News

Scenariul Cernobîl 2 prinde contur după accidentul nuclear de la Arkhangelsk. Rusia a închis stații de măsurare a radioactivității

19.08.2019 | 20:45
Scenariul Cernobil 2 prinde contur dupa accidentul nuclear de la Arkhangelsk Rusia a inchis statii de masurare a radioactivitatii

Scenariul Cernobîl 2 prinde contur după accidentul nuclear de la Arkhangelsk care a avut loc pe 8 august. Autoritățile din Rusia au declarat în primă fază că nivelul de radiații este unul normal, ca apoi să revină asupra raportului și să spună că este de 16 ori mai mare decât normal și că nimeni nu trebuie să își facă griji.

Accidentul nuclear de la Arkhangelsk, Cernobîl 2?

La această informație, recunoscută cu chiu, cu vai de guvernul rus, se adaugă o altă știre popularizată astăzi de Wall Street Journal potrivit căreia au fost închise două stații, culmea, de măsurare a radioactivității. Autoritățile au spus că informația este adevărată cu argumentul că au existat probleme în rețelele de comunicare.

Este vorba despre stațiile din localitățile Dubna și Kirov. Nu sunt orice fel de stații, ci două dintre stațiile înscrise în rețeaua mondială cu rol de garantare că țările care dezvoltă arme nucleare respectă Tratatul de Interzicere Completă a Testelor Nucleare. Chiar dacă acest tratat, diferit de cel la care a renunțat SUA, nu este ratificat la nivel internațional e respectat de ruși, cel puțin la nivel declarativ.

accident nuclear arkhangelsk
Accidentul s-a produs pe 8 august. Sursa foto: The Independent

Coincidența bizară constatată de un expert

„Este o coincidenţă bizară că aceste staţii au oprit transmiterea de date imediat după incidentul din 8 august. Probabil că vor să ascundă detaliile tehnice ale sistemului de propulsie pe care încearcă fără succes să îl dezvolte, dar acesta nu este un motiv legitim pentru oprirea transmiterii datelor de monitorizare a respectării interdicţiei privind testele nucleare”, susține Daryl Kimball, directorul executiv al Asociației pentru Controlul Armamentului, scrie hotnews.ro.

Cu toate aceste suspiciuni, autoritățile de la Moscova, de la cel mai înalt nivel, spun că nu există niciun risc după accidentul nuclear de la Arkhangelsk. „Nu există niciun risc și nicio creștere a nivelului de radiații”, a declarat Vladimir Putin după întâlnirea cu omologul său francez, Emmanuel Macron.