destul de ostilă, o Bulgarie incertă, avem o Grecie care se ocupă mai degrabă cu punerea la dispoziția lui Putin a unei flote fantomă pentru exportul de petrol și avem Turcia, cu interese uneori divergente. Și știm și în ce poziție a fost România recent, iar cu Rusia la graniță lucrurile se vor schimba complet”, a mai declarat acesta, pentru FANATIK.

În mod cu totul ironic, tema „predării” porturilor de la Marea Neagră de către SUA către Rusia a fost preluată și în Parlamentul României, însă de un deputat de SOS RO, partidul Dianei Șoșoacă, o susținătoare deschisă a Rusiei lui Putin.

Ucraina nu va renunța la Ucraina iar Rusia nu are putere

Cât de departe este România de acest scenariu negru rămâne de văzut, însă pentru moment, experții sunt de părere că Ucraina nu va accepta niciodată să piardă controlul Odessei, al doilea oraș ca mărime al țării, mai ales în condițiile în care Rusia nu are forța militară de a amenința orașul.

„Nu mă uit deloc la Odessa, pentru că în acest moment orașul este o fortăreață inexpugnabilă pentru armata Rusiei. Rușii n-ar putea niciodată să ajungă să cucerească Odessa, nu mai au șansa unui desant marin, marina rusă nu mai controlează Marea Neagră, iar un atac dinspre Nikolaev e aproape imposibil acum. Altfel, Crimeea cred că este pierdută la ora aceasta. În orice tratative, Crimeea nu va putea să rămână într-o negociere favorabilă Ucrainei. Este și o regiune pe care Moscova o controlează etnic acum, cu tot ce s-a întâmplat din 2014 încoace.

În plus, în ceea ce privește Odessa, Ucraina nu va face niciodată un pas în spate, și Ucraina deja s-a poziționat pe această nouă narațiune față de Washington: „ne place ce face Trump, vrem să ne ajute să încheiem pacea”, dar are și Europa lângă ea, care-i va ajuta să stea într-un stand-by elegant, în care nu va fi obligată să capituleze”, a declarat, pentru FANATIK, Cristian Barna, fost prorector al Academiei SRI, în prezent profesor la Universitatea București și UBB.

Mai mult acesta este de părere că nici măcar SUA nu pot cere Ucrainei să facă concesii în ceea ce privește teritoriile pe care Rusia nici măcar nu le-a ocupat. „Nicio negociere privind concesii teritoriale nu se va face pentru teritorii care nu au fost ocupate de armata rusă, ar fi o absurditate. Nici măcar SUA nu ar putea impune așa ceva”. La rândul său, analistul Cristian Dorobanțu este de părere că influența SUA asupra Ucrainei este condiționată de ajutorul militar. Odată ce acest ajutor este stopat, se oprește și influența pe care Washingtonul ar avea-o în cadrul unor negocieri.

În ceea ce privește retragerea americanilor din zona Mării Negre, profesorul Cristian Barna este de părere că această bază rămâne de o importanță strategică pentru SUA. Mai mult, chiar cu o retragere a americanilor, în opinia acestuia, România nu ar trebui să dispere.

„În ceea ce privește trupele americane din Constanța, nu cred că vor intra în discuție. Nu vor pleca. În primul rând, tot Trump este cel care a sporit numărul soldaților americani la Kogâlniceanu, tot Trump este cel care știe că în regiunea Mării Negre el nu ca forțe de pivotare decât România și, într-o mai mică măsură Bulgaria, pentru că Turcia rămâne impredictibilă.

Apoi, dacă vreodată vor lua decizia de a părăsi România, nu cred că trebuie să disperăm. Să nu uităm că grupul de luptă NATO din România a fost preluat de Franța. Dacă cei 1.500 de militari americani se vor retrage cred că Parisul ar sări imediat pe oportunitatea de a avea această bază. Macron abia așteaptă. România nu ar trebui să se teamă”, a mai declarat Cristian Barna, pentru FANATIK.

Tags: