Dacă România ar intra în război sau în cazul în care s-ar produce un dezastru natural, doar 3% din populația țării ar avea loc în buncăre. Datele sunt prezentate într-un raport al Curții de Conturi, solicitat de DSU, în urma unui audit referitor la situația adăposturilor de protecție civilă.
Adăposturile din România ar fi insuficiente pentru a proteja populația în caz de război sau dezastre naturale. Mai exact, doar 3,21% dintre români ar avea loc în buncăre în situația unui atac aerian, adică 611.922 persoane. Dacă oamenii s-ar adăposti și în alte spații, precum metrou, parcări, tuneluri, pasaje, etc, numărul persoanelor protejate ar ajunge la 989.507, adică doar 5,19%.
Raportul mai arată că România are 5072 de adăposturi publice și private destinate protecției civile. Însă, doar 2.543 dintre acestea sunt funcționale. De asemenea, 3.711 din totalul adăposturilor au fost construite înainte de 1990.
În acest context, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, atrage atenția asupra acestei probleme. El spune că statul trebuie să aloce mai mulți bani pentru a fi renovate și modernizate adăposturile.
Raed Arafat a precizat că atât autoritățile locale, cât și proprietarii acestor spații sunt responsabili pentru starea lor. Șeful DSU spune că IGSU poate interveni în acest sens și vor fi aplicate amenzi celor care nu respectă cerințele.
În 2024, IGSU a verificat peste 2.200 de adăposturi, 78 de puncte de comandă, fiind date sancțiuni de 390.900 de lei și 3.408 de avertismente. La momentul respectiv, IGSU a descoperit mai multe nereguli: inundații, conducte care treceau prin spațiul necesar adăpostirii oamenilor, instalații electrice deteriorate, etc.
„Daca vorbim de local, trebuie să se aloce fonduri, finanţare pentru aducerea adăposturilor la zi. Creşterea numărului de adăposturi pentru populaţie depinde de finanţare. Cu cât procentajul e mai mare, cu atât populaţia din zona este mai sigură”, a declarat, joi, șeful DSU.