News

Scenariu terifiant pentru Republica Moldova. ”Rusia are intenția de a ne invada”, spune șeful Serviciului de Informaţii şi Securitate. Reacția lui Bogdan Aurescu. Update

Invazia Rusiei în R. Moldova nu ar fi o chestiune de dacă, ci de când, susține Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chișinău.
19.12.2022 | 20:13
Scenariu terifiant pentru Republica Moldova Rusia are intentia de a ne invada spune seful Serviciului de Informatii si Securitate Reactia lui Bogdan Aurescu Update
Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova Foto: Captură ecran TVR Moldova
ADVERTISEMENT
19-12-2022
18:12

Cum a reacționat ministrul român de externe

Aflat în vizită oficială la Chișinău, ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a reacționat la informațiile conform cărora trupele Federației Ruse ar urma să invadeze Republica Moldova la începutul anului viitor.

“Nu comentez asupra unei situații ipotetice, dar putem observa că războiul Rusiei în Ucraina nu are succes. Rusia este în defensivă iar Ucraina este într-o poziție destul de bună în teatrul de operațiuni. 

Nu cred în astfel de construcții care să pună în pericol, în acest moment, Republica Moldova.

Dacă va fi nevoie, vom discuta despre măsuri care trebuie să fie luate. Însă nu am informații cu privire la riscuri de acest gen la adresa Republicii Moldova”, a declarat ministrul român de externe ca răspuns la întrebarea unui jurnalist.

Alexandru Musteață a explicat că Moscova își dorește să creeze o ”joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova”.

Rusia are intenția de a invada Republica Moldova, spune șeful serviciului de informații de la Chișinău

De evoluția războiului din Ucraina depinde punerea în aplicare a terifiantului scenariu. Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze şi Republica Moldova la începutul anului 2023, a susținut directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chișinău, într-un interviu, în exclusivitate, pentru TVR Moldova.

ADVERTISEMENT

Serviciul are în analiză mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, a mai explicat oficialul moldovean.

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie.

ADVERTISEMENT

Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe.

Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze.

ADVERTISEMENT

Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a declarat Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Potrivit sursei citate, Musteață a mai adăugat că cel mai mare depozit de muniții din Europa, cel de la Cobasna, în regiunea transnistreană, este securizat de ruși, la capacitate maximă. Una dintre ipoteze este utilizarea acestor muniții într-o posibilă confruntare militară.

ADVERTISEMENT

Nu este primul oficial de la Chișinău care vorbește despre această amenințare.

La sfârșitul lunii trecute, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marco Şevcenko, a făcut o declarație similară: “Războiul din Ucraina este în continuare o amenințare pentru Republica Moldova. Riscul unei invazii este scăzut acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina”.

ADVERTISEMENT