News

Scenariu negru luat în calcul de Europa pentru această iarnă: rețelele de telefonie ar putea fi deconectate

Europa se pregătește de posibila cădere totală a rețelelor de telecomunicații pe fondul penelor de curent din această iarnă.
29.09.2022 | 18:55
Scenariu negru luat in calcul de Europa pentru aceasta iarna retelele de telefonie ar putea fi deconectate
Telefoanele ar putea rămâne fără semnal la iarnă. Foto: wilsonamplifiers.com
ADVERTISEMENT

Lucru de neconceput pentru omul modern, telefoanele mobile ar putea să fie un lux în toată Europa în această iarnă, dacă întreruperile de curent sau raționalizarea energiei vor distruge anumite părți ale rețelelor mobile din regiune.

Europa se pregătește de scenarii sumbre la iarnă

Conform Reuters, decizia Rusiei de a opri aprovizionarea cu gaze a Europei în urma conflictului din Ucraina a crescut șansele de penurie de energie pe bătrânul continent. În Franța, situația este agravată de mai multe centrale nucleare care se închid pentru întreținere.

ADVERTISEMENT

Oficialii din industria de telecomunicații spun că se tem că o iarnă severă va pune la încercare infrastructura de telecomunicații a Europei, forțând companiile și guvernele să încerce să atenueze impactul.

În prezent, în multe țări europene nu există suficiente sisteme de rezervă pentru a face față întreruperilor de energie electrică, au transmis patru directori de telecomunicații, ridicând perspectiva întreruperilor rețelelor de telefonie mobilă.

ADVERTISEMENT

Țările Uniunii Europene, inclusiv Franța, Suedia și Germania, încearcă să se asigure că comunicațiile pot continua, chiar dacă întreruperile de curent ajung să epuizeze bateriile de rezervă instalate pe miile de antene celulare răspândite pe teritoriul lor.

Europa are aproape jumătate de milion de turnuri de telecomunicații și majoritatea dintre ele au baterii de rezervă care țin aproximativ 30 de minute atunci când se ia curentul.

ADVERTISEMENT

În Franța, un plan propus de distribuitorul de energie electrică Enedis include potențiale întreruperi de curent de până la două ore oe zi. Întreruperea generală ar afecta doar anumite părți ale țării, prin rotație. Serviciile esențiale precum spitalele, poliția și guvernul nu vor fi afectate, au spus sursele.

Federația Franceză a Telecomunicațiilor (FFT), un grup de lobby care reprezintă Orange (ORAN.PA), Bouygues Telecom (BOUY.PA) și SFR a lui Altice, a atras atenția că Enedis pentru nu va putea scuti antenele de telecomunicații atunci când vor exista pene de curent. Enedis a refuzat să comenteze conținutul discuțiilor purtate cu guvernul pe această temă, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

”Poate că ne vom îmbunătăți cunoștințele despre această problemă până în această iarnă, dar nu este ușor să izolezi o antenă mobilă de restul rețelei)”, a transmis un oficial francez.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe francez a refuzat să comenteze discuțiile cu Enedis, grupurile de telecomunicații și guvernul.

Între timp, companiile de telecomunicații din Suedia și Germania și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la potențialele deficite de energie electrică.

Autoritatea suedeză de reglementare a telecomunicațiilor PTS lucrează cu operatorii de telecomunicații și alte agenții guvernamentale pentru a găsi soluții, se arată în comunicat. Aceasta include discuții despre ce se va întâmpla dacă electricitatea este raționalizată.

”PTS finanțează achiziționarea de stații de alimentare transportabile și stații de bază mobile care se conectează la telefoanele mobile pentru a face față întreruperilor mai lungi de curent”, a declarat un purtător de cuvânt al PTS.

Italia nu știe cum va gestiona problema telefoniei la iarnă

Lobby-ul italian al telecomunicațiilor a declarat pentru Reuters că dorește ca rețeaua de telefonie mobilă să fie exclusă de la orice întrerupere a energiei electrice sau de economisire a energiei și că va ridica această problemă noului guvern al Italiei.

Întreruperile de curent cresc probabilitatea ca componentele electronice să se defecteze dacă sunt supuse unor întreruperi bruște”, a declarat șeful lobby-ului telecomunicațiilor, Massimo Sarmi.

Producătorii de echipamente pentru telecomunicații Nokia (NOKIA.HE) și Ericsson (ERICb.ST) lucrează cu operatorii de telefonie mobilă pentru a atenua impactul unei penurii de energie, au declarat trei surse Reuters.

Operatorii de telecomunicații europeni trebuie să își revizuiască rețelele pentru a reduce consumul de energie suplimentară și pentru a-și moderniza echipamentele prin utilizarea unor proiecte radio mai eficiente din punct de vedere energetic, au transmis cei patru directori de telecomunicații.

Pentru a economisi energie, companiile de telecomunicații folosesc software pentru a optimiza fluxul de trafic, pentru a face turnurile să intre în ”hibernare” atunci când nu sunt utilizate și pentru a opri diferite benzi de spectru. Operatorii de telecomunicații lucrează, de asemenea, cu guvernele naționale pentru a verifica dacă există planuri de menținere a serviciilor critice.

Situația poate fi critică în Germania la iarnă

În Germania, Deutsche Telekom are 33.000 de turnuri telecom, iar sistemele sale mobile de alimentare de urgență pot suporta doar un număr mic dintre ele în același timp, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Deutsche Telekom (DTEGn.DE) va folosi sisteme mobile de alimentare de urgență care se bazează în principal pe motorină în cazul unor pene de curent prelungite, se arată în comunicat.

Franţa are aproximativ 62.000 de turnuri mobile, iar industria nu va putea echipa toate antenele cu baterii noi, a declarat preşedintele FFT, Liza Bellulo.

Obișnuite cu alimentarea neîntreruptă de zeci de ani, țările europene de obicei nu au generatoare care să asigure alimentarea cu energie pentru perioade mai lungi.

ADVERTISEMENT