News

Scenariul prin care elevii s-ar putea întoarce la școală din toamnă. Ce se întâmplă cu salariile profesorilor

05.08.2020 | 16:12
Scenariul prin care elevii sar putea intoarce la scoala din toamna Ce se intampla cu salariile profesorilor
ADVERTISEMENT

Chiar dacă situația epidemiologică a țării nu este deloc îmbucurătoare, cu 1.309 de cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus și 41 de decese înregistrate doar în ultimele 24 de ore, Ministerul Educației ia în calcul ca elevii claselor a IV-a, a VIII-a și a XII-a să revină în clase, cu respectarea distanței de minim un metru între bănci.

Totodată, potrivit unor surse citate de edupedu.ro, există posibilitatea operării unor modificări importante în ceea ce privește salarizarea profesorilor. Conform scenariului adus în discuție la nivelul instituției conduse de Monica Anisie, aceștia ar putea primi bani în plus pentru orele care depășesc norma didactică.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, o învățătoare va putea preda dimineața unei jumătăți din clasă, iar după-amiază celeilalte jumătăți, urmând să fie plătită cu ora, pentru încă o normă întreagă. În plus, școala ar avea dreptul să decidă dacă alternează în cazul lor cursurile online cu cele fizice la școală, la intervale de una sau două săptămâni.

Scenariul propus de Ministerul Educației pentru întoarcerea elevilor în bănci. Profesorii ar putea primi bani în plus

Cât despre spațiile în care urmează să învețe elevii din septembrie, Inspectoratele Școlare verifică în momentul de față numărul celor care pot intra în fiecare sală de clasă, odată așezate băncile la 1 metru distanță unele de celelalte, în funcție de dimensiunile acesteia și înregistrează numărul celor care vor trebui să facă lecțiile la școală în alt schimb, precum și numărul suplimentar de profesori necesar pentru a pune în practică un astfel de scenariu.

ADVERTISEMENT

Inspectorii trebuie sa facă o oglindă a clasei în fiecare școală, pentru a vedea câți elevi pot intra în fiecare clasă – în funcție de dimensiunile clasei. De exemplu, vom avea clase pregătitoare unde avem 22 de elevi și vor putea sta fizic la cursuri doar 18, păstrând distanțarea.

Ceilalți 4 împreună cu 7 elevi de la altă clasă pregătitoare aflați în aceeași situație va trebui să vină la școală în altă sală. În final, analiza pe fiecare unitate urmărește câte săli în plus sunt necesare și câte norme didactice în plus”, au declarat reprezentanții Ministerului Educației pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Părinții ar putea fi nevoiți să completeze o declarație pe proprie răspundere

Totodată, în cadrul acestui scenariu este adusă în discuție introducerea obligativității completării de către părinți a unei declarații pe propria răspundere în momentul în care își trimit copiii la școală, similară celor necesare la intrarea în spitale sau instituții publice.

Subsemnatul, în calitate de părinte, declar că în ultimele 14 zile copilul nu a prezentat simptome specifice: tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți respiratorii, vărsături, nu a intrat în contact cu o persoană cu COVID ”, ar urma să fie textul acestei declarații.

ADVERTISEMENT

Scenariul va fi dezbătut în cadrul ședinței programate miercuri, 5 august, la Palatul Cotroceni, alături de alte două, care presupun fie 100% prezență fizică unde este posibil, fie cursuri 100% online, iar miza cea mai mare o reprezintă descentralizarea deciziei.

Mai concret, vorbim despre lăsarea hotărârii finale, pornind de la analiza făcută de școală, inspectorat și cu avizul Direcției de Sănătate Publică (DSP), la latitudinea comunităților locale. Potrivit acelorași surse, elevii nu vor mai avea acces în laboratoare și nici pe terenul de sport pentru jocuri cu mingea sau diverse exerciții fizice.

ADVERTISEMENT