News

Scenariul roșu, spaima părinților! Ce se întâmplă cu zilele libere acordate de parlamentari

08.03.2021 | 18:14
Scenariul rosu spaima parintilor Ce se intampla cu zilele libere acordate de parlamentari
ADVERTISEMENT

Scenariul roșu aplicat fiecărei localități în parte a devenit o adevărată spaimă a părinților nevoiți nu o dată să jongleze cu zile libere și zile de concediu pentru a putea să aibă grijă și de copii. Astfel, închiderea unităților de învățământ și trecerea în sistem online a dat peste cap mai multe meserii. 

Vă readucem aminte că măsura prin care se acordă zilele libere părinților care au copii la creșă, grădiniță sau la școală, cu vârsta de până la 12 ani, în cazul în care cursurile cu prezența fizică sunt suspendate, a fost prelungită de la 31 decembrie 2020 până pe 30 iunie 2021.

ADVERTISEMENT

Prelungirea cu 6 luni a acestui termen a fost decisă prin Ordonanța de urgență nr. 220 din 30 decembrie 2020, publicată în Monitorul Oficial pe 31 decembrie anul trecut.

Scenariul roșu la școală, spaima părinților!

Interesant este că indemnizația pentru fiecare zi liberă acordată părinților se plătește de către angajator și este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

ADVERTISEMENT

Indemnizația este în sumă brută și este supusă impozitării și plății contribuțiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum și plății contribuției asiguratorii pentru muncă.

Sursa foto – EDUARD vINATORU / MEDIAFAX FOTO

Potrivit actului care se află acum pe masa deputaților, numărul de zile libere se stabilește pentru perioada stării de alertă, ori de câte ori, prin hotărâre a CJSU/CMBSU se decide aplicarea scenariului roșu, fapt ce ar face posibil acest lucru chiar și după încheierea acestui an școlar.

ADVERTISEMENT

„Totodată se reglementează faptul că în cazul situațiilor nou introduse, zilele libere se acordă numai după epuizarea opțiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfășurarea activității prin telemuncă sau munca la domiciliu”, se mai arată în proiect.

De asemenea, conform actului accesul la suma acordată pentru salariații care au lucrat în telemuncă în perioadă stării de urgență să fie permis numai pentru acei angajatori care și-au îndeplinit obligațiile legale de modificare a raportului de muncă al salariatului și transmiterea datelor în Registrul electronic de evidență a salariaților REVISAL.

ADVERTISEMENT

Cum se acordă zilele libere pentru îngrijire copil în timpul scenariului roșu

Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator la solicitarea părintelui, printr-o cerere depusă la angajatorul acestuia, însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, o copie a certificatului de naștere al copilului sau a documentului care atestă calitatea de părinte în conformitate cu definiția prevăzută de ordonanță și, dacă e cazul, o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap a copilului/adultului în vârstă de până la 26 de ani.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Neacordarea zilelor libere de către angajator către salariatul care a solicitat acest drept constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 1.000 și 2.000 lei pentru fiecare persoană pentru care se refuză acordarea zilelor libere, fără a se depăși valoarea cumulată de 20.000 lei. Constatarea și aplicarea sancțiunilor se efectuează de către inspectorii de muncă.

Cine nu poate beneficia de zile libere

De zilele libere nu beneficiază angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice, cu excepția familiilor monoparentale.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Atenție, însă – în cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în aceste domenii, doar unul dintre ei poate beneficia de o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, de 75% din salariul de bază/de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada limitării sau suspendării activităţilor didactice.

Majorarea se acordă la cererea părintelui și se suportă din bugetele din care se suportă drepturile salariale de bază. Pentru angajații din unitățile sanitare publice, majorarea se suportă prin transferuri din bugetul Fondului național unic de sănătate. Majorarea reprezintă venit, este supusă calculării, virării și declarării impozitului și contribuțiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Codului Fiscal.

ADVERTISEMENT
Tags: